dinsdag 24 juni 2008

OP WEG NAAR DE FINALE

Na een bye van schrijver dezes in de derde ronde, waarbij ik maar weer eens mocht ondervinden dat er op vrijdagavond heel wat leukere dingen te doen zijn dan een potje schaken, kwam ik als trouw gewoontedier gewoon weer op voor de vierde ronde, want ja alle avonden voetbal gaat ook zo gauw vervelen.

Tegen Julian van Overdam opende ik uiteraard met de Engelse opening, omdat in het schaken anders dan in het voetbal er geen Kroatische verdediging is. Julian liet zich echter niet vangen en repliceerde ijzersterk met de Hollandse verdediging, die in het schaken meestal een stuk stabieler is dan in het voetbal. Nochtans kon ik op een veelbelovend voordeel hopen, zwarts paard was hopeloos uit positie gespeeld, en op een gegeven moment had ik het punt al bijna geteld. Helaas één klein foutje, en een vlijmscherpe counter van Julian maakte aan alle illusies een eind.

Een opmerkelijke zege was er voor John van de Laar, die in 15 zetten Peter Kemner maar liefst twee stukken afhandig wist te maken. Je ziet maar: onder druk kan John heel aardig en voortvarend uit de hoek komen, alleen jammer voor hem vielen de doelpunten bij Turkije – Kroatie pas nadat alle partijen waren afgelopen, dus zijn snelle overwinning leverde hem geen extra doelpunten op.

De topper uit deze ronde was het duel tussen koploper Arjan van der Leij en Dick de Wit. Dick schijnt tegenwoordig alleen echt gemotiveerd te worden als er een vette geldprijs op het spel staat, want ook in het rapidtoernooi ging hij er met de gedeelde eerste prijs vandoor. Op de vrijdagavond speelde hij naar eigen zeggen een interessante partij, maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen bij de Spaanse ruilvariant. Arjan schijnt ook nog wat mooie kansen te hebben laten liggen, maar moest onder druk van de tijd toch de overwinning aan de CE-er laten.

Hans Uitenbroek zag tot zijn eigen verbazing op de site dat hij die avond was ingedeeld, terwijl hij een bye had gevraagd. Hij besloot toch maar te komen, iets waar tegenstander Wim Veelenturf gezien het resultaat niet echt blij mee zal zijn geweest.

André Coenen won van Marcel Schröer, en als dat waar is, moet dat wel een verrassing zijn geweest.

Wat uiteraard geen verrassing is, is de overwinning van Pia van Rossum op Marcel Dirks, en laatstgenoemde kan toch aardig schaken. Lendert van den Ouden pakte zijn tweede overwinning, dit keer op Sophia Thoma. Angelique Osinga deed het een stuk beter, met een mooie remise tegen Peter de Joode, die schijnbaar moeite heeft om van dames te winnen.

Cor de Wit had zo te zien een makkelijke avond tegen Adri Jumelet, en hoewel Cor dat in alle toonaarden tegenspreekt, is de indeling hem wel heel gunstig gezind in dit toernooi.

Peter Overduin won van Piet Verheij. Piet heeft duidelijk veel te vroeg gepiekt dit seizoen, en scoort na het missen van de promotie alleen nog maar nullen zo lijkt het.

Eduard Smits kreeg schaakles van John Leer. Na de partij dan, want John is niet te beroerd om na de partij uitvoerig uit de doeken te doen waar het fout ging. De andere nieuweling, John van Waterschoot verloor van Ruud Kok.

Voorts was er een echte familievete deze ronde. Ger en Martin in ’t Hout speelden tegen Jonathan en HendrikJan de Heer. De Heren wonnen van de Houten.
Wie hebben we dan nog verder? Gerrit Boer won van Stoffer Sprang, en Coen van Baren won van Jan van Overdam senior. En omdat met de uitschakeling van Oostenrijk Fritz Dueller eveneens is verdwenen, kreeg meneer Gerritse een gratis punt. Hij benutte deze vrije kans optimaal door in een duel om de Passage cup Jan Poolman te verslaan. Waarvan akte.
Zo, iedereen is weer genoemd, positief of niet. Aanstaande vrijdag is er geen voetbal, dus alle reden om gewoon weer naar de club te komen.

Geen opmerkingen: