zaterdag 31 oktober 2009

Het tweede boekt mooie overwinning in Zoetermeer!


De eerste uitwedstrijd van het 2e in de KNSB. ’s Ochtends haal ik Ben op bij het busstation Heinenoord om daarna met enige vertraging aan te komen bij de mooie speellocatie 2B-Home van sv Botwinnik. De zaal is wat later open maar om 12:15 kunnen we dan starten.

Een meevaller is dat er geen Teun v/d Vorm (2250) te bekennen is en zo mag onze John aantreden tegen de Nederlands kampion tot 14 jaar Roger Meng.

De wedstrijd komt langzaam op gang en na 2 uur spelen is er nog weinig zichtbaar wie er waar beter staat.

Op mijn eigen bord komt een ietwat orthodoxe variant op het bord van het Koning Indisch. Nadat ik prima uit de opening kom kies ik het verkeerde plan en er ontstaat een stelling waar ik weinig heil in zie om een verantwoorde winstpoging te doen. Mijn remise aanbod wordt aangenomen. Ondertussen is John op hardhandige wijze middels een torenoffer de stelling van Meng binnengedrongen en niet veel later zie ik John de analyse ruimte inlopen met een vol punt op zak, prima prestatie John!

Super invaller Gert-Jan komt even later vragen of hij remise mag aanbieden, hij heeft met zwart vrij gemakkelijk gelijk gemaakt tegen Duijzer (2101). Z’n tegenstander weigert het aanbod gezien de stand, maar kan toch niks beters van de stelling maken dan eeuwig schaak.

Cor op bord 5 speelt weer eens een echte Cor partij, dat wil zeggen een onduidelijk stuk offer met enorme praktische problemen voor de tegenstander (je zou bijna de vergelijking met Tal willen maken, maar aangezien het hier Cor betreft doe ik dat niet.) Zijn tegenstander reageert niet optimaal en Cor haalt het punt binnen!

Tot nu verloopt het voorspoedig 1-3 maar tegen de tijdnoodfase krijg ik het toch wat benauwd de drie staart borden hebben allemaal wat tijdnood problemen en de stelling compenseert hier niet voor, sterker nog Ben staat een kwaliteit tegen pion achter (de vorm is er nog niet helemaal dit seizoen bemerk ik als ik hem achteraf over de partij hoor praten). Enig lichtpuntje is Jaap staal die in een beter staand toren eindspel is terecht gekomen, maar waarschijnlijk remise is.

De lucht klaart dan wat op als de 40e zet is gehaald. Arjen op 6 staat nagenoeg gelijk in een zwaar stukken eindspel, Kresna heeft een prima stelling verkregen hij staat weliswaar 2 pionnen achter maar de stukken van zijn tegenstander staan hopeloos buiten spel, met name het paard op g8 staat helemaal ingesnoerd. Ben vecht nog lang door maar gaat uiteindelijk kopje onder. Tussenstand 2-3.

Dan gebeurd er iets opmerkelijks in de partij van Arjen, zijn tegenstander ziet een spoedig mat maar mist daarbij dat hijzelf mat achter de paaltjes gaat. Dit kost hem een volle toren en daarmee de partij 2-4!!! Dit is het sein voor Jaap om remise aan te bieden iets wat zijn tegenstander eigenlijk niet kan weigeren…. 2,5-4,5 de buit is binnen. Dan is het wachten op Kresna in een partij waar weer van alles gebeurd is staat ie een stuk voor tegen wat vage tegenkansen met vrijpionnen voor de tegenstander. Kresna neutraliseert de stelling en hengelt het punt binnen, klasse!

De volgende ronde tegen Arnhem 2 een sterke evenwichtige ploeg ben benieuwd wat dat ons brengt, we kunnen in ieder geval naar boven kijken.

Lendert van den Ouden (Teamleider CE2)

De uitslagen

  1. Roger Meng- John Leer 0-1
  2. Jan Willem Duijzer – Gertjan Pellikaan rem
  3. Stefan Buckly – Lendert v/d Ouden rem
  4. Eugene Verwiel – Jaap Staal rem
  5. Tony Goudriaan – Cor de Wit 0-1
  6. Lourens Smaal – Arjen Kouwenhoven 0-1
  7. Wim van Os – Kresna Soerjadi 0-1
  8. Erik Middelkoop – Ben Boog 1-0
  9. 2,5 - 5,5



1 opmerking:

Kresna zei

Fantastisch om zo snel een verslag plus foto's plus analyses te lezen!! En wat een partij John!