dinsdag 2 december 2008

Masterpiece

Omdat u dit weekend al genoeg geteisterd bent door een bijzonder langdradig en onbegrijpelijk stuk proza, hier een korte impressie van de vrijdagpartijen in de interne om de spijsvertering weer een beetje op gang te helpen.

In groep 1 kreeg koploper Peter Kemner gezelschap van Cor de Wit. Peter speelde zelf tegen Jan van Overdam jr, miste – volgens Rybka dan - diverse kansen en hield met kunst-en-vliegwerk nog ternauwernood remise, terwijl Cor Ton Dulk een wederom bijzonder lange en onaangename avond bezorgde.

Toch heb je het gevoel dat de uiteindelijke kampioen niet uit dit tweetal zal komen, maar veel eerder uit het rijtje van 5 of 6 spelers daarachter. Naast de plusremise van Jan deed ook Julian van Overdam goede zaken door John Leer in een tijdnoodduel te verslaan. Vorig seizoen verloor hij nog kansloos van John, nu wist Julian de juiste strategie en vooral het juiste tempo te kiezen; vooral het razendsnelle matbeeld dat hij met dame tegen paard en pion op bord toverde was indrukwekkend.

Een andere kanshebber, Hans Uitenbroek, ving de doldwaze aanvallen van Piet Verheij moeiteloos op en incasseerde een stuk en de partij. Dick de Wit en Arjan van der Leij hielden een schriftelijke overhoring over de Spaanse ruilvariant, en beiden slaagden met een ruime voldoende en een halfje.

Verreweg de leukste partij was het duel tussen Arjen Kouwenhoven en Lendert van den Ouden. Arjen had de gehele partij het beste van het spel, en het leek of hij zijn inspanningen ging bekronen met een mooie overwinning. Maar de tijd speelt ook mee, en in plaats van af te wikkelen naar een moeilijk uit te rekenen maar gewonnen pionneneindspel (een leerzaam voorbeeld dat hopelijk zijn weg naar het clubblad zal vinden), zocht hij zijn heil in een beter toreneindspel, dat helaas voor hem net niet te winnen was. Zodoende blijven beide spelers nog zonder overwinning in deze competitie.

In groep 2 blijft het spannend aan kop. Erik van den Berg tekende voor zijn zoveelste overwinning dit seizoen in het bondsteam, en dit gaf Kresna Soerjadi de gelegenheid om – mogen we dit een regelmatige overwinning op Coen van Baren noemen? –dichterbij te komen. Ook GertJan Pellikaan won, van Peter Overduin, en is nu aanbeland in het rijtje kanshebbers. Daar hoort eigenlijk ook Ronald Sparreboom thuis, maar ondanks zijn overwinning op Gerrit Boer houdt hij zich nog altijd schuil in de middenmoot.

De grote verrassing in deze ronde was het verlies van Marcel den Bleker tegen Marcel Dirks. Niet voor iedereen een verrassing, want kenners weten dat laatstgenoemde heel aardig kan schaken, maar dat niet altijd doet. Misschien toch een beetje onderschatting van de kant van de andere Marcel? In ieder geval pakte het kwaliteitsoffer verkeerd uit, en toen de trotse vrijpion die als compensatie moest dienen ook nog verloren ging, was het gedaan met de koopman.
Geen verslag is compleet zonder een stuk over John van de Laar. Van alleen al het idee dat hij de hele avond tegenover John zou moeten zitten, werd opponent André Coenen bij voorbaat al niet goed. Maar André liet zich niet zomaar afvoeren, vermande zich en trok een “vooral niet verliezen” stelling op. Een sterk staaltje van psychologische oorlogsvoering, die door John in extremis werd beantwoord door middel van het verorberen van een tosti achter het bord… Maar de wil om te willen deed John verleiden tot het nemen van te grote risico’s, en zoals dat altijd gaat kreeg hij het deksel op zijn neus. De pijn van het verlies werd nog eens verdubbeld door de overwinning van Herman van Malde op Sophia Thoma, zodat Herman in de stand nu weer boven John staat.

Komende vrijdag 5 december staat er in zowel groep 1 als 2 een uitgebreid programma gepland, hetgeen weer een bewijs is voor de stelling dat de meeste schakers geen sociaal, familiair en/of gezinsleven hebben. Maar daar kan onze klinisch psycholoog prof dr. Filip Borst veel meer over vertellen……

Carel Vredenborg


Naschrift

Op dit moment is de redactie van de Triomfator druk bezig om het traditionele kerstnummer samen te stellen. Helaas kunnen wij er daarbij niet omheen om ook wat ruimte voor de interne te reserveren. De redactie is erin geslaagd om alle 21 remises van Dick de Wit uit de interne van het vorige en het lopende seizoen te bemachtigen, maar daar kunnen we nog geen twee pagina’s mee vullen, zelfs al vragen we Robert Hübner om de partijen van commentaar te voorzien. En eerlijk gezegd zitten we niet te wachten op weer zo’n flauw en ongenuanceerd stuk van die Vredenborg…

Daarom hebben we met hem de volgende deal gemaakt: iedereen die een bijdrage levert aan het verslag van de interne - een stukje, een partij, een fragment, een anekdote, een citaat, een foto, alles is goed – zal door hem met enige coulance en alleen in positieve zin behandeld worden. Voor de overigen die het risico willen nemen zij echter uitdrukkelijk vermeld dat de redactie geen enkele aansprakelijkheid aanvaardt over de inhoud van het verslag van de interne, zoals dat door hem zal worden aangeleverd…”

(Redactie Triomfator)

Geen opmerkingen: