zondag 7 maart 2010

Julian van Overdam doet gooi naar clubkampioenschap


Kort geleden liet ik mijn camerahoesje per ongeluk achter op de vereniging. Gelukkig was het hoesje opgeborgen in de kast. Op zich niets interessant, zult u denken. Toch wel, want om het camerahoesje was een notatieformulier gewikkeld met vermelding van wie dat camerahoesje waarschijnlijk zou zijn. Een nadere blik leerde dat op het formulier de partij was genoteerd tussen John Leer en Julian van Overdam. Als schaakliefhebber, nam ik het notatieformulier mee naar huis en speelde de partij van deze twee schaakgiganten na.

Wat opvalt is dat John een zeer ongebruikelijke opening heeft gekozen, kennelijk om eventuele openingsvoorbereiding van Julian te ontwijken. Dat had hij beter niet kunnen doen, want zwarts 10e zet b7-b5 is zeer verbluffend. Slaan op b5 lijkt niet aan te raden, maar is toch eigenlijk de enig fatsoenlijke voortzetting. John kiest voor een ogenschijnlijk veilige voortzetting; maar staat na zwarts 11e zet b5-b4 direct op de rand van de afgrond.

Julian wint van de reus John Leer (letterlijk en figuurlijk) en doet daarmee een goede zaak om de titel in handbereik te krijgen. Julian voelt vooralsnog wel de hete adem van zijn sympathieke broer Jan van Overdam jr in zijn nek.

Gesteld kan worden dat om fraaie schaakpartijen te zien, men niet naar Corus hoeft te gaan; kom gewoon langs op de speelavond van Charlois/Europoort.

1 opmerking:

Leo Kranenburg zei

Leuke partij! Zo uit m'n hoofd, denk ik dat John misschien beter voor 9.f3 had kunnen kiezen in plaats van 9.f4. Qua aanval zal g4-h4 etc ook wel gaan, terwijl hij dan kan proberen pion d7 te blokkeren, met iets als Nb5, Qb6 oid.