dinsdag 6 april 2010

Marco Kirana weergaloos in Delfts weekendtoernooi

Marco Kirana zet zijn sterke ontwikkeling voort. Ditmaal scoorde hij 4 uit 6 (incusief een bye is dat 3,4 uit 5), waarbij hij twee grootmeesters heeft getroffen. Tegen Erik van den Doel, die al met al dit weekend beneden zijn normaal gesproken indrukwekkende kunnen speelde, haalde hij remise. Marco's TPR was ruim 2400!
Ook Roger Meng haalde 4 uit 6 met een TPR van bijna 2400. Ook hij trof twee grootmeesters. U ziet: de ontwikkeling van deze jeugd gaat indrukwekkend! Het derde lid van het trainingsclubje, Quinten Ducarmon, deed het dit weekend wat minder met 3 uit 5 en een TPR van 2053.
4 Andere CE'ers speelden dit weekend mee: Lendert vd Ouden en Arjan vd Leij scoorden beiden 2,5 uit 6 (TPR min of meer volgens verwachting: 2012 resp 2041), Filip Borst had dit keer een minder toernooi met 2 uit 6 (TPR 1909), Lennard den Boer ook iets beneden verwachting: 2 uit 6 (TPR 1908). Vd Ouden en Borst deden het dus niet zo flitsend als recentelijk in Leiden, maar gemiddeld komen ze netto nog altijd aardig voor de dag.
Van de ons bekende Woerdenaren, met wie we tijdens toernooien op zaterdagavond soms gezamenlijk eten, verdient Sten Goes (ons ook bekend uit ons zomertoernooi) een speciale vermelding. Hij timmert hard aan de weg en dat is voelbaar: 3,5 uit 6, waarbij hij maar liefst 2 grootmeesters en een IM trof. Ook hij hield Erik vd Doel op remise, TPR 2328! Overigens speelde hij in de tweede ronde tegen een sprekend op Rowan Atkinson lijkende Fransman die hij vrij eenvoudig versloeg. Marcel Schroër riep al dat er niets boven een overrated Fransman gaat (menigeen zal dit fenomeen herkennen) en zijn uitspraak werd met de rone meer waar: de rating van deze Fransman was 2211 (dus hoger dan bijvoorbeeld Dick de Wit), maar hij scoorde uiteindelijk slechts 1 uit 6 met een TPR van 1268.
Het spreekt voor zich dat er bij een dergelijke grote vertegenwoordiging nogal wat onderlinge confrontaties waren. Zelf speelde ik een keer tegen Quinten, Sten tegen Arjan, Lennart tegen Marcel en tegen de ons van de training bekende Roland ten Have (ik noem hier een korte selectie, ik zal ongetwijfeld e.e.a. vergeten).

Dan groep 2. Dit was allerminst een kinderachtige groep, omdat dit toernooi in 3 groepen was gedeeld. Er was dus een heel contingent behoorlijke spelers dat in de B-groep meedeed en makkies waren er in het geheel niet bij. Onder de favorieten waren erkende 2000-spelers te vinden als Paul van Asseldonk (HSC 2), Melchior Vesters (die uiteeindelijk ook de groep won) en Melvin Holwijn (Dordrecht 1). Voor deze 3 gold uiteraard dat ze tijdelijk even onder de 2000 zitten, anders hadden ze verplicht in groep 1 mee moeten doen, maar hoe het ook zij: sterk zijn ze zéker.
In deze groep hield Robin Lecomte zich prima staande. Hij toonde met 3,5 uit 6 (TPR 1847) opnieuw tekenen van verdere groei. Het gaat maar door. Om zijn prestatie in perspectief te plaatsen: hij eindigde bijvoorbeeld boven Johan vd Griend (Dordrecht 2), een doorgewinterde en sterke speler die ook geregeld bij Dordrecht 1 invalt. Verleden jaar speelde ik in Bussem nog tegen hem remise. Nancy Kirana scoorde met 2 uit 6 iets beneden verwachting (TPR 1651). Maar ook hier dient te worden gezegd dat er geen makkies bij waren en zij eindigde bijvoorbeeld gelijk met Ivoren Torenaar Leo van Dongen; net als Johan vd Griend een behoorlijk sterke speler.
Overigens wemelde het van de jeugd in deze groep. Ik weet niet hoe de officiële ledentallen van de KNSB zijn in de categorie 8-18, maar ik heb de afgelopen 10 jaar een duidelijke trend gezien in dit opzicht: een steeds toenemend aantal jongelingen op weekendtoernooien. Aan de hand van dit fenomeen zou je zeggen dat het onmogelijk slecht kan gaan met de schakende jeugd in Nederland. En niet alleen dat: het niveau in deze leeftijdscategorie neemt hand over hand toe! Een gevolg van beteren trainingsmethoden (o.a. de stappenmethode), beschikbaarheid van computers en internet en een betere toegankelijkheid tot literatuur. Twee jongelingen die er beslist aan zitten te komen, zijn o.a. Quintens broertje Renzo Ducarmon en Lars Vereggen. Ik heb laatstgenoemde van een afstandje nog even zien analyseren na zijn partij tegen Nancy en ik moet zeggen dat ik niet weet hoe lang ik deze jongen nnog voor kan blijven. Niet heel erg lang, ben ik bang.
In groep 3 deed de nog jongere Olivia Meng mee: zij deed het heel goed met 3,5 uit 6. En tot slot deed ook Hao Meng mee in deze groep. Hij had 1,5 uit 6, maar ik geloof nooit dat hij dit weekend minder plezier heeft gehad dat zijn zoontje in groep 1 en zijn doechtertje in dezelfde groep als hij. Daar kunnen de schaakvaders en schaakmoeders nog eens een voorbeeld aan nemen!
Het was leuk, het was leerzaam, er blijft elan en de deelnamegraad van onze club aan weekendtoernooien neemt gestaag toe.

Voor alle info, partijen en foto's zie de website van het toernooi!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Speelde Nancy niet ook mee?

Si Tumbuk zei

Jazeker, Nancy speelde mee, maar ik heb het verslag in 2 delen geschreven en had alvast deel 1 gepubliceerd.