vrijdag 6 april 2012

In Memoriam GertJan Pellikaan

Het was en is een schok om op de website te moeten lezen dat GertJan niet meer onder ons is. Gertjan, door zijn lengte en houding, statig en vriendelijk straalde kracht uit. Niet alleen fysieke kracht, maar nog meer geestelijke kracht. Een optimist in hart en nieren die in alles wel iets leuks zag, althans iets waarom je zou kunnen lachen. Zelf als het te triest voor woorden was.

GertJan die bij Europoort is begonnen met clubschaak en geëindigd is bij Charlois Europoort. Hij is vaak verhuisd en kwam dan ook bij verschillende schaakverenigingen uit. Zo was hij in 1968 jeugdkampioen. Heeft hij later nog gespeeld in Amsterdam, waar hij de schaker Luski van dichtbij kon bewonderen. Weer later speelde hij bij Asthapada en daarna kwam er een tijd dat hij alleen thuis speelde.

In het seizoen 2008/2009 besloot hij weer te gaan spelen voor een club en ging bewust naar de vereniging waar hij was begonnen. Daarmee was in zijn ogen de cirkel rond. Het is typerend voor GertJan om dergelijke diepe gedachten mee te nemen in zijn overwegingen.

Hij kwam om in de interne mee te spelen en werd ingedeeld in groep 2, die hij prompt won. Aan het begin van het seizoen gaf hij aan onze wedstrijdleider extern Herman van Malde aan dat hij niet extern wilde spelen. Nu wil het toeval dat we dat seizoen weer zijn begonnen met het zevende team, en zoals gebruikelijk is weleens lastig om een team gevuld te krijgen. Nu dacht ik: Ik vraag gewoon GertJan, nee heb ik en ja moet ik zien te krijgen. Ik kreeg niet direct een ja, maar uiteindelijk wel. GertJan was namelijk wel bereid om je te helpen als dat nodig was. Ok, het was schoorvoetend en aarzelend, maar met overgave heeft hij gespeeld. En geknokt voor wat hij wat waard was en dat was een hoop.

GertJan was een man met veel kennis. Hij heeft in Amsterdam wiskunde en psychologie gestudeerd. Hij had dan ook vele interesses, maar één grote liefde: schaken. Hij heeft het zijn hele leven gedaan, er veel tijd ingestoken en er nog meer aan plezier en ambitie uitgehaald. Niet alleen in het spel zelf zat het plezier, maar ook in hoe het gespeeld wordt. Zoals alleen echt goede schakers kunnen: schaken kan een daadwerkelijke kunst zijn. Een kunst die GertJan beheerste en deelde.

In de afgelopen seizoenen heeft hij menigeen al dan niet vrijwillig schaakles gegeven. De jeugd om ze te ontwikkelen en sterker te maken, tegenstanders om ze gewoon te kunnen verslaan en vrienden zoals John van de Laar. Met wie hij de liefde van het schaakspel en het leven kon delen.

Ook was GertJan ambiteus en met vele toekomstplannen. Hij wilde clubkampioen worden van Charlois Europoort, hij wilde zijn dochter Iris – op wie hij als trotse vader gek was – goed terecht zien komen en dan emigreren naar zijn vrouw in Thailand. Het heeft niet zo mogen zijn. Op zijn levenspad lagen hobbels die de weg deden afbuigen. De vermoeidheid waarmee hij kampte bleek een andere oorzaak te hebben, een oorzaak die het geestelijk afbrak om uiteindelijk zijn lichaam te veroveren.

Afgelopen woensdag 4 april 2012 is GertJan in zijn slaap overleden. Hij wordt komende dinsdag om 13.15 uur in het crematorium aan de Maetlinckweg te Rotterdam Zuid gecremeerd. Zijn lichaam zal verdwijnen, maar het gemis zal blijven. We wensen zijn vrouw in Thailand, zijn dochter Iris, zijn moeder en overige familie en (schaak)vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

1 opmerking:

Gerard Groen zei

In de jaren negentig leerde ik GertJan en Hans Schipper kennen bij Ashtapada. Hij was daar een geweldige versterking. Daarna heb ik hem niet meer gezien. Ik zal hem nooit meer zien. Helaas.

Gerard Groen, oud-vz Ashtapada.