zaterdag 20 februari 2010

We hebben het geflikt!


Gisterenavond is het daadwerkelijk gebeurd: het derde team promoveert direct door naar de derde klasse KNSB en is kampioen geworden van de promotieklasse! De avond begon met een tegenvaller: Ton Dulk kreeg rond 7 uur een lamp op zijn hoofd (!!) en wilde niet riskeren later op de avond nog een deskel op zijn neus te krijgen. Een soort Ton en Jerry verhaal dus. Wel balen voor Ton die zich ongetwijfeld goed had voorbereid op deze wedstrijd. Ook domme pech natuurlijk, want zeg eens eerlijk: hoe groot is de kans dat er een lamp op je hoofd valt, een uur voor de belangrijkste wedstrijd van je leven? We lopen er allemaal wel eens tegenaan, maar bij mij moet de eerste nog op mijn hoofd vallen gelukkig. Ton: veel sterkte en ik hoop dat de lamp niet al te zwaar beschadigd is :)

Gelukkig zag ik dat Carel ingedeeld stond voor de interne, en met Marcel den Bleker als back-up achter de hand hoefden we ons geen zorgen te maken over de sterkte van ons team. Arjan v.d Leij kon zodoende voor de Passagecup spelen, Arjan: bedankt voor het begrip.

Dan de wedstrijd zelf. Bij winst zouden we direct kampioen zijn, omdat eerder in de week Krimpen vrij onverwacht verloor van SO Rotterdam 3. Met een gelijkspel hadden we in ieder geval promotie veilig gesteld. Verlies zou de spanning terugbrengen en vooral promotie van Krimpen in gevaar brengen. Kortom: voor Charlois kon niets mis gaan deze avond!

Zoals wel vaker dit seizoen was het begin niet echt hoopgevend. Veel tijdsachterstand en bedenkelijke stellingen bij Peter Kemner en Gerard Kool. Peter beleefde een teleurstellende avond en verloor kansloos van de sterke Jos v/d Knaap. Peter mompelde over gebrek aan wedstrijdritme, hopelijk kan hij komend seizoen weer wat meer spelen. Daarna volgde vrij snel de gelijkmaker van Sophia, die volgens mij de hele avond best prettig stond, maar die ik ook niet heel snel zag winnen. Haar tegenstander schijnt geblunderd te hebben waarna het direct uit was. Fantastisch hoe Sophia speelt, niet alleen in ons team maar zelfs in hogere teams! Niet veel later wist ik zelf het team op voorsprong te zetten door winst op Seeleman. Een goede koningsaanval werd bekroond met kwaliteitswinst en daarna was er geen houden meer aan.

Op 2 speelde Arjen Kouwenhoven een zeer fraaie pot tegen oud-RSB kampioen Pieter Sturm. Ik heb een gedeelte gemist, maar Arjen kreeg ineens vrijpionnen en na een onreglementaire zet gaf Sturm in hopeloze stelling maar op. 3-1 en plotseling zag het er prima uit! Daarom liet ik Hans Uitenbroek remise aanbieden die in een lastig toreneindspel zat tegen. Jaap Meerkerk op bord 7. Zijn tegenstander nam het direct aan. Vervolgens werd Gerard Kool de matchwinner: hij worstelde zich langzaam zeker uit de slechte stelling tegen Leo de Jager en kwam in een moeilijk eindspel terecht met ongelijk materiaal. Op gegeven moment raakte zijn tegenstander het spoor bijster, en deed een stuk in de aanbieding. Kort daarna trok Gerard het punt naar zich toe: 4,5-1,5 en het kampioenschap was binnen!! Niet veel later moest Carel na een zeer interessante partij opgeven, terwijl hij kort daarvoor niet claimde na 3x dezelfde stelling. Jammer, maar goed geknokt van Carel die als lastminute invaller geen enkele voorbereiding had op deze partij. Ten slotte boekte Jesus een goede remise op bord 6 tegen Leo Verhoeven, waardoor de eindstand op 5-3 werd bepaald.

Een ongekende luxe voor onze vereniging: volgend jaar spelen we met maar liefst drie teams landelijk! Quizvraag: hoe lang is het geleden dat Charlois Europoort met drie teams landelijk speelde?

De druiven zijn zuur voor Erasmus, ze hebben een sterk team dat KNSB-waardig is. Volgend seizoen wellicht weer een extra promotieplaats en dan moet het toch gaan lukken zou je zeggen!

