woensdag 17 februari 2010

Aanval afgeslagen

Het vijfde team is volgens de wetten van de ELO favoriet in de 3e klasse. Het verschil met sommige teams is soms erg groot. Af en toe gaat het dan te makkelijk. Niet elke partij is dan even interessant.
De thuiswedstrijd tegen Moerkapelle 2 ging wel ergens om! Dit team zou ons wel eens pootje kunnen gaan lichten. Tot dan toe waren we zorgeloos door de competitie heen gewandeld. Niet altijd even makkelijk, maar wel met het gewenste resultaat. Moerkapelle had in de vierde ronde een steekje laten vallen tegen 3-Torens 2, terwijl wij op voorhand hadden gevochten voor elk bordpunt. Resultaat: op bordpunten in het voordeel en een matchpunt voor. Heel mooi, maar je hebt er niets aan wanneer je de onderlinge partij verliest.
Zo ver kwam het niet.


Zoals in de voorbereiding was voorspeld, kwam Moerkapelle versterkt op: KNSB-invaller Wim Vroegindewei was opgetrommeld om aan de hogere borden roet in het eten te gooien. Onze last-minute invaller Menno Brandenburg nam gewoon met zwart plaats aan het derde bord. Wij waren dus ook op oorlogssterkte: Charlois Europoort 5 (1773) - Moerkapelle 2 (1710)

De strategie was standhouden aan de hoogste borden en onderaan de punten pakken. Bij Marcel en Herman leek dit zeker het geval. Aan bord 1 zag het er voor het ongeoefende oog wat moeizaam uit, maar omstanders zagen aan Marcel dat de topscorer van Moerkapelle zijn fles Whisky wel kon vergeten. Herman had een comfortabele stelling, waarin beide spelers positioneel de weg konden kwijtraken. Met nog meer discipline in zijn spel kan Herman doorgroeien tot het kaliber Kouwenhoven! Het remiseaanbod van zijn tegenstander werd in overweging genomen, en ondanks de mogelijkheid op een iets gunstiger eindspel, nam Herman het zekere voor het onzekere. Juiste strategie op het juiste moment!

Topscorer Henk Kootkar pakte met gezonde zetten vlot zijn tegenstander in. Henk kan je wel met een opdracht het veld insturen! Als een tevreden veldheer hield hij voor de rest van de avond het strijdgewoel nauwgezet in de gaten.
Aan bord 7 werd remise aangeboden. Het was zeker geen voorzichtige pot en Marcel leek zelfs iets in het nadeel gekomen te zijn. Met zwart remise, daar konden Marcel en het team wel mee leven.

Peter Overduin was ondertussen in zwaar weer gekomen en leek kansloos het onderspit te delven, maar zijn tegenstander werd geïnfecteerd met het “Gerritsevirus”: De winst voor het oprapen, maar door de plankenkoorts er net niet bij kunnen.

Menno kwam na wederzijdse plaagstoten iets beter te staan op de damevleugel, maar haalde er net niet meer uit dan remise.Aan het vierde bord had wit met een truckje op e6 een pion gewonnen en kwam in een gunstig eindspel. Wat lafjes werd hier remise aangeboden. Wit wilde het niet op zijn tijdnood aan laten komen.

Ondertussen leken de kruitdampen aan het bord van Peter de Joode en Kevin Bakker wat neergedaald te zijn. De agressieve aanpak van wit én zwart had een blok pionnen in het centrum opgeleverd dat ondersteund werd door een paard en een loper.

Peter Overduin kwam miraculeus met materiaalwinst uit de strijd, maar hij had nog maar vijftien seconden over voor de rest van de partij. Helaas redde hij het niet.

In het verslag van Peter de Joode heeft u kunnen zien hoe die partij uiteindelijk in remise eindigde. Dat was niet handig! Voortaan thuis maar weer een groot bord met alle uitslagen erop, zodat een ieder snel kan zien hoeveel het staat!

Al met al hebben we wat averij opgelopen, Marcel Dirks en John van de Laar zijn hun perfecte score kwijt en als team zijn we ook een matchpunt kwijt, maar uiteindelijk kunnen we tevreden zijn. Einduitslag 4-4 en Henk Kootkar met een 100 % score alleen aan kop in de derde klasse!!!
Normaal gesproken genoeg voor het kampioenschap! We zijn de hele avond niet echt in de problemen gekomen. Als een volwassen team hebben we strak en zakelijk de aanval op onze koppositie afgeslagen. Perfect!

2 opmerkingen:

JCA zei

Met dank aan de foto's en de partij van Marcel.

Menno zei

Helaas heb ik ook kansen laten liggen. Ik kwam een pion voor te staan die ik een paar zetten later pardoes weer weg gaf! Daarna was nagenoeg alle muziek uit de stelling verdwenen, met remise (en later 4-4) als resultaat.