zaterdag 25 oktober 2008

Het vijfde komt op stoom

In de tweede ronde een thuiswedstrijd van CE5 tegen Hendrik Ido Ambacht 2. We waren met de sterkste opstelling, wat jammergenoeg uitzonderlijk is en zal zijn: Cees van de Kleij speelt alleen thuiswedstrijden en Menno Brandenburg is vaak verhinderd. Maar in deze ronde konden deze twee spelers, met een rating van boven de 1800 punten, de uitslag positief beinvloeden.
Michiel Gerritse (6) begon met een verliespartij tegen F. Plomp. Hij ging ten onder in aanvalsgeweld dat Michiel eerst nog dacht te kunnen keren, maar een torenoffer van zijn tegenstander vloerde hem definitief. Eigenlijk heel ongebruikelijk voor Michiel, want vaak is hij goed voor minstens een half punt. Dat halve punt werd wel behaald door Henk van der Velden (8). Over zijn spel kan ik alleen vertellen dat hij pionwinst liet schieten om niet door een gevaarlijke aanval belaagd te worden. Adri Jumelet (3), de man in vorm, speelde een keurige partij tegen M. Rubio-Perez. Hij kwam sterk uit de opening, maar zijn tegenstander ontworstelde zich bekwaam, dacht hij. Door intelligent spel won Adri een toren en de partij. Piet van Dijk (5) speelde een goede partij, maar zag een kwaliteitsverlies over het hoofd. Uiteindelijk wist hij erg knap remise te houden met een dame tegen dame en toren (en beiden wat pionnen). Als je dit kan, hoor je thuis in de topscorerslijst van klasse 3C. En daar staat Piet dan ook. Cees van de Kleij (2) speelde een partij die tot in het eindspel in evenwicht was, maar door een kleine truc (de koning van zijn tegenstander wegvoeren van de verdediging van de dame door een schaakje met de toren die geslagen moest worden) won hij toch. Klasse. Menno Brandenburg (1) speelde ook goed, won pionnen, maar moest uiteindelijk berusten in eeuwig schaak door de dame van zijn tegenstander. Pech. Rinus van de Wetering (7) herstelde zich goed van zijn nederlaag in de eerste ronde door een winstpartij tegen J. v.d. Vlis. Hoe het precies in zijn werk ging moet u hem maar eens vragen, want het is mij ontgaan. Wel weet ik dat Rinus een goede schaker is die vaak verder ziet dan de meeste spelers in deze klasse. Tot slot wist ook Gerrit Boer (4) zich te revancheren op zijn verlies in de eerste ronde door als laatste te winnen, van Henk Bax. Het ging langzaam, maar tamelijk zeker. Het eindspel was spannend, maar kon toch niet te moeilijk gewonnen worden.
We staan inmiddels op kop in onze klasse, met 4 match- en 10 bordpunten. Het is een niet eenvoudige opgave in de volgende ronde goede vervangers te vinden voor Menno en Cees, maar als dat lukt zijn we niet bij voorbaat kansloos tegen het sterke Messemaker 4, al op maandag 10 november in Gouda. Met een gemotiveerd team, zoals we tot nu toe hadden, kunnen we een heel eind komen!
O ja, voor degenen die modern rekenonderwijs gehad hebben zal ik de uitslag nog vermelden: 5,5 tegen 2,5.
En tot slot, als toelichting op de titel van dit verhaal: de meesten van het team stammen nog uit het stoomtijdperk, zonder moderne fratsen.

Geen opmerkingen: