Wat heerlijk toch dat deze fantastische speler zijn prachtige carrière heeft kunnen bekronen door nu de enige echte en waarlijk onbetwiste wereldkampioen te zijn! Dat het nog lang zo moge blijven. Anand rules!
donderdag 30 oktober 2008
Alvast een uitslag
Ik heb begrepen dat ons 4e team de uitwedstrijd tegen
HI Ambacht met 3,5 -4,5 heeft weten te winnen. Gefeliciteerd. We zullen in het verslag nog wel lezen of het een spannende wedstrijd was.
Cor de Wit
woensdag 29 oktober 2008
Indeling 31 oktober groep 1
Arjen Kouwenhoven John Leer
Filip Borst Ben Boog
Piet Verheij Gijsbert Kamerman
Ton Dulk Peter Kemner
Rest KNSB of afgemeld.
Cor de Wit
Indeling groep 2
Gerrit Boer - Kresna Soerjadi
Erik van den Berg - Adri Jumelet
Herman van Malde - Hans van Calmthout
Jesus Canedo - Sascha Ottenhof
Coen van Baren - Gert jan Pelikaan
De rest verhinderd!
Let op voor het nieuwe jaar wil ik iedereen op 8 partijen hebben staan!
18. Senioren- Schachweltmeisterschaft 2008
Van 28 oktober t/m 8 november wordt in Bad Zwischenahn in Duitsland het 18e Senioren Wereldkampioenschap gespeeld. Van onze vereniging speelt Gerard Kool mee. Daarnaast spelen ook nog een flink aantal andere Nederlanders mee waaronder o.a. Rob Hartoch en Ben van Geffen. Bij de toppers zien we o.a. Suba (2531), Cebalo (2493), Gutman (2485), Jansa (2477) en Uhlmann (2417). Ook oude bekenden als de Belg Boey spelen mee. Het toernooi is te volgen via: http://www.seniorenschach.de/
dinsdag 28 oktober 2008
Schaaktraining zaterdag a.s.
Voor spelers van groep 3 is er zaterdag weer training van Filip Borst. Ik heb ontzettend veel en mooi materiaal en het doet nu al pijn om een keus te moeten maken (al volgen er in de toekomst meer sessies, al het materiaal komt uiteindelijk dus aan bod).
We beginnen om 11.30u en we nemen een uur en een kwartier. Ik leg het lesmateriaal alvast klaar, zodat ieder die eerder is alvast kan beginnen met het oplossen van de diagrammen.
zondag 26 oktober 2008
Michel wint 23ste Open Schaakkampioenschap van Spijkenisse
Voor de 2e keer wist Michel het toernooi op zijn naam te schrijven. Met 6 uit 7 en een TPR van 2406 bleef hij Maurits van der Linde ( 2171 ) en Sjoerd Plukkel ( 2267 ) en vol punt voor. De laatste ronde won Michel van zijn broer Cor die met 3,5 punt op een 4e plek eindigde TPR 2119. Maurits stond op dat moment minder tegen Sjoerd die bij winst ook op 6 punten kon komen. Maurits wist echter te winnen en de 2e plek te delen met Sjoerd.
Fritz Dueller haalde een gedeeld 9e plek in groep 3 met 4,5 uit 7 en een TPR van 1441.
Dat er maar 3 spelers van Charlois/Europoort op een zo leuk toernooi in de regio aanwezig waren, dat moet volgend jaar natuurlijk veel beter. 84 schakers hadden een prima georganiseerd toernooi. Maurits kan daar tevreden mee zijn, jammer voor hem dat na de massakamp wederom de strijd tussen Spijkenisse en Charlois/Europoort in ons voordeel is beslist.Tot achter het schaakbord. Organisatie bedankt.
Cor de Wit
met dank aan Ab Scheel
zaterdag 25 oktober 2008
Het geluk van het zevende
Het zevende heeft in het eerste jaar dat zij weer terug is een moeilijke start doorgemaakt. Bij de eerste thuiswedstrijd tegen WSV was het team al aangetreden zonder teamleider die eerder die dag in staat was gebleken om de distributiering van een Mercedes tijdens de spits te laten breken halverwege de Maastunnel. Het was een slecht voorteken dat ook is uitgekomen. Het was dankzij Lennart, Marjolein en de goede remise van Angelique dat we nog wat punten bij elkaar wisten te sprokkelen. De andere deden wel hun best, maar soms zit het gewoon niet mee.
Hoe anders was het afgelopen vrijdag tegen Sliedrecht. Toegegeven, op de weg naar het strijdtoneel was het team elkaar uit het oog verloren. De ene wagen reed op de A15 en de andere op de A16. Het is maar 1 cijfer verschil, maar een aantal gemeentes liggen er toch wel tussen. Om niet bij aanvang al incompleet te zijn werden de verloren schapen bij de afslag Sliedrecht West opgewacht alwaar wij gezamenlijk de weg vervolgden. Onze strijdlustigheid bleek al toen wij binnenkwamen. De thuisspelende ploeg moest nog achter de warme maaltijden vandaan worden getrokken. En rond acht uur begonnen we voldaan aan onze partijen.
Op bord 6 zette Chris Benningshof zijn beste beentje voor tegen Niels Korevaar. Hij moest er nog even inkomen. Dat deed hij pas bij partij 2 en verder. Toen liet hij zijn dat hij best kan schaken, ook al was de eerste partij niet geheel volgens plan verlopen. Stand 1-0 voor Sliedrecht.
Vrijdagavond is een standaard stapavond. Zelfs in een gehucht als Sliedrecht. En bij stappen kijk je niet op een decibel meer of minder. Op zich geen ramp, maar de keuze van de verantwoordelijke voor de muziek deed menig Charlois Europoorter terugverlangen naar de tijd dat wij in het Clemenshuis speelde en muzikale ondersteuning kregen van de lokale dansvereniging. Het verlangen ging zover dat de wedstrijdleider aanbood om de partijen in de aangrenzende zaal uit te spelen, welk aanbod door een aantal spelers met twee handen werd aangenomen.
Op bord 4 kwam Marjolein Osinga ondertussen een kwaliteit voor en een koningsaanval tegen. Een koningsaanval waar haar tegenspeler Jurgen de Haan alle kaarten opzette. Rond het bord was het zo druk als op de A15. De file hier bestond uit schakers die bezig waren om de Koningsaanval door te rekenen op winst. De goede voortzetting konden zij niet vinden. Voor degene die hem alsnog vindt heeft Sliedrecht vast nog een Kerstkrans klaar liggen. Jurgen vond de voortgang ook, waarna de spelers berusten in een elegant remise. Stand 1,5 – 0,5, nog steeds in het voordeel van de bewoners van de Huifkar.
Degene die deze avond echt boven zich is uitgerezen, is Stoffer Sprang. Hij nam de tijd om iedere stelling in zich op te nemen en ziet wat er dan gebeurd. Een stukwinstje, een pionnetje daar, wat kalmte bewaren om de paarden binnen de stal te houden en zie een overwinning. Een knap staaltje schaken van ons alom geliefde materiaalman bracht de stand in evenwicht. Ieder 1,5 bordpunt en de avond was nog jong.
Jan van Ravenstein had Stoffer zien winnen. En wat Stoffer kan, kan Jan ook. Zij het met wat mazzel. Jan verloor een licht stuk. Maar pas nadat Jan dit stuk kwijt was zag hij dat hij twee pionen van zijn tegenstander J.W. Kraaijeveld (de nestors van de teams speelden tegen elkaar) kon ophalen. Hetgeen Jan niet naliet. En aan het eind was het een pion die koste wat het kost de overzijde zou gaan halen. Kraaijeveld hoefde dat niet mee te maken en gaf op. Stand 1,5 – 2,5 in het voordeel van de bezoekers.
Gertjan Pelikaan heeft al meer dan 30 jaar niet meer extern geschaakt. Hij wilde rustig beginnen en dat kan bij ons. Geen druk op het resultaat, zolang je maar plezier hebt. Als ik naar zijn bord keek, dacht ik dat het een remisestelling was. Gertjan vond zelf dat hij positioneel steeds beter stond dan zijn tegenstander Andre van Dieen. Ik wil hem van harte geloven. Ik was gedurende drie kwartier niet bij zijn bord geweest toen hij weer bij de bar verscheen. Hij had gewonnen omdat zijn tegenstander zo vriendelijk was een stuk weg te geven. Ja, sommige geschenken moet je als schaker gewoon aannemen. Stand 1,5-3,5 voor ons wel te verstaan.
Op bord 8 stond John-Paul van Waterschoot al de hele partij minder. Zijn jeugdige tegenstander Floris Verweij wilde maar geen krimp geven. Nu wil er weleens sprake zijn van jeugdige overmoed en wellicht heeft John-Paul daar nog wel op gehoopt. Floris had echter andere gedachte en veegde langzaam maar zeker het schaakbord schoon. De vooruitgang die John-Paul in de interne competitie laat zien komt extern nog niet helemaal uit de verf. Maar wat niet is kan nog komen. Tussenstand werd daarmee 2,5-3,5.
Er waren 2 borden gaande.
Op bord 1 speelde Angelique Osinga een geweldige partij tegen de kopman van Sliedrecht 4, Peter de Vlaam en op bord klungelde Ruud Kok wat aan tegen Hans Snel. Remises werden nog resoluut door Sliedrecht afgewezen.
In de partij tussen Ruud Kok en Hans Snel was dat ook geheel terecht. Analyse door Fritz11 geeft commentaren bij alternatieve zetten van zwart in de trant van ‘Geeft de tegenstander geen kans’ en ‘Wit kan direct opgeven’. Bij gespeelde zetten van wit wordt aangegeven: ‘Slecht maar begrijpelijk’ en ‘Wit stort in’. Het is duidelijk dat Hans goed in de partij zat. Het geluk van ondergetekende was dat Hans evenmin een grootmeester is waardoor op zet 43 de kansen keren en wit serieus kansen krijgt op winst. Ruud zou Ruud niet zijn als die kansen op zet 44 niet als sneeuw voor de zon waren verdwenen, of zoals Fritz11 dat zo vriendelijk verwoord: ‘De winst is opeens weer ver weg’. Gelukkig is tijd ook een factor die mag meedoen. Had Hans de tijdcontrole nog gehaald met 12 seconden op de klok, het lukte hem niet om met het extra kwartier de winst naar zich toe te trekken. Helaas heb ik vanaf zet 47 niet meer genoteerd maar bij de eindstelling had wit een voorzichtige vrijpion weten te creëren. Ruud heeft echter op tijd gewonnen en daarmee was de eerste winst van het zevende een feit.
Toen de partij tussen Ruud en Hans beslist was, kwamen Angelique en Peter remise overeen. Angelique heeft een geweldige partij gespeeld tegen een persoon met rating van 100 elo meer en net als in de eerste ronde wist ze een mooie plusremise te realiseren. Angelique is echt goed bezig in haar ontwikkeling en ze heeft er nog schik in ook. En dat maakt schaken nu zo leuk.
Aan het einde van de avond mochten wij ons met een klinkende eerste overwinning van 5-3 weer op de club melden. En die gewoonte wil ik wel voortzetten. Ook al gaat dat als vanavond met een flink portie geluk. Maar daar zijn we dan ook het zevende team voor.
Het vijfde komt op stoom
In de tweede ronde een thuiswedstrijd van CE5 tegen Hendrik Ido Ambacht 2. We waren met de sterkste opstelling, wat jammergenoeg uitzonderlijk is en zal zijn: Cees van de Kleij speelt alleen thuiswedstrijden en Menno Brandenburg is vaak verhinderd. Maar in deze ronde konden deze twee spelers, met een rating van boven de 1800 punten, de uitslag positief beinvloeden.
Michiel Gerritse (6) begon met een verliespartij tegen F. Plomp. Hij ging ten onder in aanvalsgeweld dat Michiel eerst nog dacht te kunnen keren, maar een torenoffer van zijn tegenstander vloerde hem definitief. Eigenlijk heel ongebruikelijk voor Michiel, want vaak is hij goed voor minstens een half punt. Dat halve punt werd wel behaald door Henk van der Velden (8). Over zijn spel kan ik alleen vertellen dat hij pionwinst liet schieten om niet door een gevaarlijke aanval belaagd te worden. Adri Jumelet (3), de man in vorm, speelde een keurige partij tegen M. Rubio-Perez. Hij kwam sterk uit de opening, maar zijn tegenstander ontworstelde zich bekwaam, dacht hij. Door intelligent spel won Adri een toren en de partij. Piet van Dijk (5) speelde een goede partij, maar zag een kwaliteitsverlies over het hoofd. Uiteindelijk wist hij erg knap remise te houden met een dame tegen dame en toren (en beiden wat pionnen). Als je dit kan, hoor je thuis in de topscorerslijst van klasse 3C. En daar staat Piet dan ook. Cees van de Kleij (2) speelde een partij die tot in het eindspel in evenwicht was, maar door een kleine truc (de koning van zijn tegenstander wegvoeren van de verdediging van de dame door een schaakje met de toren die geslagen moest worden) won hij toch. Klasse. Menno Brandenburg (1) speelde ook goed, won pionnen, maar moest uiteindelijk berusten in eeuwig schaak door de dame van zijn tegenstander. Pech. Rinus van de Wetering (7) herstelde zich goed van zijn nederlaag in de eerste ronde door een winstpartij tegen J. v.d. Vlis. Hoe het precies in zijn werk ging moet u hem maar eens vragen, want het is mij ontgaan. Wel weet ik dat Rinus een goede schaker is die vaak verder ziet dan de meeste spelers in deze klasse. Tot slot wist ook Gerrit Boer (4) zich te revancheren op zijn verlies in de eerste ronde door als laatste te winnen, van Henk Bax. Het ging langzaam, maar tamelijk zeker. Het eindspel was spannend, maar kon toch niet te moeilijk gewonnen worden.
We staan inmiddels op kop in onze klasse, met 4 match- en 10 bordpunten. Het is een niet eenvoudige opgave in de volgende ronde goede vervangers te vinden voor Menno en Cees, maar als dat lukt zijn we niet bij voorbaat kansloos tegen het sterke Messemaker 4, al op maandag 10 november in Gouda. Met een gemotiveerd team, zoals we tot nu toe hadden, kunnen we een heel eind komen!
O ja, voor degenen die modern rekenonderwijs gehad hebben zal ik de uitslag nog vermelden: 5,5 tegen 2,5.
En tot slot, als toelichting op de titel van dit verhaal: de meesten van het team stammen nog uit het stoomtijdperk, zonder moderne fratsen.
3 maal winst
Het 2e won met 4,5 -3,5 ( zie verslag.
Het 5e met 5.5.- 2.5 Thuis van H.I.Ambacht 2
Het 7e won uit ik denk met 5 -3 van Sliedrecht 4.
Voordat ik gisteravond moe maar tevreden naar huis ging hoorde ik de uitslag .
Een tevreden voorzitter ziet graag de verslagen op de site verschijnen. Die van het 2e met weer een hoofdrol voor John Leer staat er al op. Nu wat eten en dan op naar Spijkenisse waar onze clubgenoten hopelijk weer sportief gaan schitteren.
Cor de Wit
Tweede team met hartkloppingen naar overwinning
In de Promotieklasse van de RSB win je niet "zomaar" even een potje, ook al breng je een hele berg elopunten mee. Dat bewees de uitwedstrijd tegen Zwijndrecht 1, die het tweede team met hartkloppingen, bloed, zweet en bijna tranen nipt met een 4,5-3,5 overwinning wist af te sluiten. Deze keer lieten de laatste vier borden het lelijk afweten: slechts twee remises. Jesus Canedo kon aan acht met zwart tegen Teus Slotboom al snel twee pionnen inleveren, kreeg toch enorme compensatie, maar kon met zetherhaling remise maken en koos daar voor gezien de krappe tijd. Achteraf bleek het toch gewonnen... Aan vijf met wit wist Kemner tegen Wim van Dijk helemaal niets te bereiken en met vier minuten op de klok bij een toen gunstige stand gaf hij remise. Die stand was ontstaan door twee overwinningen aan de hogere borden. Ben Boog kwam aan 1 al snel een kwaliteit voor tegen Henk van Gemerden en liet dat niet meer glippen, een fraaie pot. Ook fraai won Lendert van den Ouden aan bord 3. Maar na de remise van Kemner gebeurden er rare zaken. Bij 3-1 voor verprutste Gijsbert zijn stelling aan bord 6 tegen Kees van't Hoff, even later volgde een nul aan zeven van Ton Dulk tegen talent Lennard den Boer, waar niets aan af te dingen viel, en zo was het plots 3-3. Nog te gaan: Arjen Kouwenhoven en John Leer (uiteraard). Arjen was goed uit de opening gekomen tegen Jos de Bruin maar kon daar geen vervolg aan geven. Uiteindelijk leek het simpel remise te worden, totdat Arjen zich verslikte in een lopereindspel en even leek het zelfs nog slecht met hem af te gaan lopen, tijd in ieder geval voor John om dan maar te forceren aan bord vier. De stelling van Arjen, inmiddels een pionneneindspel bleek toch gelukkig nog remise, maar toen was er al geen weg meer terug voor John. Een werkelijk ongelofelijk tijdnoodschouwspel ontvouwde zich weer. John nog 1 minuut 20, zijn tegenstander Martijn Vos nog bijna tien minuten. John gewoon een pion achter maar met een echte Leer-stelling met allerlei truukjes er in. Mensen die er wel eens naast hebben gestaan weten hoe John dat speelt, het valt gewoon niet na te vertellen, maar hij won! Met nog 29 seconden op de klok en een Dame (!) voor. Martijn gaf teleurgesteld op. 3,5 uit 4 dus aan de topborden! Het tweede blijft dus volop in de race!
Met dank aan de (enige) supporter Frank Hendriksma die op de terugweg als taxi diende en drie spelers tot aan de voordeur thuisbracht!
donderdag 23 oktober 2008
Vrijdag 24 oktober
Indeling 24 oktober
Arjan v.d Leij heeft zich af moeten melden ,
dat betekent: Jan van Overdam is vrij voor de interne maar speelt een Passagecupwedstrijd tegen Ronald Sparreboom!
Hans Uitenbroek - Julian van Overdam
Cor de Wit - Piet Verheij
Filip Borst - Dick de Wit
In groep 2
John van de Laar - Peter Overduin let op veranderd
Kresna Soerjadi - Marcel Dirks let op veranderd
Erik van den Berg - Andre Coenen
Marcel den Bleker - Sophia Thoma
Coen van Baren - Sascha Ottenhof
rest verhinderd en Ronald vrij. ( speelt Passagecup )
Cor de Wit
maandag 20 oktober 2008
Schaken en Schotland in Rockanje
Zaterdagmiddag had ik de eer, vergezeld van vrouw en vriendin, de eerste activiteit van De Schaakveste op landgoed Olaertsduyn in Rockanje bij te wonen. De Schaakveste probeert ouderen (boven de 21 jaar) te winnen voor het schaken door het gepaard te laten gaan met interessante activiteiten. Dat is al de eerste keer uitstekend gelukt. Mijn complimenten voor de organisatoren, in het bijzonder Teun Koorevaar en Annette van den Ende.
Wat was er zo al te doen? Eerst van 13:00 - 15:00 uur schaken. Door het nog niet al te grote aantal deelnemers werden de 18 schakers verdeeld over vier groepen. Drie partijen met een kwartier p.p.p.p. Groep 1 werd overtuigend gewonnen door Arjan van der Leij, in groep 2 deelde ik de prijs.
Vervolgens volgde een doedelzakhappening. Uitleg, toelichting, en buiten op het gras voor de vijver de muziek. Binnen was het te doordringend geweest. Interessant, aardig om te horen en origineel.
Het laatste uur werd besteed aan het proeven van whisky. 'k Heb me ingehouden want we moesten nog naar huis terug.
Het aardige van de middag was de ontspannen sfeer waarin de activiteiten plaats vonden. Ik hoop dat de mare van deze middag zich verspreidt, zodat er een volgende keer het dubbele aantal deelnemers zal zijn. Het bijzondere was bovendien dat mijn vrouw die zich hoegenaamd niet voor schaken interesseert ook een goede middag had. Tijdens het schaken was ze, met vriendin en hond, de buurt aan het verkennen. En het programma daarna was ook voor haar naar tevredenheid. Ik kan het een ieder aanbevelen het schaken op zo'n manier in een wat breder kader te zetten zodat partners en vrienden en vriendinnen ontdekken dat er schakers zijn die in meer zaken geinteresseerd zijn dan het schaken alleen.
Op de RSB-site staat een aardig verslag van de middag door Bonne Faber, van De Pionier, de schaakclub die het schaakgedeelte verzorgde. Overigens kwam de Rockanjer Jan Poolman ook nog even kijken.
Zie ook: www.deschaakveste.nl/
zondag 19 oktober 2008
Schaakproblemen
In de grote zaal werd de avond gevuld met het oplossen en beschouwen van schaakproblemen. In een benedenzaal speelde een verzwakt bekerteam tegen het team van Erasmus. Desiderius,wat zoveel als de gewenste betekent,staat nog steeds in de top 3 van grootste Rotterdammers. Bep van Klaveren staat natuurlijk op 1. Leuk voor Erasmus dat zijn vader een priester toch aan kinderen begon, al was dat natuurlijk vragen om problemen. Schaakproblemen in de grote zaal onderleiding van Hans Uitenbroek die als ik de tevreden geluiden mocht beluisteren goed werk leverde. Dan het bekeren ( spelen om de beker, dit heeft niets met geloof te maken ). Michel voelde zich ziek en kon niet meespelen, dus miste ik het probleem oplossen en speelde samen met mijn broer Dick, John Leer en Mathieu Middelkoop tegen Erasmus.
Dick speelde een hele partij met wit tegen Pietrow uitslag natuurlijk remise. Na ongeveer 3,5 uur spelen staat het ongeveer zo, Cor potremise, John slecht, en Matthieu moeilijk tot heel moeilijk. Enige tijd later krijg ik van Jos van der Kaap remise aangeboden. Het staat pot en doorspelen slaat eigelijk nergens op maar na overleg en gezien de ontwikkelingen speel ik door.
Simplicius was in staat de Verglius achterste voren te declameren en Seneca de oudere kon een lijst van 2000 namen die hij net had gehoord in de juiste volgorde herhalen , ik niet ik maakte een grote fout in de volgorde en kon de partij opgeven. Pft.
Even naar de grote zaal de broertjes Overdam zaten samen met Sophia Thoma problemen op te lossen. Sophia staat als wonderkind in het laatste nummer van het blad Psychologie, samen met nog wat wonderkinderen. Ze wil verder met pianospelen, en wint graag van jongens, ook verklapt ze dat haar vader niet goed tegen zijn verlies kan. Er staat een mooie foto van haar bij het artikel. Wat niet in het artikel staat is dat haar IQ boven de 160 ligt.Toch heeft ze net als de andere spelers de problemen niet makkelijk opgelost. Hulde aan Hans.
Terug naar de wedstrijd nog een totaal van 5 minuten te gaan. Bij John tegen Jan Seeleman en bij Mathieu tegen Leo Verhoeven.
John tovert weer onnavolgbaar een winst uit de hoge hoed.
De Laatste Partij; beide spelers in grote tijdnood, Leo is slagvaardiger, sneller en ziet meer. Hij wint dan ook en Mathieu en het team weten zich geklopt.
2,5-1,5 gelukkig mogen we de volgende KNSB ronde tegen Erasmus en kunnen we het een en ander rechtzetten.
Erasmus natuurlijk veel succes met het bekeren ( tegen Oegstgeest ? ) en tot over 2 weken.
Cor de Wit
Indeling groep 2 voor 24 Oktober
Erik van den Berg - Andre Coenen
Adrie Jumelet - Peter Overduin
Marcel den Bleker - Sophia Thoma
Marcel Dirks - John van de Laar
Kresna Soerjadi - Gerrit Boer
Coen van Baren - Sascha Ottenhof
De rest verhinderd.
LET OP: AFMELDEN VOOR DEZE WEEK BIJ: c.dewit7@upcmail.nl
maandag 13 oktober 2008
I save the day
In deze tijden van onzekerheid is er maar één ding waar we ons aan kunnen vastklampen: elke vrijdag avond zijn in De Passage de investeringen hoog en de rendementen bijzonder laag. Met dat verschil dat minister Bos niet van zins lijkt te zijn om de verloren punten te compenseren. Elke avond weer zijn de belangen groot, de resultaten verrassend, en in de tussenstand wisselt de koppositie nog vaker dan Balkenende van kabinet.
Nadat het derde team de avond ervoor overtuigend de uitwedstrijd tegen Onesimus had gewonnen, kwam Harm de Oude met zijn mannen revanche halen in de viertallen competitie. Het talententeam van Charlois hield de schade beperkt tot een 3-1 nederlaag, zodat dit seizoen de mini-massakamp tegen Onesimus met een 7-5 overwinning is afgesloten.
Ook was te zien dat het bestuur van CE wat slimmer met de centjes omgaat dan de gemiddelde Nederlander (of beter gezegd bemiddelde Nederlander, gezien de bedragen die men zoal heeft weggezet). Een paar nieuwe digitale klokken, en een nieuw demonstratie bord voor de jeugd: dat zijn pas investeringen voor de toekomst met een gegarandeerd rendement.
In groep 1 stonden zes partijen op het programma. Om eventuele Pernisser combines bij voorbaat te voorkomen, traden Peter Kemner en Piet Verheij nu al tegen elkaar in het strijdperk. Normaliter is de meerijdende partij altijd psychologisch in het nadeel ten opzichte van de chauffeur, maar in dit geval waren Piet’s pion-investeringen nog minder waard dan de IJslandse kroon, en was hij in no-tine bankroet.
Wie wel last had van het meerijders syndroom was Dick de Wit: een goed getimede opmerking dat het terug door de Maastunnel toch wel erg ver lopen was, deed hem tegen Carel Vredenborg niet verder aandringen, en kon hij de zoveelste remise laten aantekenen.
De gebroeders Van Overdam hadden deze keer een slechte avond. Koploper Jan junior ging onderuit tegen John Leer. John zette zijn partij hypermodern op; een speelstijl waar Jan duidelijk geen raad mee wist. Grote broer Julian kreeg een gemotiveerde Arjan van der Leij tegenover zich. Arjan is een door de wol geverfde KNSB speler, en die laten zich niet zomaar van het bord zetten. Zo is de Overdam euforie vooralsnog even in de kiem gesmoord.
Ton Dulk en Hans Uitenbroek leverden een zeer spannende partij af. Mister solid rock trok een positionele muur op waar onze problem wizard niet zo gauw doorheen kon komen. Toen de tijd begon te dringen verloor Hans zelfs ook nog een kwaliteit, maar in de uitvluggerfase bleek hij toch wat slagvaardiger te zijn. Kwaliteit weer terug, toreneindspel, pionnetje winnen, en de muur brokkelde lang maar zeker af en stortte uiteindelijk toch in elkaar. Een belangrijke overwinning van Hans, want dit zijn de potjes waarmee je kampioen wordt, en een zure nederlaag voor Ton.
Blijft nog over het duel tussen Gijsbert Kamerman en Filip Borst, we kunnen er helaas niet omheen. En het moet gezegd worden: Gijsbert is de laatste tijd in vorm, en liet Filip geen schijn van kans. Na zijn zegetocht als teamleider van het tweede is hij nu ook koploper in de interne. Hopelijk is dat als ik terug ben van vakantie anders, want van deze tussenstand wordt niemand blij toch?
Gauw maar naar groep 2, waar GertJan Pellikaan zijn opwachting maakte in zijn eerste duel bij Charlois Europoort (ooit? – in ieder geval sinds hele lange tijd). Tegen Jesus Canedo maakte hij een nette remise.
André Coenen won van Coen van Baren. Laatstgenoemde deed van alles om het positionele spel van André te ontregelen, maar slaagde daar niet in. Kresna Soerjadi moest ook al alle zeilen bijzetten om Peter Overduin in het verre eindspel te verschalken. De toeschouwers hadden het gevoel dat Peter hier tekort werd gedaan, maar tegen de fluwelen eindspelbehandeling van Kresna zijn maar weinigen bestand, dus het zal allemaal wel ver van tevoren berekend zijn.
Het vooraf aangekondigde topduel in deze groep, John van de Laar tegen Herman van Malde eindigde toch een beetje in een climax. Niet dat er snel remise werd gegeven, integendeel aan het eind stonden slechts twee koningen en twee paarden (ieder één) op het bord, dus er was wel degelijk gestreden. Maar tijdens de gehele partij miste ik een beetje het heilige vuur: wellicht angst, of toch wederzijds respect voor elkaar?
De mooiste partij van de avond was die tussen Adri Jumelet en Marcel Dirks. Lange tijd zag het er naar uit dat Adri zijn tegenstander in de tang had en zijn eerste overwinning kon bijschrijven. Daarna wist Marcel zich stukje bij beetje los te wurmen, en even leek het erop dat hij alsnog aan het langste eind zou trekken. Maar de combinatie van geniale en onbegrijpelijke zetten van Adri werd hem toch teveel, en nadat de kansen toch weer in het voordeel van laatstgenoemde waren gekeerd, werd met de vlaggen op vallen tot remise besloten.
Komende vrijdag verruilen we de interne even voor een gezellig avondje probleemschaak. Grijp die kans om eens ingewijd te worden in de geheimen van deze mooie schaakdiscipline!
Schrijver dezes neemt ook even een break, om hoog in het Andes gebergte al dan niet met behulp van hallucinerende middelen op zoek te gaan naar de werkelijke essentie van het schaken. Ik ben er namelijk vrijwel zeker van dat de beroemde Nazca lijnen in Peru niets minder zijn dan de Inca-oplossing van het beroemde Knight’s Tour probleem (waarbij een paard alle 64 velden slechts één keer moet bezoeken), en dat vele honderden jaren eerder dan Euler dat deed……
Verslag: Carel Vredenborg
Onesimus 1-CE 3
CE 3 opende het nieuwe seizoen met een confrontatie tegen een team waarvan het eerder dit jaar nog met 6-2 verloor, namelijk Onesimus 1. Eerstgenoemd team is in rating echter gemiddeld ruim 100 punten sterker geworden en dat hebben ze bij Onesimus gemerkt.
CE 3 had bovendien blijkbaar veel zin in de confrontatie, blijkens het ruim 15 minuten voor aanvang reeds present zijn van vrijwel het gehele team, op Erik van den Berg na, die zoals men weet eerst door de files tussen Utrecht en Rotterdam moet klauteren alvorens hij achter het bord kan plaatsnemen. Ditmaal geschiedde dat slechts 10 minuten na aanvang. Een ongelukkig gegeven voor de tegenstander, want in deze klasse moet men in de regel minstens 30 minuten voorsprong hebben op Erik om enige kans te maken op een positief of ook maar neutraal resultaat.
Hij zal het nooit hardop zeggen, maar ik vermoed dat zijn huidige Strategorating (1820) een rol zal spelen in zijn ambities op schaakgebied. Hij mag dan tot de Stratego-wereldtop behoren, een vergelijking met zijn huidige schaakrating leert dat hij zich beter kan toeleggen op het schaak; een inzicht dat hijzelf inmiddels blijkbaar ook heeft gekregen. Een andere verklaring voor zijn beestachtige spel gisteravond is mogelijk dat hij zich geneerde om plaats te moeten nemen tussen Borst en Van Malde. Mogelijk heeft het idee gehad dat hij beland was in een boek van Kafka; anders kan ik ook niet verklaren waarom hij besloten heeft om als een wervelwind tekeer te gaan en binnen 45 minuten (het kan ook korter zijn geweest) zijn tegenstander van het bord te vegen. Nadien heeft hij verdwaasd de speelzaal verlaten, maar ik heb geen berichten gehoord dat hij zijn woning niet meer heeft teruggevonden; noch zijn er politieberichten gepubliceerd dat er een verdwaasde idioot door de binnenstad van Rotterdam liep te dolen.
Gelukkig voor Erik had toeschouwer Ton Dulk geen fototoestel bij zich, want ik denk dat Erik behoorlijk chantabel zou zijn met een foto waarop hij tussen Borst en Van Malde achter het schaakbord zit (hij zal er althans een lieve som voor over hebben om te voorkomen dat op de website van de Strategobond een bericht verschijnt onder de mededeling “Ex-wereldkampioen Van den Berg bevindt zich in de schaakwereld op het niveau Borst/Van Malde”.
Jesus Canedo was zichtbaar ontdaan door het optreden van Erik en gleed daardoor geleidelijk af in een stelling die was ontstaan uit één van zijn geliefde openingen (toekomstige tegenstanders hoeven niet te denken dat ik hier ga prijsgeven wat onze geliefde openingen precies zijn). Het moet gezegd dat Jesus speelde tegen hullie zijn sterkste speler (op de afwezige Frans Koevermans na dan) en in dergelijke gevallen kan het altijd zijn dat je een keer verliest.
Een andere topseler van Onesimus was geplaatst aan bord 7, blijkbaar in de hoop dat men aldus toch in staat zou zijn CE 3 een extra puntje af te troggelen. Deze tactiek werd genadeloos bestraft dankzij een imposant optreden van Ab Kamman, die vanaf zet 10 geen enkele twijfel liet bestaan over het uiteindelijke resultaat van de partij. We hebben een homogeen team en het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit wie aan welk bord speelt.
Ook qua leeftijd is CE 3 vrij homogeen en ik zie eigenlijk nog maar heel weinig buikjes. De nestor van het team, Hans van Calmthout, leek niet zo goed uit de opening te komen en ik dacht uiteindelijk te hebben gezien dat hij een kwaliteit voor een pion moest inleveren (en dan nog niet eens toren tegen loper, maar toren tegen paard) zonder dat het leek dat hij compensatie had gekregen in de vorm van initiatief. Het volgende moment dat ik echter keek, kon Hans een toren winnen, maar hij liet dat na omdat hij nog een sterkere voortzetting had, waarmee de stand op 3-1 kwam.
Carel, die zo langzamerhand moet oppassen dat zijn rating niet gaat dalen tot het niveau van de Strategorating van Erik, had intussen namelijk in een gelijkmatige partij met een middenspel zonder dames (hij had die avond naar eigen zeggen geen zin in scherpe varianten met dames en vergiftigde pionnen) zijn wil gedaan met één van hullie minder sterke spelers die was opgeofferd aan bord 1 met als resultaat dat het ratingverschil aan dat bord 200 punten in het voordeel van Carel was (en dan tel ik niet eens het gegeven mee dat Carel aanzienlijk sterker is dan zijn rating doet vermoeden).
Triomfantelijk kwam Carel nadien aan mijn bord gebaren dat ik dan maar remise moest aanbieden, omdat dan de overwinning van het team veilig zou zijn (hij wist niet dat het al 5-1 stond, zie de aantekening onder Herman van Malde). Die suggestie was me evenwel iets te gortig gezien de situatie op het bord: goed paard tegen slechte loper, achtergebleven pion (van mijn tegenstander wel te verstaan) in het centrum, volledige beheersing van het centrum, kwetsbare positie van de koning van de tegenstander en aanstaande kwaliteitswinst. Als je de hele avond je tegenstander positioneel hebt getreiterd en het heeft geleid tot dit resultaat, dan is het vrijwel onmogelijk om remise aan te bieden. En bovendien: de bordpunten zijn ook belangrijk.
Vlak voordat ondergetekende zijn partij beëindigde, had Herman het vijfde punt binnengehaald. De opening met wit was een ongebalanceerde stelling waarvan ik niet veel begreep en Herman waarschijnlijk ook niet, maar zijn tegenstander in ieder geval nog minder getuige het feit dat laatstgenoemde zonder noemenswaardig verzet naar het slachthuis werd geleid. De concurrentie met John vd Laar heeft Herman goed gedaan: om dat ene ratingpuntje voor te blijven op John, moet hij ijzersterk blijven spelen. Ik kan niet wachten tot John, van wie ik trouwens nog een reep chocola krijg, ook mijn rating heeft genaderd tot één punt.
Sascha was in de oneerbiedige situatie terechtgekomen van nog enig overgebleven speler. Helaas was het clublokaal van Onesimus bij tijd en wijle nogal rumoerig, een effect dat zoals te verwachten viel sterker werd naarmate het einde van de avond naderde. Reeds voordien had hij echter zichzelf al de das omgedaan door een stuk te offeren voor twee pionnen in een poging iets te forceren. Resultaat was een gevoelig verlies in plaats van een wat saaiige remise.
Al met al dus 6-2 voor CE 3 en zo lijkt het alsof spelers van bescheiden niveau het toch nog een beetje kunnen. Alle witspelers wonnen, zwart speelde 2 verliespartijen en evenzoveel winstpartijen. De jongetjes aan de hogere borden deden het net zo goed als de jongetjes aan de lagere borden (beide groepen 4-1). Volgende ronde uit tegen Dordrecht 3, dat op papier één van de zwakkere teams is. Eén ding weet je echter zeker: als je met hoogmoed aan de start verschijnt, ga je niet winnen. Scherp blijven dus.
M. Rensen (1710) - C.Vredenborg (1895) 0-1
A. Molenaar (1894) - J. Canedo (1945) 1-0
H. Henderson (1803) - F. Borst (1938) 0-1
H. de Oude (1821) - E. van den Berg (2025) 0-1
P. Wassink (1700) - H. van Malde (1717) 0-1
C. van Eijsden (1686) - S. Ottenhof (1907) 1-0
F. Scholvinck (1830) - A. Kamman (1919) 0-1
M. Tillemans (1610) - H. van Calmthout (1884) 0-1
Filip Borst
zaterdag 11 oktober 2008
Derde wint met gemak
Er was aanzienlijk meer tegenstand verwacht, maar achteraf wist het derde afgelopen donderdag eigenlijk met gemak te winnen van Onesimus 1, het werd maar liefst 6-2! Een verslag van captain Filip volgt nog, maar onze fietsende schaker en teamlid Hans van Calmthout heeft op zijn blog reeds een verslagje met partijfragment staan. Snel lezen dus op: http://chesscycle.blogspot.com/
vrijdag 10 oktober 2008
Schoolschaakkampioenschappen in Charlois
De titel dekt niet helemaal de inhoud van een festijn in de grote zaal van het Clemenshuis afgelopen woensdag. Er waren een 50 tot 60 jonge dammers en een 15 jonge schakers verzameld om te strijden voor een finaleplaats volgend jaar in de Ahoy. Organisatie door Nelli Cooman, bij velen van u nog bekend als kampioen hardloopster. Ze werd o.a. zesmaal europees kampioen en tweemaal wereldkampioen. Ik werd door haar opgebeld omdat ze schaakborden nodig had, en van het een kwam het ander: woensdagmiddag was ik de organisator van de schakers, die niet gehinderd door veel kennis en inzicht zich enthousiast op het spel stortten. De heer Wolf, oudkampioen dammen en schaken van de Nederlandse Antillen, was overigens de wedstrijdleider van het geheel.
Je maakt leuke situaties mee. Al in de eerste ronde wisten de vier spelers in groep C pat te maken. "Ja maar, meester, ik heb veel meer stukken, en hij alleen nog maar een koning, dan heb ik toch gewonnen". Ook de namen die op de formulieren waren vermeld gaven aanleiding tot verwarring. Tot ver in de middag noemde ik steeds een jongen "A. Polat Oibs". Tja, Oibs is moeilijk uit te spreken, maar dat komt vaker voor bij buitenlandse namen, nietwaar. "Oibs" bleek te staan voor de basisschool waarop de jongeman zit... Zelfs met het dammen bemoeide ik me. In een geschil over het slaan van een schijf waarbij de situatie niet te reconstrueren was, heb ik een Salomo's oordeel toegepast: allebei de schijven van het bord en doorspelen. Voortaan eerder waarschuwen! U weet het misschien nog van Salomo die het enig overgebleven kind aan een moeder moest toewijzen. Zoek de bijbel er maar eens op na.
Van de 15 schakers hebben zich woensdagmiddag 6 spelers geplaatst voor de finale in de Ahoy-hallen, volgend jaar. Al lopend langs de borden heb ik nog best wat spelregels kunnen uitleggen, dus nuttig was mijn aanwezigheid zeker. En die van Michel de Wit, die ook een uur, anderhalf uur rondliep, ook. Als volleerd ambassadeur bracht hij op verschillende manieren onze club onder de aandacht. Het festijn heeft me wel geleerd dat schoolschaaklessen hard nodig zijn, wat me sterkt om rustig door te gaan met de schoolschaaklessen die ik sinds helf september in IJsselmonde op een basisschool geef.
Op de organisatie van de kampioenschappen was het een en ander aan te merken, maar ik bewonder de mensen die het gewoon aanpakken, het doen en zich niet direct bekommeren om de vele details. Enne, de flessen wijn die ik als beloning kreeg, zal ik met plezier drinken, als herinnering aan een gedenkwaardige middag!
donderdag 9 oktober 2008
Proeven en denken bij Schaakveste
De Schaakveste is de Rotterdamse tak van het Master Project van de KNSB. Dit project richt zich met bijzondere activiteiten op de schaker van vijftig jaar en ouder.
Op zaterdag 18 oktober is in Rockanje te zien hoe zo'n bijzondere activiteit er uit kan zien. Onder de titel Tasting & Thinking wordt er een schaaktoernooi annex proeverij georganiseerd. De aanwezigen kunnen eerst in een vierkamp drie schaakpartijen spelen. Na de pauze is er een optreden van een doedelzakspeler en krijgen de aanwezigen uitleg over Schotse whisky. Daarna mag er geproefd worden. Het sociale contact staat op deze middag centraal. Plaats van handeling is Landhuis Olaertsduyn in Rockanje.
Op de site van de Schaakveste kunt u onder de titel Schaken bij Van den Ende een artikel van projectleider Teun Koorevaar en Ab Scheel over deze bijzondere middag lezen. Aanmelden kan ook via deze site. Er is een promotiefilmpje te zien als u hier klikt.
dinsdag 7 oktober 2008
Problemen?
Problemen?
Kom op 17 oktober naar de clubavond waarin ik vertel dat problemen oplosbaar zijn. De avond bestaat uit drie delen. Eerst laat ik op het demonstratiebord een aantal problemen met oplossingen zien. Daarna mogen jullie zelf of in een groepje aan de slag waarbij ik rondloop voor tips en zo nodig vergaande adviezen. Tenslotte laat ik de oplossingen van deze problemen zien.
Om er alvast in te komen twee voorbeeldproblemen. Wit begint en geeft mat op de tweede zet tegen elke verdediging van zwart.
Hans Uitenbroek
A.H.
Reynolds’s Miscellany 1868
Wit geeft mat in twee
D. D’Sylva
Chess Amateur 1929
Wit geeft mat in twee
maandag 6 oktober 2008
Eraan voor de moeite…..
Het wordt alsmaar drukker en gezelliger op de clubavond. De barinkomsten vliegen omhoog, en de externe teams brengen karrenvrachten aan bordpunten binnen. Nu mocht het vierde team een wel heel gewillige dame over de knie leggen en met rode koontjes terug naar Dordrecht sturen (7-1!).
