dinsdag 3 juni 2008

Zomertoernooi van start

Terwijl de stofwolken van de ontknoping van de interne competitie neerdwarrelden, en hier en daar in een hoekje nog een achterhoedegevecht plaatsvond, ging afgelopen vrijdag het zomertoernooi alweer van start. Alsof er maar geen einde komt aan dit eindeloze en slopende schaakseizoen…

Het zomertoernooi is de gelegenheid voor spelers uit de lagere groepen om zich eens te meten met de “grote” jongens, en met leden van buitenaf. Want is groep 3 met kop en schouders de leukste groep van de interne, na drie of vier keer tegen steeds dezelfde tegenstander heb je behoefte aan nieuw bloed, of in geval van de groep 1 spelers, nieuw kanonnenvoer om wat zelfvertrouwen voor het komende seizoen op te doen.

De krachtsverschillen in de indeling zorgen er meestal dan ook voor een slachting onder de mindere goden, die vaak goed en lang stand kunnen houden maar uiteindelijk toch aan de verkeerde kant van de score eindigen. Soms ook gaat het wel heel snel fout. De snelste overwinning kwam op naam van Marcel Dirks, die zonder dat iemand daar erg in heeft toch wel aardig blijkt te kunnen schaken, hoewel Ruud Kok zich wel heel simpel liet foppen. Ook Peter Geleijns moest al heel snel ondervinden dat hij nog heel wat heeft bij te leren, hoewel hij met Arjan van der Leij – topspeler van sv Messemaker – ook geen kinderachtige tegenstander had. Peter is daarom vast van plan om zich aan te melden voor de schaaktraining van Filip Borst volgend seizoen.

De gebroeders Martin en Ger in ’t Hout vochten om het hardst wie er al eerst klaar zou zijn. Het werd een ex aequo: beiden verloren van respectievelijk Carel Vredenborg en Peter de Joode.

Het duel der giganten tussen Dick de Wit en Coen van Baren duurde wat langer, maar ja het is al een tijdje geleden dat Dick weer eens een partijtje won, en dat hij zo lang achter het bord heeft moeten zitten.

Een positieve indruk maakte Eduard Smits tegen Gerard Kool. Met goede, doordachte zetten wist hij een redelijk stevige stelling opbouwen, waar Gerard uiteindelijk wel doorheen kwam, maar toch petje af voor de partij opzet. Hetzelfde gold voor John van Waterschoot, die Piet Verheij toch aardig lang in bedwang wist te houden, maar ook aan het eind toch het onderspit moest delven.

Het spektakelstuk van deze ronde was de confrontatie tussen de clubkampioen Hans Uitenbroek and “vice-meister” John van de Laar. John toonde zijn sterke karakter door na zijn dramatische verlies van het kampioenschap van groep 3 in de laatste ronde, deze week gewoon weer achter het bord te gaan zitten, en de clubkampioen direct naar de keel te vliegen. Op het bord dan. Helaas voor John hebben meer mensen dat dit seizoen bij Hans geprobeerd, en ondanks dat hij ernstig in de verdrukking kwam, wist hij zich langzaam uit John’s wurggreep te ontworstelen.

Wat houden we dan nog over? Gentleman Stoffer Sprang gunde het punt aan Pia van Rossum, hoewel dat zeker niet zonder slag of stoot zal zijn gebeurd. Sophia Thoma gaf Fritz Duller een pak slaag, hoewel laatstgenoemde daar wel van schijnt te houden. Peter Overduin toonde tegen Angelique Osinga aan dat groep 3 eigenlijk veel te laag voor hem is. Gerrit Boer won van Jonathan de Heer en mag blij zijn dat ik vergeten wat hij daar na de partij zelf over opmerkte. Zoon Jan van Overdam won van Adri Jumelet, en de manier waarop Adri na afloop de zaal uitstormde zegt genoeg over het verloop van die partij.

Vader Jan van Overdam liet de eer aan Wim Veelenturf. En als laatste speelde de eminente heer Gerritse tegen Marcel Schröer; en bij eminenties noemt men de uitslag van de partij niet.

Voorts was er nog een hele rits aan spelers die deze eerst ronde met een bye aan zich voorbij lieten gaan, en als troost nu gelijk een hele zware partij in de tweede ronde krijgen. Tot en met de 5e ronde is het mogelijk om een bye aan te vragen; behalve voor voetbalhaters of bijgelovigen, want die worden geacht op vrijdag 13 mei gewoon te komen spelen.

Met dank aan invallend wedstrijdleider Cor de Wit.

Carel Vredenborg

Uitslagen

1e  ronde

1. D de Wit  - C van Baren 1 -0

2. M Gerritse – M. Schroer 0-1

3. J van Overdam – A. Jumelet 1-0

4. J van der Laar – H. Uitenbroek 0-1

5. A van der Leij – P.Geleijns 1 – 0

6. M. in ’t Hout – C. Vredenborg 0-1

7. P.de Joode – G in ’t Hout 1- 0

8. E  Smits -  G Kool 0 -1

9. P. Verheij – J  van Waterschoot  1 – 0

10. M Dirks – R.Kok 1 – 0

11. J van Overdam sr – W. Veelenturf 0- 1

12. P. Overduin – A.Osinga 1- 0

13. F Dueller – S . Thoma 0 – 1

14. G Boer – J de Heer 1 – 0

15. S Sprang – P van Rossum 0-1

16. J. Leer , C de Wit, P Kemner, L van den Ouden H. de Heer, R.Hesselman   C van As , C. Benningshof  en A Coenen bye

Nieuwe indeling:

1.P.Verheij  – D. de Wit

2.M. Schroer – M. Dirks

3. W. Veelenturf – J. Van Overdam

4.H. Uitenbroek –P. Overduin

5.S. Thoma – A.van der Leij

6.C.Vredenborg – G. Boer

7.P. van Rossum – P. De Joode

8.J. Leer – L. Van den Ouden

9.C. de Wit – H. de Heer

10. P. Kemner – R.Hesselmans

11.A.Coenen – C van As

12.J van Waterschoot – J van der Laar

13.C van Baren – E. Smits

14 R. Kok – M. Gerritse

15. A.Jumelet – J van Overdam sr.

16.A. Osinga – C. Benningshof

17.P. Geleijns – F.Dueller

18 . J de Heer – M. In ’t Hout

19 G. In ’t Hout – S. Sprang

Dit onder voorbehoud.

Geen opmerkingen: