donderdag 14 oktober 2010

Partij van de Week

En er zijn weer zeven bladzijden voorbij gegaan op de scheurkalender.Zeven bladzijden waarop volop geschaakt werd.Vrijdagavond werden de degens gekruist in De Groene Hel,zaterdag werd er noeste teamarbeid verricht in de knsb-competitie en zondag speelden sommigen van ons mee in de belgische interclubs.Deze week viel er nog meer te genieten op de 64 zwarte en witte velden dan anders.Wie de partijen doorspit zal 2 diagrammen van 1 oktober zien.Deze diagrammen zijn chronologisch verkeerd geplaatst,zal de oplettende lezer opmerken.En inderdaad,deze partijen werden niet vorige vrijdag,maar de week daarvoor gespeeld in de wedstrijd CE 7-Messemaker 5.Dit komt door een stommiteit van mijn kant.Ruud Kok gaf mij die bewuste vrijdagavond deze twee partijen,echter ze zijn waarschijnlijk door de hecktiek van die avond(broedermoord)ergens anders terechtgekomen dan waar ze normaal hoorden te zijn. Gister trof ik ze gelukkig op het plaats delict aan, nog in perfecte staat.En dan loop ik nog wel te zeiken dat er niet genoeg partijen worden ingezonden. Excuses, excuses, excuses. Maar goed,op naar de partijen!

Als een van de eerste werd een partij van Arjen ingezonden.Toen ik die aanschouwde,wist ik ook al weer waarom ik schaakte.Een schitterende manoeuvre:

wit aan zet

Arjen Kouwenhoven-Eric Dignum(1970)

Wit speelde hier het schitterende:

20.Lc1!!-Txf1

21.Lxf1-Df8

22.b3-Df5

23.Lb2 1-0

Ikzelf speelde ook nog een leuk partijtje:

Julian van Overdam-Marc Weiler(2115)

Deze partij werd afgelopen zondag in de interclubs gespeeld.Ik sta hier natuurlijk al veel beter,maar het kan nooit kwaad om eens een trucje te proberen:

34.Te6-Txd3?Precies waar ik op hoopte..

35.Txd3-Dxd3

36.Te8-Kf7

37.De6-Kg6

38.Pe5 en wit wint een dame:1-0

In de partij Lotte van der Wouden(1179)-Ruud Kok ontstond na 11 zetten de volgende stelling:

zwart aan zet

Zwart speelde hier 11...Pd5

hier is opzich niks mis mee natuurlijk,maar zwart kwam toch in een lastige stelling terecht.

Een interessante mogelijkheid zou zijn geweest:

11... dxe5!?

12.Txe5-Ld6

13.Txe8-Dxe8

14.Lxf6-gxf6

15.Df3-Le5

zwart heeft dan een zeer slechte pionstructuur,maar in ruil daarvoor wel een zwaar dynamisch overwicht:

het loperpaar in een open stelling+de half open b-lij en g-lijn waarop zwart`s torens ideaal kunnen worden geposteerd.

Bij Zhi-Yang Fan ging het al vroeg in de partij mis:

zwart aan zet

Liesbeth Hondelink(1379)-Zhi-Yang Fan

Zwart speelde hier 5...Dc7?

en verloor na cxd5 een pion en later ook de partij.

Hij had echter gewoon rustig kunnen spelen:

5... Dd7,misschien was hij bang voor een penning op b5?:

6.cxd5-cxd5

7.Lb5-Pc6 en zwart heeft alles prima onder controle.

Arjan van der Leij kwam met een mooie thematische centrumopstoot:

zwart aan zet

Rick van der Pluijm(1857)-Arjan van der Leij

10... d5! slaat het witte centrum uiteen.Wit speelde

11.La2-dxe4 en zwart stond al veel beter en hij won uiteindelijk ook.

