zaterdag 21 april 2012

Groep 3

In de schaduw van de allesbeslissende RSB-wedstrijd CE-4 - Rotterdam 3 verkeerde Groep 3 in een belangrijke fase. De uitslagen van 20 april spelen een belangrijke rol in de "beslissing", wie naar Groep 2 mogen promoveren. Tot nu toe is Rinus van de Wetering de enige, die zeker van promotie is. Andere kandidaten zitten nog in de wachtkamer....

 Wie zit nu nog in de wachtkamer van Groep 2 ?

Stoffer Sprang kon door zijn ziekte niet vaak meer komen. Zijn laatste partij heeft hij in november 2011 gespeeld. Een paar keer heeft de ondergetekende met hem gebeld, maar het bleef vaag, of hij nog zal komen schaken. Stoffer heeft zijn 8 gespeelde partijen allemaal verloren. Daarom bestond naast de officiele tussenstand ook de "Sprang-versie" van de tussenstand, die voorlopig alleen bij Groep 3-spelers bekend was. Maar nu is de Sprangversie van toepassing: alle nog niet gespeelde partijen van Stoffer worden voor Stoffer verloren verklaard.

Het minste belangrijkste partij van de avond is die van Kevin Nguyen en Janus de Vries. Kevin lijkt zijn partij a la tempo te willen spelen. Janus verbruikte veel meer bedenktijd: echter mocht dat hem niet baten. Kevin won de partij en maakte daarmee een belangrijke stap. Met nog 1 clubavond te gaan lijkt het nu vast te staan, dat Kevin als de beste junior in de eindstand van Groep 3 zal eindigen.

Henk van der Velden heeft nog een kleine kans op promotie, maar dan dient hij zijn laatste partij te winnen. Het zag naar uit, dat Henk Zhi Yang Fan in de tang wist te krijgen en dat het een kwestie van tijd is, voordat Zhi Yang de witte vlag zal hijsen. Maar nee hoor, als donderslag uit de heldere hemel offerde Zhi Yang zijn witte loper op h7. Meteen stortte de koningsrochade van Henk in elkaar. Zhi Yang kwam als trotse overwinnaar uit de strijd. Klasse, Zhi Yang ! Geen promotie voor Henk.... Wie dan wel ?

Michiel Gerritse, voldoende hersteld van zijn spit, en Marjolein Osinga maakten er snel een boeiende pot van hun partij van. Allebei op koningsaanval ! Uiteindelijk wist Michiel de koningsrochade van Marjolein beter en eerder te fileren: het werd door hem helemaal uit elkaar gehaald, zodat Marjolein de partij moest opgeven. Dat was de laatste partij van Michiel: met zijn eindscore van 9,5 punten blijft hij in de wachtkamer van Groep 2 zitten. Zal de deur van Groep 2 voor hem opengaan ? Nou, dat is nog afwachten...

De kraker van de dag, qua elorating dan, is de partij tussen Marco van der Heijden en Lennart Heijnen. Lennart moet winnen om enige kans op promotie te houden. Ze zetten een boeiende partij op en op den duur lijkt Lennart een betere stelling te hebben, omdat hij een vrijpion lijkt te gaan creeeren. Maar de stelling is blijkbaar toch in evenwicht gebleven: remise. Daardoor mag Lennart, die nu uitgespeeld is, niet meer naast Michiel in de wachtkamer gaan zitten: hij heeft de wachtkamer inmiddels verlaten..... Marco (met 9,5 uit 11) mag daartegenover Michiel nog gezelschap houden.

Het meest bizarre moment vond plaats in de partij van Fritz Dueller en Jan Hendrik Leopold. Jan Hendrik is erop gebrand om 2 punten uit 2 resterende partijen te gaan halen, die dan misschien genoeg zal zijn om te promoveren. De partij verliep rustig en er lijkt niet veel aan de hand te zijn, tot Jan Hendrik tot zijn schrik een dure fout maakte. Een heel dure: hij heeft zijn loper aangeraakt om een loperzet uit te voeren, en realiseerde gelijk, dat hij daarmee ziijn dame zal verliezen..... In plaats van beroep doen op de regel "Aanraken is zetten" bood Fritz, de goedheid zelve, Jan Hendrik meteen remise aan. Arme Jan Hendrik: wat nu ? Tegen beter weten in doorspelen met een dame minder of zich erbij neerleggen en zijn promotiekans op slag vrijwel zien verdampem. Hij koos uiteindelijk voor de laatste optie: remise. Hij mag dus bij Michiel blijven zitten: hij kan door van Thao Nguyen te winnen, gelijk komen met Michiel (qua punten). Echter zijn SB-score is beroerd aan toe, zo beroerd, dat hij de wachtkamer alvast kan/moet verlaten.... (onder voorbehoud van rekenfouten...)

Okee, dat waren die 5 gespeelde partijen.

Warempel, de deur van Groep 2 gaat toch open ! Rinus van de Wetering komt even terug in de wachtkamer en wenkt naar de speler, die op die avond een Passage Cup-partij tegen Sascha Ottenhof gespeeld heeft. Voor Groep 3 is hij dus niet in actie geweest. Toch mag Peter van Soest nu met Rinus mee ! De promotie naar Groep 2 is voor Peter een feit ! Dat het nu al een feit is geworden, heeft hij vooral te danken aan die vingerfoutje van Jan Hendrik.

Volgende week (desnoods over 2 weken) zal de deur nog een keer opengaan, maar voor wie ? Marco van der Heijden, Michiel Gerritse of (heeeeel misschien) Jan Hendrik Leopold....

Men ziet 3 spelers met hun staart tussen hun benen via een achterdeurtje van de Arena van Groep 2 verlaten, op weg naar de ernaaststaande Arena 3: Tjerk Tinga, Gerrit Boer en Adri Jumelet. Er zal nog 1 volgen....

Voor ik het vergeet: beterschap voor Stoffer Sprang !!!

Peter dJ

Geen opmerkingen: