zondag 19 oktober 2008

Schaakproblemen

In de grote zaal werd de avond gevuld met het oplossen en beschouwen van schaakproblemen. In een benedenzaal speelde een verzwakt bekerteam tegen het team van Erasmus. Desiderius,wat zoveel als de gewenste betekent,staat nog steeds in de top 3 van grootste Rotterdammers. Bep van Klaveren staat natuurlijk op 1. Leuk voor Erasmus dat zijn vader een priester toch aan kinderen begon, al was dat natuurlijk vragen om problemen. Schaakproblemen in de grote zaal onderleiding van Hans Uitenbroek die als ik de tevreden geluiden mocht beluisteren goed werk leverde. Dan het bekeren ( spelen om de beker, dit heeft niets met geloof te maken ). Michel voelde zich ziek en kon niet meespelen, dus miste ik het probleem oplossen en speelde samen met mijn broer Dick, John Leer en Mathieu Middelkoop tegen Erasmus.

Dick speelde een hele partij met wit tegen Pietrow uitslag natuurlijk remise.  Na ongeveer 3,5 uur spelen staat het ongeveer zo, Cor potremise, John slecht, en Matthieu moeilijk tot heel moeilijk. Enige tijd later krijg ik van Jos van der Kaap remise aangeboden. Het staat pot en doorspelen slaat eigelijk nergens op maar na overleg en gezien de ontwikkelingen speel ik door.

Simplicius was in staat de Verglius achterste voren te declameren en Seneca  de oudere kon een lijst van 2000 namen die hij net had gehoord in de juiste volgorde herhalen , ik niet ik maakte een grote fout in de volgorde en kon de partij opgeven. Pft.

Even naar de grote zaal de broertjes Overdam zaten samen met Sophia Thoma problemen op te lossen. Sophia staat als wonderkind in het laatste nummer van het blad Psychologie, samen met nog wat wonderkinderen. Ze wil verder met pianospelen, en wint graag van jongens, ook verklapt ze dat haar vader niet goed tegen zijn verlies kan. Er staat een mooie foto van haar bij het artikel. Wat niet in het artikel staat is dat haar IQ boven de 160 ligt.Toch heeft ze net als de andere spelers de problemen niet makkelijk opgelost. Hulde aan Hans.

Terug naar de wedstrijd nog een totaal van 5 minuten te gaan. Bij John tegen Jan Seeleman en bij Mathieu tegen Leo Verhoeven.

John tovert weer onnavolgbaar een winst uit de hoge hoed.

De Laatste Partij; beide spelers in grote tijdnood, Leo is slagvaardiger, sneller en ziet meer. Hij wint dan ook en Mathieu en het team weten zich geklopt.

2,5-1,5 gelukkig mogen we de volgende KNSB ronde tegen Erasmus en kunnen we het een en ander rechtzetten.

Erasmus natuurlijk veel succes met het bekeren ( tegen Oegstgeest ? ) en tot over 2 weken.

Cor de Wit

Geen opmerkingen: