zaterdag 12 december 2009

CE 2 puntloos terug uit Alphen


Nadat de competitie in deze zware poule van de derde klasse KNSB een beetje op gang was, leek er een schifting te zijn ontstaan: een top-4 versus de rest. Dankzij onze succesvolle seizoensstart mochten wij ons tot die top-4 rekenen en heden was de ultieme test: ASC, de huidige nummer 5 van de ranglijst was degradant uit de tweede klasse en als we dit sterke team zouden weten te verslaan, dan zou de kloof met hen 5 punten bedragen en definitief mogen worden genoemd.
Helaas werd de realiteit anders. De kracht van CE schuilt in de homogeniteit: heden waren er maar liefst 3 invallers nodig, maar Kouwenhoven, Kamerman en Pellikaan mogen toch minstens in staat worden geacht hun mannetje te staan in deze klasse. Alphen bleek het vandaag te moeten doen zonder één van hun twee 2250-spelers.
Kresna was als eerste klaar. Met wit aan bord 7 liet hij ongelukkigerwijs een paard op f2 toe, waarbij de diagonaal a7-g1 beheerst werd door de zwarte dame, terwijl Kresna al kort gerokeerd had.
Cor offerde aan bord 1 een paard op f7 in ruil voor initiatief. Ik moet zaggen dat hij een geweldige partij speelde: zeer inventief en fantasierijk; hij was duidelijk in zijn element. Zijn tegenstander, Norbert Jansen, een oud-jaargenoot van mij aan de studentenvereniging, is een goede vriend van John vd Laar; een groot psychologisch nadeel als je aan het schaken bent. Niettemin vond Norbert dat hij deze partij had moeten winnen, getuige zijn onthutsing aan het einde van de partij. Toch ging hij hiermee voorbij aan het feit dat hij ondanks zijn materiaalvoordeel allerminst een gemakkelijke stelling had om te verdedigen.

Zelf volgde ik niet lang daarna: voor de derde keer was ik met zwart in een hyperscherpe stelling terechtgekomen nadat mijn tegenstander zijn pionnen op g4, f4 en e4 had gezet alvorens te rokeren. Ik koos niet het juiste plan en nadien nam de partij een onomkeerbare loop, waarbij ik opnieuw een tegenstander trof die over een zeer vaste hand bleek te beschikken. De zetten die nodig waren om zijn voordeel te behouden, werden moeiteloos gevonden: 2-1 voor ASC.
John zat ditmaal aan bord 6 en haalde met zwart moeiteloos gelijk spel, waarna hij in de fase voor de tijdcontrole een alsmaar groeiend voordeel pakte, resulterend in 2-2.
Op dat moment was het ook duidelijk dat Jaap zou gaan winnen; hij speelde wederom een zeer regelmatige partij en was de eerste CE'er van wie vanmiddag kon worden gezegd dat hij echt goed stond.
Gijsbert was met wit aan bord 3 goed uit de startblokken gekomen tegen de sterkste Alphenaar (2250). Vlak voor de 40ste zet stond hij echter opeens een kwaliteit achter; ik heb niet goed gezien wat er aan de hand was. Niettemin wederom een sterke partij van Gijs, die een sterk seizoen draait. Ditmaal was het denk ik niet zijn spel dat naar redelijke maatstaven tekort schoot, maar het feit dat hij een tegenstander trof die tegen FM-sterkte aan zit. Tegen dit soort spelers kan het voorkomen dat je eens verliest.
Vliegende tijdnood verder bij Gert-Jan en in mindere mate bij Arjen. Eerstgenoemde had met zwart een uiterst interessante stelling; naar mijn mening de meest interessante van de hele middag. Het was een thematische stelling van 5 pionnen voor Gert-Jan tegen 4+1 voor wit, waarbij die ene een vrije a-pion was. De vraag is uiteraard: is die vrije a-pion een zwakte of een troef? Met alle lopers nog op het bord en ruimtevoordeel voor wit, bleek vanmiddag het laatste, al geloof ik (en hijzelf geloofde het ook) dat Gert-Jan hier en daar belangrijke kansen heeft laten liggen.
4-3 Achter dus en Arjen moest daarom winnen om de boel droog te houden. Hij had met wit eerst een plezierige stelling, vervolgens na een zwarte breekzet naar ik meen licht nadeel, maar rond een zet of 30 was hij teruggeveerd tot minstens gelijk. In de fase die daarop volgde, verloor hij echter een pion en nadien gaf zijn tegenstander het niet meer uit handen.

De eerste nederlaag voor CE 2 derhalve. Merk op dat de winstpartijen dit keer wederom kwamen van de routiniers. Cor, John en Jaap hebben zo langzamerhand een monsterscore en ze zijn van onschatbare waarde voor dit team. Kresna was een beetje teleurgesteld en voelde zich een beetje schuldig, maar wie daar echt reden toe heeft, ben ik uiteraard zelf. Strenge tucht zal volgen teneinde de tweede helft van het seizoen beter voor de dag te komen.
Al met al is een nederlaag tegen dit team weliswaar teleurstellend, maar allerminst een schande. Als gezegd is het de degradant uit de tweede klasse en op papier behoort het tot de top-3 van onze poule. Minstens zo belangrijk is de bevinding dat de andere ploegen uit de top-4 alle verloren hebben! En niet alleen dat, ze deden dat tegen teams die op papier zwakker waren dan onze tegenstander van vandaag. Het illustreert met name hoe spannend deze competitie is: iedereen kan van iedereen winnen; de verschillen zijn ontzettend klein. Volgende keer gaan we weer volle bak en bij winst blijven we naar boven kijken.

Meer foto's van Marcel Dirks HIER.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jammer van gisteren, het zat er bij het tweede niet echt in. Leuke partij gespeeld, maar de enige kans die mijn tegenstander had werd direct benut.

Grappig dat we nog steeds erg goed staan in de poule, waar alles nog mogelijk is, zowel promotie als degradatie is in eigen hand (dat laatste geldt natuurlijk voor elk team :))

Ook het eerste staat er nog steeds mooi bij, het wordt een spannend seizoen!