maandag 17 augustus 2009

Schaken in Brasschaat


Michel de Wit zal zich het Meestertoernooi in Brasschaat waar hij momenteel aan deelneemt anders hebben voorgesteld. Na twee ronden heeft hij twee ferme nullen te pakken. In het Open toernooi dat gelijktijdig gehouden wordt doen de andere clubleden het beter. Zowel Gerard Kool, Filip Borst, Marc Moors als ook Marco Kirana hebben 2 uit 2! Nancy Kirana heeft 1 uit 2. Vandaag volgen de zwaardere partijen na de opwarmertjes uit de eerste ronden. De partijen uit de Meestergroep zijn trouwens steeds live te volgen via de Schaakfabriek: http://schaakfabriek.be/live/

Vanaf vandaag zijn ook de eerste drie borden van het Open toernooi live te volgen en daarbij vandaag de partij van Cor van Dongen (2342) – Gerard Kool! Michel speelt met zwart tegen Robin Leenaerts (2248). Kijken dus! De partijen zijn gestart om 19:00 uur. Er wordt iedere dag gespeeld, in het weekend om 14:00 uur. De toernooiwebsite: http://www.mastersbrasschaat.be/


UPDATE! En Michel heeft vanavond zijn eerste partij gewonnen!
(foto:schaakfabriek.be)

5 opmerkingen:

Arjen zei

Bij Gerard Kool 35.Ta3 Ld1 36.Lg2 Le2 37.Lxc6 Tc8 38.Ld5 Lxc4 39.Tc3?

PeterK zei

ja de tegenstander van Gerard stond volgens Rybka al op zet 21 aardig gewonnen (Pc4! i.p.v. Pf3) maar ging daarna, onder druk van de tijd misschien, rare dingen doen. Gerard zou zo maar remise kunnen gaan houden nu...

Arjen zei

Grappig dat twee lopers een koning 'gevangen' kunnen houden.

PeterK zei

Gerard heeft zich toch nog laten wegtikken in dat eindspel, jammer! Wel spannend.

Adri zei

Michel door het oog van de naald remise tegen Stefan Docx 4e ronde Masters Brasschaat.

Kom laat ik eens live een partij volgen in de 4e ronde tussen Stefan Docx (2384) en Michel de Wit (2301) Belgische ELO's wel te verstaan.
Nu ben ik wel geen e5 speler maar bepaalde bedoelingen zijn wel zichtbaar. De opening het tweepaardenspel in de nahand met 4 d3 als startpunt is een voorzichtige opening met minder kans op initiatief. Als Wit 0.5/3 heeft kan ik dat wel begrijpen.
Na 14 Pe3 werd van de theorie afgeweken met 14..Td8 i.p.v. 14.. dxe4 (om de d-lijn te openen voor zwart.) waarschijnlijk verkeerde zetvolgorde want het theoretisch vervolg leert 15..Td8 16 De2,g6 maar goed nog steeds in evenwicht.
Mogelijk een truc van Michel om de tegenstander te verwarren. want
Psychologische zetten horen er ook bij. Trouwens als 13) Pe3 te boek staat waarom moet wit daar 20 min.
over nadenken dat vind ik zonde van de tijd. Dat verschijnsel heb ik ook waargenomen tijdens de live-partijen van de Opengroep in Dieren. Timemanagement is ook een belangrijk aspect want eindspelen slurpen zeeen van tijd.
Maar goed; Lange tijd zag het er na uit dat de remisegrens niet zou worden overschreven ondanks een paar mindere zetten van beide kanten. Todat 33 ..Ld6? (Zwart had nog maar ~ 2 min.) ipv 34 Pxe5,Te7(niet..Lxe5 35 Dxe5,Dxe5 36 Txe5 of de zwarte f of c pion gaat eraan.) 35 d4 of 34..Tc7,35 f4 in elk gval is zwart z'n e-pion kwijt.
Wit zette voort met 34 Dh4? en zwart ontkomt aan de strop. Wit had nog voor de 34e zet nog 17 min.
over. Waarom wit dameruil wou is mij een raadsel, vermoedelijk om ten koste van alles niet te verliezen. 34..Dxh4? met 34..Lb7 heeft 2 mooie lopers op de koningsstelling gericht + de halfopen D-lijn. met licht voordeel. Maar ja als je minder dan 2 min. hebt ga er maar aan staan. Ik denk dat zwart maar al te blij was met dameruil.
Met hangen en wurgen werd de 1e tijdscontrole gehaald om dan een misstap te doen bij 44..c4? ipv 44
..e4 in gelijke stelling.
Zwart had de bedoeling om de c en b pion vast te zetten op de zwarte velden om daarna eventueel de pionnen van achter te kunnen pakken. Maar de consequentie is wel dat de c4 pion gedekt moest blijven.
Na de tekstzet werd het al maar erger voor zwart en 48..33?? was technisch de knock-out voor zwart.
en met 52 Pe3 h4 53 Pf5+ had wit het kunnen afmaken. Zo moeilijk was die zet niet eens.
Nu komt de aap uit mouw waarom wit 52 f4?! deed.
Wit heeft Belgische ELO's dat is
eigenlijk BELO wat betekent een BELgische Oen, ja maar zwart heeft ook Belo's ja maar zwart heeft Hollands bloed dat is het verschil. Zwart kon z'n ogen niet geloven, veerde op en ging vrolijk
met de h pion verder. Overigens stond wit nog steeds overwegend.
Zwart kwam steeds beter in z'n spel en Wit was totaal de draad kwijt en na 66..Tb1 moest Wit tot droefenis in remise berusten.