maandag 15 maart 2010

Ohs en Ahs bij het Ambertoernooi

Sinds 1992 wordt het Ambertoernooi georganiseerd in Monaco; het toernooi is vernoemd naar de naam van de dochter van de organisator Joop van Oosterom.

De wereldtop ontmoet elkaar en speelt dan vrijwel dagelijks gedurende twee weken een blindschaak- en een rapidpartij. De partijen zijn op het internet tegenwoordig live te volgen.



De schoonheid en vindingrijkheid van de partijen met name in de blindschaakpartijen zijn van zo'n hoog niveau dat zelfs voor een zeer goede clubschaker die de zetten met bord en stukken naspeelt, deze zetten boven zijn verstand zullen gaan.

Toen ik de blindschaakpartij van Kramnik tegen de Cubaan Dominguez volgde, kon ik niets anders dan vele malen Ohs en Ahs uitroepen, tot vermaak van de andere familieleden. Hoe Kramnik zijn Dame geeft en daarna een aanval op touw zet en zonder bord en stukken een ondekbaarmat creƫert is van ongelofelijke schoonheid. Woorden schieten te kort.

Kramnik en Dominguez in actie tijdens het blindschaken, alleen een leeg beeldscherm met de 64 velden hebben de metadoren tot hun beschikking.



Om een indruk te krijgen hoe ingewikkeld het is om de stelling te beoordelen, blijkt uit dit diagram.



Dominguez speelde hier tijdens het blindschaak 26) f5xg4. Zou u deze zet hebben overwogen met bord en stukken? Een prestatie van formaat dat deze spelers alle finesses kunnen doorgronden. Het vuurwerk wat daarop volgt, is onderaan dit artikel met een partijviewer te bekijken.

Ook Carlsen speelde als vanouds en bracht Aronian in een ogenschijnlijke remisestelling tot wanhoop. Hoe hij onderstaande stelling tot winst wist te brengen, is zeer indrukwekkend.

Carlsen-Aronian (rapid)



Ik neem toch aan dat u ook aanneemt dat deze stelling remise is, met wit aan zet.

Uiteraard wil ik u de beide partijen niet onthouden. Ik nodig u uit de partijen na te spelen met de partijviewer. Een waar feestgevoel zal u bekruipen.

Klik op het tabblad boven het bordje om de andere partij te kiezen!

Geen opmerkingen: