maandag 5 april 2010

Lendert wint CE weekly (8)




In 1985 werd Joop Zoetemelk op bijna 39 jarige leeftijd wereldkampioen op de weg. Joop zat in de kopgroep en de kanshebbers beloerden elkaar.
Joop zonder eindschot leek kansloos maar hij verzon een list.
Terwijl de kanshebbers elkaar in de gaten hielden , versnelde Joop,
eerst langzaam , alsmaar een klein beetje versnellend. Hij sloop als het ware weg. Toen de grote mannen het in de gaten kregen was het gat al geslagen en even later kon de oudste WK ooit …, gehuldigd worden.

Datzelfde beeld stond op mijn netvlies toen Lendert bij ons blitz-toernooi opdook, terwijl de koplopers Gijsbert en Jan v Overdam , afwezig waren i.v.m. schaaktraining en anderzijds. Lendert , normaal ook aanwezig bij deze training , besloot te spijbelen , en greep 10 punten waarmee hij ook leider werd in de tussenstand.

Goed , terug naar ronde 8. Hier viel naast het goede spel van Jos en Lendert ook de progressie van bv John v/d Laar op. Tevens petje af voor Jan van Elburg 65+ , die steeds dichter naar het winnen van partijen toekruipt. Doorgaan Jan , koelbloedig blijven in de afronding!

Na 5 rondjes stond Jos op 4,5 en Lendert op 4. In het onderlinge treffen had Lendert een prettige stelling opgebouwd totdat hij zich liet flessen
door een tactische grap van Jos , zie :

Na zwarts ..Dg5 speelde wit a tempo f4 maar werd verrast door..Df4:
In het vervolg v/d partij kwam Jos ,met zwart, op -2.8, toch wist Lendert de partij op remise te keepen.

Ronde 6 bracht John v/d Laar – Jos Kuijpers. Jos kwam slecht uit de opening , 7 rondjes domineren valt ook niet mee, en de stukken van John drongen diep de zwarte veste binnen. Op zeker moment stond het zo :



Zwart had na Pg5 niets beters dan ..f6 waarop het witte ros weer naar f3 terugkeerde. Beiden misten hier de uitzet Pf7 ! Hoe dan ook , John schoof het eindspel ijskoud naar winst waarmee hij liet zien dat hij als snelschaker inmiddels een stap vooruit gezet heeft! Ons jurylid was zozeer onder de indruk dat hij John de weekprijs schonk !

De slotronde maakte Jos geen fout 5,5 maar een ontketende Lendert wist ook Bob Hooke aan zijn zegekar te binden(6).

De tussenstand :

1 len the man 35
2 bob hooke 33
3 brievenbus 29
4 kukuleku 29
5 gossef ....25

Met nog 2 wedstrijden te gaan staat Lendert aan kop maar het gaat om de beste 6 resultaten , vooral Jan v Overdam en Jos kunnen nog een hoop punten pakken terwijl Lendert zich nog slechts bescheiden kan verbeteren. Een garantie voor een bloedstollende 9e ronde.

De weekprijs van ronde 7 is gegaan naar Angelique !
Voor haar gedegen toreneindspel tegen Dirk Brijs.

Morgen = dinsdagavond de 9e ronde
Hoop weer op goed schaak en een aanval van Jan ,Jos en Gijsbert !
( Charles op vakantie naar de zon )

Hans v Calmthout

1 opmerking:

Si Tumbuk zei

Hans, ik hoop niet dat deze prestatie van Lendert net zo verdacht is als die van Joop destijds was.