Ook in de interne werd een flink aantal partijen afgewerkt. In groep 1 heeft nu vrijwel iedereen een streepje achter zijn naam; alleen Arjen Kouwenhoven is nog niet in het strijdperk getreden. Toch viel er veel te genieten, althans voor de objectieve toeschouwer.
Laten we beginnen met de koploper van vorige week, want dat zal wel de laatste keer zijn geweest dat we dat hebben kunnen melden… Carel Vredenborg speelde tegen Gijsbert Kamerman, en werd vrijwel geruisloos van het bord gespeeld. Een nogal dubieuze openingsopzet werd door Gijsbert feilloos en overtuigend weerlegd. De webmaster zal wel weer met genoegen de partij toevoegen, en het zou me niet verbazen als ook deze mislukking pontificaal op de website van de RSB wordt vermeld. Gijsbert springt hiermee naar de top van het klassement, en Carel valt terug in de voor hem welbekende middenmoot.
De nieuwe koploper is – nogal verrassend – Jan van Overdam junior. Hij versloeg, nota bene met zwart, de anders zo solide Ben Boog. Ben begon nu ook weer geheel tegen zijn natuur in bijzonder agressief, en het leek of hij Jan junior onder de voet zou lopen. Maar afmaken schijnt niet Ben’s sterkste punt te zijn; Jan bleef overeind en mocht aan het eind zelfs het punt bijschrijven. Samen met de eerdere overwinning op Hans Uitenbroek stelt Jan zich nadrukkelijk kandidaat om hoog te eindigen. Waar hebben we dat meer gezien.
Hans zelf herstelde zich van de eerdere nederlaag door een overwinning op Arjan van der Leij. Hans terug in de middenmoot, en Arjan heeft inmiddels wel gemerkt dat groep 1 bij Charlois Europoort geen watjescompetitie is.
Ton Dulk en Julian van Overdam speelden hun eerste partij. Julian won, en Ton mag komende vrijdag uitzien naar de volgende moeilijke confrontatie. Dick de Wit speelde weer eens remise, ondanks een zeer provocerende opening van Peter Kemner, maar kijkend naar het programma voor vrijdag onthouden we ons deze keer maar van commentaar op de uitslag van deze spannende partij.
Tenslotte spaarde Cor de Wit zijn krachten voor het schaakspektakel in Pendrecht van afgelopen zaterdag. Tegenstander Filip Borst was allang blij met zo’n goedkoop halfje.
Dan maar door naar groep 2. Hier wil de echte strijd maar niet ontbranden. Vanwege het optreden van het vierde team waren veel toppers bezig hun punt op een extern bord te behalen, en wat er overbleef kon niet echt bekoren. Remises tussen Gerrit Boer en Jesus Canedo; tussen Adri Jumelet en Hans van Calmthout; en tussen Marcel Dirks en André Coenen, wat valt daar nu over te zeggen? Tja, dan blijft er alleen de partij tussen Sophia Thoma en Sascha Ottenhof over. Sophia won, en bewees daarmee dat zij volwaardig in deze groep kan meedraaien, terwijl Sascha op dit moment de Ben Boog van groep 2 is.
Komende vrijdag de honderdtachtigste confrontatie tussen John van de Laar en Herman van Malde. Zal de comfortabele voorsprong van 1 ratingpunt Herman voldoende vertrouwen geven om John te verslaan en hem ook in de interne achter zich te laten?
Carel Vredenborg
Indeling groep 2
John van de Laar - Herman van Malde
Adrie Jumelet - Marcel Dirks
Jesus Canedo - Gert Jan Pelikaan
Kresna Soerjadi - Peter Overduin
Andre Coenen -Coen van Baren
Gerrit Boer vrij de rest verhinderd
zondag 5 oktober 2008
Voorlopige indeling 10 oktober
Afw Lendert -Arjan -Ben
Peter Kemner - Piet Verheij
Julian van Overdam - Arjan v/d Leij
Ton Dulk -Hans Uitenbroek
Jan van Overdam- John Leer
Carel Vredenborg - Dick de Wit
Gijsbert Kamerman -Filip Borst
Vrij Cor de Wit
zaterdag 4 oktober 2008
Vitaal Pendrecht en de Olympische Spelen
Het volgende stukje is te vinden op http://www.vitaalpendrecht.nl/
De schaakclub Charlois Europoort is in 1922 opgericht en heeft zeventig leden. De schakers komen iedere vrijdagvond van 19:00-23:00 uur bij elkaar in De Passage om hun favoriete sport te beoefenen. Zo’n tiental jeugdigen spelen er al vanaf vijf jaar oud. Talentvol zoals de 9-jarige Robin Lecomte, Nederlands kampioen in de jeugdcategorie. Sophia Thoma, dertien jaar, werd tweede op het Nederlands kampioenschap in de jeugdcategorie. Ze is momenteel heersend dameskampioen van Rotterdam. Reden voor de jury Harry en Mario om beiden de gouden medaille om te hangen. Graag zou de club er nog wat jeugdleden bij willen hebben. Je kunt je opgeven per mail: de_wit@zonnet.nl Clubkampioen is senior Hans Uitenbroek. Hij kreeg dan ook als derde de gouden medaille. Zilver en brons werd niet uitgereikt. Bij schaken krijgt namelijk alleen de winnaar/beste een prijs. Dat is de gewoonte. Maar liefst zeventig herinneringmedailles werden afgegeven. Wie er niet was krijgt hem alsnog.
Harry Kock
Met o.a. een gezellige braderie werden vandaag de spelen afgesloten. Wij waren als schaakclub met een kraampje aanwezig. O.a. Gerrit Boer en John Leer speelden partijen met voorbijgangers.
Binnen in ons clubgebouw volgden vele leden de trainingen gegeven door John v/d Wiel (4 jeugdtalenten ), Eddy van Beers , Andy Ooms en John v/d Laar. Ik hoorde als voorzitter alleen maar positieve geluiden.Al met al waren zo'n 35 leden met schaken bezig. Michel zorgde ook weer voor de warme ballen en de andere hapjes.
Cor de Wit
woensdag 1 oktober 2008
6de team mist nog vorm!
Bord 3 Robin Lecomte speelde het Mora Gambiet, maar blijft de pion achter zonder al teveel compensatie.
Speel de partij van Marcel Dirks na!