maandag 8 maart 2010

Tweede speelt zich veilig met knappe overwinning


In KNSB klasse 3G, de poule van het tweede, blijft het iedere ronde weer verrassingen regenen en blijft de stand zeer compact, waardoor er nog vele titelkandidaten zijn en vele degradatiekandidaten. Zo verloor koploper Dordrecht nu van Bergen op Zoom, kreeg RSR 2 weer wat lucht dankzij een overwinning op Messemaker 2 en deed ook ons tweede zeer goede zaken door een 5-3 overwinning op DSC Delft 3. Zowaar staat ons tweede nu zelfs gedeeld aan kop met 9 matchpunten! Met nog 6(!) titelkandidaten gaat het een zeer spannend einde worden.

De overwinning op DSC 3 was absoluut geen uitgesproken verdiende overwinning en kwam met het nodige geluk tot stand. De twee sleutelpartijen geven dit aan: Filip won vanuit totaal verloren stelling van oud-RSB voorzitter Willem Jan van den Broek. Hoewel door mij voorspeld dat de onderste rij Willem Jan nog zou gaan opbreken (wat ook gebeurde) was het achteraf meer dan duidelijk dat zwart het simpel had moeten uittikken en nergens voor hoefde vrezen. Op de Delftse Schaaksite licht Willem Jan e.e.a. uitgebreid toe met diagrammen (vroeger, toen David Mesman heel uitgebreide en saaie stukken publiceerde in de "Klapband", noemden we het altijd "diadrammen"). Ten tweede won Lendert in totaal remisestelling op tijd van Kees Voorberg. Geheel onnodig van de zwartspeler, die schijnbaar nog op zoek was naar winst in het eindspel met ongelijke lopers.

Tja, en zo wil  een wedstrijd natuurlijk wel eens de goede kant op rollen. Met een eindstand van 5-3 en twee van zulke partijen heb je over geluk bepaald niet te klagen, zeker als je kijkt dat aan de nederlagen weinig valt af te dingen. Via dezelfde link hierboven kun je ook de partij van Jaap naspelen. Tegen Pieter Buzing ("Zelf speelde ik tegen Jaap Staal: 78 jaar en nog steeds een rating van 2088 - Zo wil ik ook oud worden!") aan bord 1 had Jaap een zware middag en een zeer complexe partij. En dat terwijl juist John Leer zich goed op Buzing had voorbereid. Jaap verloor tenslotte na hardnekkige tegenstand en John verloor (regelmatig) aan bord 2 van Lucien van Lisdonk. En ook aan bord 3 verloor de toch altijd met vaste hand spelende Mathieu Middelkoop. Van deze partij heb ik helaas te weinig meegekregen.

Pas aan bord 4 begon de glorie. Een mooie overwinning van Ben Boog, die zoals altijd de hele middag hoofdschuddend rondliep en om kwart over 1 al een fikse teamnederlaag voorspelde. Zelfs raspessimisten komen nog als redelijk vrolijke mensen over vergeleken bij Ben. Aan 5 won Cor gedecideerd met wat soepele armgrepen en de snelste en beste overwinning kwam op naam van Kresna die de Johnbert Kamerleer opening totaal weerlegde. Speel na en kijk even hoe je voortaan Gijsbert en John eenvoudig kunt vloeren.

In de volgende ronde opnieuw een massakampje als we samen met het eerste naar het altijd ongure Gouda afreizen. Volgens Wikipedia was Gouda zo rond het jaar 1000 al drassig en bedekt met een moerasbos. Als dat maar goed gaat.

Peter Kemner

Meer foto’s van Marcel Dirks van deze wedstrijd

Verslag van DSC van deze wedstrijd



1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi verslag weer Peter!

Lendert