Wit had er vast beter aangedaan om na d5 exd5 te spelen maar ook dan staat zwart beter:

11.exd5-Pxd5

12.Pe4-f5

13.Pc5-Kh8

Sascha Ottenhof probeerde met zwart FM Cesar Bekx(2181) van het lijf te houden:

zwart aan zet

Wit heeft net 14.f5 gespeeld.

Hier speelde Sascha 14...e5

Hij had echter kunnen profiteren door in de diagramstelling 14...Pde5 te spelen.

Wit`s aanval komt dat zeer moeilijk van de grond en zwart heeft een prachtig veld op e5.

De partij van de week is weer een partij van Robin Lecomte.Helaas voor hem zat hij dit keer aan de verkeerde kant van de tafel:

Wit: Robin Lecomte (1805)
Zwart: Sascha Ottenhof (1866)

Interne Competitie, 8-10-2010
aantekeningen: Julian

Viewer by ChessTempo

Commentaar:

5.f4:wit zet de partij aggressief op.

5...e5:In principe de juiste reactie vanuit strategisch oogpunt gezien.Dit beperkt de bewegingsvrijheid van de witte loper op d3.

6.Pe2:Dit is de juiste paardzet.Na Pf3 komt Lg4 en wit heeft moeilijkheden zijn centrum te bewaren(Le3-Db6).

7.0-0:Zwart heeft de modern defence gespeeld,en wit heeft dan meestal een ontwikkelingsvoorsprong zoals nu.Hij had hier meteen gebruik kunnen maken van b5 door d5! te spelen.Dan moet zwart a6 spelen en dan kan het als volgt verdergaan:

dxc6-Pxc6-a4-b4-0-0 en wit staat zeer aardig.

8.Le3:wit kan hier waarschijnlijk het beste eerst fxe5 doen.Dan heeft hij de halfopen f-lijn in zijn bezit,en kijkt zijn toren mooi tegen f7 aan.1 van de 3 gouden regels is:ontwikkelen.Zwart heeft dat hier(ook wel in de lijn van zijn opening)een beetje verzuimd.Dus dan moet wit de stelling openen.

9.h3:Dit voorkomt Pg4.Maar wit had beter Kh1 kunnen spelen.Dat bereikt hetzelfde doel:Pg4 voorkomen(Pg4-Lg1)en het verzwakt niet.Bovendien staat de koning altijd beter op h1 in dit soort stellingen.Er dreigt dan namelijk ook nog eventueel dxe5 ,omdat zwart dan niet op e3 slaat met schaak.

10.Pa3:Een goed plan in principe.Maar waarschijnlijk te langzaam.Als wit Dd2 had gespeeld,had hij dxe5 gedreigd.Zwart moet daarop reageren door zijn dame weg te spelen.Dan heeft wit weer een ontwikkelingszet gewonnen en zodoende het initatief verkregen.

18.e5:wit had hier voordeel kunnen verkrijgen door Tb1 te spelen.Hij staat dan een stuk voor.Weliswaar tegen goede compensatie van zwart,maar zwart heeft ook niet echt heel veel dreiging.

19...Dh4:Een logische en sterke uitval van zwart;het lokt de witte koning naar een minder gunstige plek.

29...Dg7:En zwart`s verbonden vrijpionnen geven de doorslag:0-1

Julian

9 opmerkingen:

Ruud Kok zei

Hartelijk bedankt, Julian. Ik dacht dat de partij niet interessant genoeg was. Overigens heb ik de partij van Lotte verloren door mat achter de paaltjes.

Ik ga opmerkingen zondag naspelen en zien in hoeverre ik het snap. Als ik het niet snap hoor je mij.

Julian zei

Dat is goed Ruud.Opmerkingen/vragen kunnen altijd naar godfather44@live.nl

Sascha zei

Beste Julian,

Indien wit op zet 18 Tb1 doet, heeft zwart toch dxe4 en de loper moet naar c2 of e2. Daarna Dh4 met dreiging Dxg3/h3 en zwart heeft dreiging op de Koningsvleugel en een sterk centrum. Indien Lc2 is gegaan, dan blijft het paard op A3 kreupel staan en ook Tb1 doet niets, bij Le2 kan de witte dame niet helpen met verdedigen op de koningsvleugel.

