zondag 7 februari 2010

Tweede kan nog alle kanten op


Poule 3G waar het tweede in speelt begint een wel heel strakke poule te worden. Na de 6e ronde van gisteren heeft de koploper 8 punten en de nummer laatst 4! Met nog 3 ronden te gaan spelen we met het tweede voor het kampioenschap en proberen we tevens onszelf veilig te spelen. Whichever comes first. We staan derde met 7 mp, maar de nummer 9 heeft 5 mp! De volgende ronde moeten we b.v. aantreden tegen het “zwakke” DSC Delft 3, maar die wonnen nu juist gisteren van koploper Messemaker 2. Zelf kwamen we niet verder dan 4-4 tegen onze vrienden uit Dordrecht. Door de nederlaag van Messemaker is Dordrecht nu wel de nieuwe lijstaanvoerder, en dat terwijl dit team in de laatste drie ronden maar 2 punten vergaarde! Wat een chaos in die poule en wat een spanning.

Met de 4-4 mochten we achteraf absoluut de handen dichtknijpen. Dordrecht kwam ook nog eens verzwakt op, zonder o.a. Ron Hofman, wij traden dan weer aan zonder Jaap Staal en Kresna Soerjadi. Dat is trouwens niet helemaal waar: Jaap was er wel de hele middag, maar door een ernstige miscommunicatie tussen Jaap en de teamleider speelde aan het bord van Jaap ene John van de Laar, op het laatste nippertje opgetrommeld. Jaap had namelijk ‘s morgens een mail gestuurd dat hij wat later zou arriveren, de mail bevatte echter geen tekst(!) en werd dus verkeerd geinterpreteerd. Ook kon men Jaap vervolgens niet bereiken en dus sloeg de paniek toe en werd in allerijl John gebeld of hij kon invallen. John zat net te spelen toen Jaap binnenstormde na een barre tocht met openbaar vervoer. Drama, triest en een grote les voor de volgende keer: laat bij dergelijke ongewisheid spelers pas invallen na minstens een half uur wachten! Hulde overigens wel voor John dat hij zo kort voor de wedstrijd bereid was te komen.

Dan de wedstrijd zelf. Die eindigde met acht(!) remises. Afgesproken werk zal men op internet fluisteren, en we herinneren ons inderdaad een laatste ronde wedstrijd ooit die…(ahum). Maar deze keer toch echt niet! Aan alle borden werd fel geknokt en het was eigenlijk een wondertje dat er nergens echt bloed vloeide. Door het ontbreken van Jaap werd de opstelling ietwat gewijzigd. Aan de lagere borden John vd Laar en Sophia Thoma (invalster voor Kresna). Zij scoorden knappe remises tegen sterkere tegenstand. John tegen Piet Pluymert en Sophia tegen Jan Willem Versloot. Vervolgens kreeg ook Cor een remiseaanbod. Hij liet rustig de klok lopen en knabbelde een klein uurtje al wandelend tussen de borden wat schaaltjes met nootjes leeg, en nam toen de remise toch maar aan. Even daarvoor had ook Ben Boog tot remise besloten aan het eerste bord tegen Rene Krul. Let wel: het waren allemaal zeker geen slappe partijtjes, met name Sophia werd even getest in een stelling met zware stukken en pion minder. De stand 2-2 zou lange tijd op het scorebord blijven. Supporters stroomden toe en de onzen waren zelfs in de meerderheid, Marcel Dirks, Frank Hendriksma, de familie Osinga, Jesus Canedo en Peter Kemner. En dan nog dubbelsupporter Lennard den Boer en vader (Lennard is ook lid bij Dordrecht). En natuurlijk was Jaap de hele middag supporter! Klasse dat hij, zijn kwaadheid verbijtend, zijn team de hele middag heeft gesteund.



De supporters kregen waar voor hun geld want de vlam sloeg in de pan bij Lendert van den Ouden tegen Koos Abee. Lendert werd compleet weggetikt in de opening en moest een kwaliteit geven. Tegenspel leek er bijna niet, maar daar zorgde op een gegeven moment Koos wel voor.

Na een prachtig torenoffer (zie boven: Txe6!!) dat beslissend had moeten zijn, raakte Koos toch ergens de draad kwijt en Lendert overleefde het zowaar en de supporters die het bord al hoofdschuddend hadden verlaten geloofden hun ogen niet toen bleek dat de kwaliteit achter plots een kwaliteit meer was geworden (zie stelling onder)!

Koos kwam echter link met de dame binnen bij Lendert en leek minstens eeuwig schaak af te dwingen. Lendert liep er toch eigenwijs uit, offerde de kwaliteit weer terug en kwam in een dame-eindspel met pion minder dat hij remise hield! Zeker geen partij waar iemand van computergebruik beschuldigd zal worden, hooguit van geestvernauwende middelen!



Na deze opluchting bleek dat ook John Leer uit een zeer gevaarlijke situatie zou gaan ontsnappen met remise, tegen Mark Timmermans aan bord 2. De Siciliaanse voorbereiding van John kwam weliswaar op het bord, maar na wat mindere zetten was het toch Mark die het initiatief overnam en John leek kansloos te gaan verliezen. Maar Leer zit vol trucjes en met een bijna Shiroviaanse Lxh3! (zie dia boven) wist hij de remise te bereiken. Overigens had Mark deze loper gewoon kunnen slaan (hij speelde Db8, John vervolgde met Df1!), maar dat viel achter het bord nauwelijks uit te rekenen. Zeer knap van John en een heel leuke partij .



Onder de rook van deze twee partijen speelde Mathieu Middelkoop ook een heel knappe en spannende remise tegen Berend Eikelboom. Even zag het er naar uit dat er misschien wel meer in zou zitten voor Mathieu, maar Berend hield stand. En ook de laatste partij tussen Filip en Melvin Holwijn werd remise in een curieuze stelling met louter pionnen.

Een mooie 4-4 achteraf, maar het helpt nog niets, de volgende ronde tegen de nummer 8 en die heeft maar 2 matchpunten minder dan ons! Het blijft dus oppassen geblazen en de prioriteit wordt handhaving natuurlijk. In de laatste twee rondes krijgen we dan nog twee RSB-ploegen, Messemaker 2 en RSR Ivoren Toren 2. Wordt dat broedermoord of helpende hand-schaak?


Foto's: Marcel Dirks, meer foto's van Marcel HIER.
Lees ook het verslag van Dordrecht.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi verslag Peter!

Lendert

Adri zei

Peter, fantastisch getweet,vooral de stellingen van Lendert, ik heb die tijdens de wedstrijd direct in Fritz opgesteld en die gaf +2,65 voor wit. Maar het zal waarschijnlijk wel de genialiteit van Lendert zijn geweest waardoor de tegenstander fouten ging maken.
Op dat niveau mag dat natuurlijk niet maar blijkbaar komen schaakwonders vaker voor dan gedacht.

PeterK zei

Als Lendert die pocket-Fritz van Michel had geleend hadden we nog gewonnen daar :-)

PeterK zei

Het zevende werd overigens wel kampioen dankzij Fritz vrijdag!

Anoniem zei

Leuk en boeiend verslag. Een kleine correctie. De zet van John Leer is geen typische zet van Topalov.

In de partij Topalov-Shirov, Linares 1998 speelde Shirov misschien wel de mooiste zet die ooit gespeeld is 47) Lh3!!

De partij is terug te vinden op
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1143956

Ben zei

Leuk en boeiend verslag. Een kleine correctie.Ik dacht dat ik aan bord 1 zat en John aan 2 .!

Si Tumbuk zei

De mooiste zet die ooit gespeeld is, is e2-e4!

PeterK zei

Oh, meestal haal ik Shirov en Ivanchuk door elkaar, nu doe ik het ook al met Shirov en Topalov. What's next? Ga ik Fritz 12 en Michel de Wit dadelijk nog door elkaar halen?

Sascha zei

Het kan inderdaad nog alle kanten op voor het 2e team, dat worden nog 3 zware wedstrijden..

8 remises, ik kan mij inderdaad nog zo'n uitslag herinneren :)

het 4-4 gehalte is vrij groot bovenin, wat zal de volgende wedstrijd voor uitslag gaan opleveren?

Adri zei

Pikante van klasse 3G is dat iedereen elkaar vermoord, terecht een poel des doods, kan nog interessant worden, ik zie het voor me een degradatie-kandidaat wordt kampioen en een kampioenskandidaat degradeert.
Dan maar hopen dat CE2 tussen de klippen doorzeilt.

Si Tumbuk zei

Adri, er zit een kern van waarheid in je opmerking! ASC staat onderaan, terwijl het een zeer sterk team is met een gemiddelde rating van maar liefst 2060! Verleden jaar speelde het nog tweede klasse KNSB. Dat een dergelijk team nu onderaan staat in de derde klasse, zegt heel veel over de sterkte van die klasse.