woensdag 23 december 2009

Mutsje op, Mutsje af


Het schaakjaar wordt bij Charlois Europoort traditioneel afgesloten met het Kerstschaak, en afgelopen vrijdag was het dan zover. Vooraf waren alle eventuele obstakels van bijvoorbeeld de geplande bondswedstrijd van het vierde tegen 3 Torens met welwillende medewerking van Ronald Damhuis en zijn team weggewerkt, zodat iedereen in de gelegenheid was om mee te doen.

Dat het Kerstschaak leeft blijkt wel uit het feit dat ondanks het barre winterweer toch velen de reis naar de Passage hadden gewaagd. Het is altijd weer leuk om te zien dat oude bekenden en niet meer zo frequent aanwezige leden toch de moeite nemen om deze avond bij te wonen. Onder de aanwezigen heb ik o.a. Michel Garceran en Henk Kootkar gezien. Verder was als gastspeler aanwezig – of toch als spion voor Krimpen? – Hans van Nieuwenhuizen. Speciale vermelding krijgt ook Jan Poolman, die helemaal vanuit Rockanje naar Rotterdam Zuid was gekomen. En wat is Kerstschaak zonder iemand als Piet van Dijk?

Ook de jeugd mocht voor deze ene keer wat langer opblijven om mee te doen. In de vooravond hadden zij zich al laten afmatten tijdens de simultaan van ex clubkampioen Hans Uitenbroek – of was het andersom, want Hans was na de pauze samen met de kids ook ineens vertrokken.

Ceremoniemeester Herman beleefde weer zijn finest hour en had samen met alleskunner Gijsbert Kamerman een leuk programma voorbereid. Zoals altijd werd er in teamverband een snelschaaktoernooi gehouden, waarbij de diverse teams ludieke en opmerkelijke namen hadden gekregen. Naast de overbekende Witte Kerstmutsen had Jaap Staal een aantal zeer originele namen ingediend, zoals bijvoorbeeld de Ronde Opperdoezen. Voor wie dat niet weet: opperdoes is net als bintje een aardappelras. Met zo’n naam verwacht je dat dit team wel vaak in elkaar gestampt zou worden, maar onder leiding van Michel de Wit en Jaap Staal eindigde dit team op een nette tweede plaats.

Het team met de welluidende naam de Innemenden richtten hun blik(jes) meer naast dan op het bord. Onduidelijk was wie de meest innemende van het stel was, maar de Jupiler league is weer voor een jaar verzekerd van een sponsor.

En dan was er nog een team met de ietwat dubieuze naam de Aftrekkers. Die naam zal wel niet door Jaap zijn verzonnen. Nog opmerkelijker was het dat onder deze naam het Charlois Europoort jeugdteam schuil ging, met de gebroeders Julian en Jan van Overdam als kopmannen. Een weinig toepasselijke of liever gezegd ongepaste naam voor het team (hoewel…); in ieder geval werd door de overige deelnemers maar weinig handen geschud met dit team.

Ongemerkt is dit jeugdteam wel een enorm sterk team geworden, en gingen zij ook dit jaar weer met de eerste prijs ervandoor. Naast de broertjes Van Overdam speelden Sophia Thoma, Angelique Osinga, Zhi Yang en Lorenzo de Wit al hun tegenstanders zoek. Zo behaalde Julian aan het eerste bord een overwinning op het trio gebroeders De Wit.

Het mag dan ook geen wonder heten dat Julian, Jan en Sophia aangevuld met Marco Kirana een week later ook Nederlands Jeugdkampioen in de C categorie is geworden. Zo’n 24 jaar nadat de generatie van Michel de Wit zelf de titel behaalde, heeft Charlois Europoort weer een sterrenensemble waarmee landelijk prijzen mee te behalen zijn. Een eerste bekroning voor de jarenlange arbeid die Michel investeert in het opleiden van onze jeugd. Zie ook de KNSB site

Hoogtepunt van de avond was deze keer de variant van het bekende tv spel “Petje op, petje af” uit het programma Holland Sport. Met een enorm vooruitziende blik had de organisatie dit keer een groot aantal ijsmutsen besteld, waarmee de schaakquiz “Mutsje op, mutsje af” gespeeld werd. De vragen varieerden van “wie is op dit moment de voorzitter van de vereniging” tot “wat was de laatste zet van Fischer in de WK match van 1972”. Over één vraag is het laatste woord nog niet gezegd, aangezien ondergetekende meent die als enige goed te hebben. De vraag was letterlijk: “Na WO2 werd een toernooi gehouden om het WK schaken. De winnaar werd Michael Botwinnik. Wie was tot dit toernooi wereldkampioen?”. De keuze was Euwe of Aljechin. In het volgende clubblad een artikel van 10 pagina’s waarom het antwoord niet Aljechin kan zijn…

Gedurende de avond werden de hapjes verzorgd door de families Kamerman en De Wit, en dan met name de eega’s, waarmee blijkt dat Gijsbert en Michel tot niet tot het echte schakersras behoren, maar gewone “family guys” zijn.

Tot slot nog een kleine opgave uit de partij tussen ondergetekende (met wit) en Michel de Wit.



Stelling na 17… g6. Wit speelt en wint.

Inzenders van de goede oplossing maken een kans op een plaats aan bord 1 van het vierde team.

Carel Vredenborg

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dxf7

Df6 wint ook

frank (h)

ik blijf wel in het 7e :)

Anoniem zei

Df6 is volgens mij de winnende zet.

Een variant die ik berekend heb:
18. Df6 Dxf6
19. Pxf6+ Kh8
20. Lxd6 cxd6
21. Pxe8 Lxf1
22. Pxd6

Ik kon geen winnende variant vinden na 18. Dxf7+ Kxf7

Eduard Smits

Anoniem zei

Dxf7 Kxf7
Le5 Lxf1
Txf1 Df6
Pxb6

of Lxf6