Zwart heeft in mijn ogen genoeg dreiging door met de centrumpionnen te marcheren en le3 is gefigureerd als pion.

Ik geef eerlijk toe dat de opening niet 1 van de beste openingen was van mijn kant, wit heeft de vele mogelijkheden gehad om de partij uit te maken, het paardoffer kwam mij gezien de partij prima uit.

Verder een prima analyse!

Julian zei

Beste Sascha,

Na dxe4 doet wit Le2 en na Dh4 doet wit gewoon Kh2.Het klopt dat zwart een sterk centrum heeft,maar het heeft niet de mogelijkheid op te marcheren(wit heeft veld d4 stevig onder controle)en wit kan inderdaad niet snel al zijn stukken mobiliseren naar de koningsvleugel,maar zwart kan dat evenmin.

Sascha zei

Beste Julian,

Na Kh2 Pf6 en genoeg dreiging met Lc8 en aanval op h3. Wit heeft geen tijd om te slaan op d6 met Dame. Tevens werkt Lg4 ook niet. Indien Lf3 en daarna lg2, dan schaak met p op g4 Pg3 valt.

Ik heb weliswaar geen fritz oid, maar met het blote oog (en laat op de avond) moet het toch wel voldoende zijn voor een heel punt

Julian zei

En als wit Kg2 doet ipv Kh2?Dan heeft zwart nooit een schaakje op g4 met zijn paard+na Lc8 komt dan gewoon Th1.En wit zal nooit en te nimmer op d6 slaan.Het gaat erom,dat zwart eigenlijk helemaal geen sterk centrum heeft:Het centrum bestaat uit de velden d4.e4.d5 en e5.Wit heeft d6 stevig onder controle,op e4 staat een zwarte pion die nooit kan oprukken en d5 wordt door wit onder controle gehouden.Als d6 opschuift heeft wit zoals gezegd het stopveld d4 onder controle.Het veld e5 wordt door beide partijen met een pion gecontroleerd.Zwart heeft inderdaad wel enige compensatie door de slechte coordinatie van de witte stukken,maar verder heeft hij eigenlijk weinig.

Julian zei

*wit heeft d4 stevig onder controle

Sascha zei

Met Kg2 staat wit ook niet best, aangezien de diagonaal Lb7 die kijkt naar g2. Nu heb je wel veld d4 onder controle, maar zodra de Le3 weggaat, dan kan je de pion op e4 opspelen.
Op Kg2 speel je dan d5 met de dreiging d4, aangezien de loper de pion niet kan slaan op straffe van e4-e3 met schaak loper en de dame valt.

Je aanname dat zwart geen sterk centrum hebt, is niet geheel waar!

Indien je na d6-d5 Ld4 speelt, dan kom e4-e3 in stelling. Na Dc3, komt Tc8 en ik geef weinig kansen voor wit.

Th1 zorgt ook voor dat pion f4 weer een dekking minder heeft, zwart kan ook nog iets proberen met Lh6.

Laten we zeggen dat wit alleen maar kan afwachten waar zwart gaat toeslaan.

Julian zei

De koning van wit is niet in gevaar,aangezien pion e4 de zwarte loper blokkeert.Na d5 wordt gewoon Pc2 gespeeld en daarna Pd4 en d4 is van de baan.En wit hoeft niet af te wachten,hij kan rustig al zijn stukken mobiliseren en hoe wil zwart gaan toeslaan?Zwart moet het snel doen,aangezien wit een stuk meer heeft en dat is eigenlijk niet mogelijk,afgezien van een paar dreigingen die gepareerd kunnen worden.