Dank gaat uit naar Marcel Dirks die zijn taak als wedstrijdleider wederom uitstekend vervulde. En uiteraard een compliment aan het hele team, goed gedaan dame en heren!

Gijsbert Kamerman



Meer foto's van Marcel Dirks HIER!

18 opmerkingen:

PeterK zei

Ah nu snap ik waarom Arjen zo makkelijk won, Sturm had zijn bril niet goed op!

PeterK zei

Overigens, niet om het enthousiasme te temperen, maar het tweede moet zich nog wel zien te handhaven in een zeer lastige poule, dus er is nog lang geen sprake van 3 KNSB-teams...

André zei

Heren en de lieftallige dame, allemaal gefeliciteerd met deze mooie prestatie!!
En laten we hopen dat het tweede zich kan handhaven dan hebben we lekker 3 teams in de KNSB klasse.

Anoniem zei

En dat is 2x Krimpen geen Kampioen door Charlois :)

lennard zei

ik had gisteren ook even een woordje gewisseld met Jos en die was er niet zo blij mee dat hij Jos van der Knaap werd genoemd :-)het is namelijk Jos van der KAAP :-)

Si Tumbuk zei

Mensen, gefeliciteerd met deze gewelidige prestatie!! Het is een bijzondere dag voor Charlois Europoort...

Adri zei

CE3 proficiat, Het was een onverwachte en ongekende krachtsinspanning die het team leverde. Wat zullen de andere teams wel niet denken:He,he eindelijk geen CE team meer in de promotieklasse, daar zijn we gelukkig van verlost.

Adri zei

Dit is voor Charlois Europoort geweldige public relations er liggen voor nieuwe leden enorme mogelijkheden hun ambities maar bovenal het schaakplezier ten volle te verwezenlijken. Als dan ook nog het 5e team kampioen wordt met als klap op de vuurpijl de promotie van het 6e team dan heeft Charlois Europoort een huzaren stuk geleverd die z'n weerga niet kent. Nu al kan met recht gesproken worden over een superseizoen.

Mokumtiger zei

In het nieuwe jaar van de TIJGER kun je ook geen JAGER op de MOKUMTIGER loslaten.
Voordat het BEEST verscheurend toeslaat, mag de bezitter van pijl en boog eerst een tijdje spartelen. Prima gedaan, dame en heren medespelers.

Sascha zei

Mooi partij van Arjen trouwens..

Kresna zei

Fantastisch!!! Gefeliciteerd, ook met dit historische moment voor Charlois Europoort!

Adri zei

Over historisch gesproken, in het seizoen 1976/77 speelde er ook drie CE teams landelijk, het 4e speelde promotieklasse en het 5e in de eerste klasse RSB.

Sascha zei

Adri heeft dus de quizvraag goed. Volgend seizoen kunnen we ook ervoor zorgen dat het 4e promotieklasse gaat spelen en het 5e team 1e klasse.

PeterK zei

Seizoen 76/77 was het seizoen van de fusie, twee grote verenigingen gingen samen verder. De huidige prestatie lijkt mij aanzienlijk indrukwekkender, we komen van heel ver, zitten weer boven de 100 leden en misschien dus (tweede is zeker nog niet veilig blijf ik maar benadrukken) ook weer 3 KNSB-teams!

JCA zei

Even naar de cijfertjes op de RSB-site gekeken:
Bijna elke ronde was Krimpen de ELO-favoriet. 1 ronde was dat de Willige Dame. Gelukkig voor CE3 waren ze in de ondelinge duels wel licht favoriet.
Het is echt knap wat het derde heeft gedaan! Van harte gefeliciteerd!
Voor Krimpen, de favoriet, wordt het nog lastig: Zomaar winnen van RSR Ivoren Toren heeft nog niemand gedaan, DWD zal alles op alles zetten om die twee laatste potten te winnen, en Shah Mata gaat natuurlijk vol gas in zo'n laatste ronde!

Peter dJ zei

Ha, daar zijn de gieren al.... En nu nog hyena's, of zal Krimpen-1 zich toch nog weten redden ???

Sascha zei

6 maart zullen we weten of CE2 een goede stap kan zetten voor handhaving.

Sascha zei

Eindelijk is de RSB wakker geworden. Die Damhuis heeft dan eindelijk inspiratie gevonden om een stukje te schrijven..

Volgend seizoen hoeft dit niet zo lang te duren aangezien CE geen kampioen kan worden, we slaan een jaartje over :)