zaterdag 21 april 2012

Vierde team verpulvert SO Rotterdam 3

Je hebt van die avonden, dan vallen de puzzelstukjes een keer op zijn plek. Zo'n avond hadden we gisterenavond in de ultieme wedstrijd tegen Rotterdam 3. Een gelijk spel was voldoende voor behoud, maar natuurlijk gingen we voor meer. Angelique was helaas verhinderd, maar Hans van Calmthout is natuurlijk een prima vervanger! Dan de wedstrijd zelf. Eigenlijk was het een complete walk-over. De witspelers wisten allemaal zeer overtuigend te winnen: Viktor vd Wetering aan bord 8 speelde Koningsgambiet en dat is een opening die Viktor wel ligt: een mooi punt voor Viktor die gelukkig weer eens kon meedoen! Op 6 speelde Ab Kamman, strategisch wat in de achterhoede geplaatst, een uitstekende pot tegen A. Markus: Markus ging mat en dat betekent in de regel direct einde wedstrijd. Op 4 ging het zo mogelijk nog overtuigender bij Carel vredenborg, die vanuit de opening vrijwel direct een pion won en niet veel later ook nog een stuk. Zijn tegenstander, Marius Strijdhorst, speelde erg lang door, maar de nederlaag stond al lang vast. Op bord 2 speelde ik tegen Edwin Vreugenhil, en ook dat ging gelukkig soepeltjes in 25 zetten. Edwin zette het allemaal iets te passief op, en na een gedwongen offer (anders stukverlies zonder enige compensatie ) moest ik even de dreigingen afwenden en kon vervolgens zelf vrij eenvoudig het punt binnenhalen met een koningsaanval. Erik vd Berg speelde ook een overtuigende pot, op bord 7, tegen Cees Schoolenberg. De enorme dreigingen op zijn koning kon Cees op gegeven moment niet meer aan. De enige nederlaag leed Hans van Calmthout, tegen Gerard Kastelein. Naarmate de tijd vorderde kwam Hans steeds wat slechter te staan, en op gegeven moment was er geen houden meer aan. In het middenspel ging het lang gelijk-op, en iemand fluisterde mij zelfs dat Hans op gegeven moment een paard kon winnen.

Maar de echte helden van deze avond speelden op bord 1 en 3. Enigszins tactisch opgesteld speelde Cees van Oosterom op bord 1, en Piet Verhey op bord 3. Onder het mom van: ze kunnen van iedereen winnen maar ook van iedereen verliezen leek het mij wel een handige opstelling. En deze heren bewijzen ook gewoon oerdegelijk te kunnen schaken als het erop aankomt! Cees kwam op bord 1 tegen de sterke Marc Schroeder wel gedrukt te staan, maar wist alles netjes bij elkaar te houden: een keurige remise tegen 2033! Piet Verhey is een poos behoorlijk ziek geweest, maar gelukkig gaat het weer goed met Piet en een schaakloze periode van enkele weken heeft hem zichtbaar goed gedaan! Piet speelde tegen de topper van Rotterdam 3, Logmans (2124), en bereikte een zeer soepele remise, klasse prestatie van Piet!

Uiteindelijk dus 6-2, een zeer riante overwinning en in ieder geval een jaar langer in de Promotieklasse! Het team heeft uitstekend gepresteerd, en ik ben heel blij met de vechtlust die we iedere keer hadden, ook in de wedstrijden die verloren gingen. Dank aan Gerrit Boer die de wedstrijd uitstekend leidde en de kaarten op zak kon houden. Dank ook aan Ronald Damhuis die zijn belofte kwam inlossen en een heerlijke fles Whiskey kwam bezorgen. "Lekker, appelsap" zei mijn dochter vanmorgen. Ik heb hem maar even hoog weggezet. Omdat Whiskey aan mij niet besteed is, krijgt de winnaar van de bondsbeker de fles tijdens de Algemene Ledenvergadering. Maar wie gaat dat ding eigenlijk winnen?

Gijsbert Kamerman

2 opmerkingen:

PeterK zei

Geweldig! Gefeliciteerd. Mooi dat Piet weer helemaal terug is.

Adri zei

Gefeliciteerd met deze knappe prestatie en handhaving. Van alle RSB CE teams heeft ons vlaggenschip ons gelukkig niet helemaal doen afgaan.