zondag 10 april 2011

De Match der Matches…`n middagje CE!

Het ging de laatste weken al nergens anders meer over, waar je ook kwam (ik durfde de TV zelfs niet meer aan te zetten)…dè wedstrijd van het seizoen…in klasse 2C van de landelijke schaakcompetitie, stond voor zaterdag 9 april het veelbesproken treffen tussen het ambitieuze Charlois Europoort en de even ambitieuze Kennemer/Combinatie in extra vette letters hoog genoteerd in de agenda van vele schaakliefhebbers. In aanzienlijke getale drongen de kibitzers de “Groene Passage” binnen. In de schaduw van het hoofdduel speelden CE2 en CE3 hun partijen tegen respectievelijk Dordrecht 1 en RSR Ivoren Toren 2. Ondergetekende kwam met beide dochters eens `n middagje CE doen. Het duurde niet lang of de schaakgoeroe van Rotterdam e.o. en tevens teamleider Michel de Wit beende op mij af, en viel zoals we hem kennen, meteen met de deur in huis…”zou jij `n verslag willen schrijven?” En nog even later stond ik met 4 A-viertjes en `n pen in mijn hand…even snel naar de buurtsuper en `n fatsoenlijk schrijfblok geregeld en als `n speer terug.

Serieuze benadering…

Dat de Kennemer combi het vandaag uiterst serieus nam mag blijken uit het feit dat 50% van hun meegebrachte spelers dit seizoen nog niet eerder voor het team waren uitgekomen…waaronder 2 GM`s.

De ratingkanonnen werden in de juiste bordvolgorde geïnstalleerd en de strijd, kon onder leiding van arbiter Jan de Graaf (floot `n goeie wedstrijd) in alle ernst losgaan. Terwijl de spelers zich met hun partijproblematiek bezig hielden had ik zo mijn eigen problemen…juist ja, de namen van de combattanten goed te schrijven, ik geef het u te doen!

Een zwaluw maakt helaas nog geen zomer…

Aan bord 8 (wit) speelde IM Bruno Laurent (2349) tegen Miguoel Admiraal (2267). Bruno had er overduidelijk zin in vanmiddag…in `n Siciliaanse Alapin kwamen de zetten in TGV vaart op het bord. Op de 15e zet riep Miguoel het onheil over zijn koning af…het loperoffer op h6 zal wel `n zeer onaangename verrassing voor zwart zijn geweest…met nog enkele fraaie krachtzetten ging de zwarte koning kopje onder! Na `n uur spelen dus…

1-0.

Wat angst…?

Julian van Overdam (2197) mocht aan bord 5 (zwart) tegen de Poolse IM Marcin Sieciechowicz (2461). Julian is niet zo snel geschrokken van ratings en speelde zonder pardon het Budapester gambiet. Tja ook `n idee! Julian zette de zaak voortvarend op maar Marcin ontwikkelde rustig door en verkreeg optisch gezien de wat betere stelling. Julian bleef dynamiek zoeken en dit resulteerde uiteindelijk in `n toreneindspel. Met de broodnodige actieve middelen waarmee je zo`n eindspel aanpakt wist Julian `n knappe remise binnen te halen.

1½-½

Tot dusver zag het er allemaal hoopvol uit op de overige borden…en de stemming onder de fans was ongeveer op het manische af, de harde kern van de nicotineverslaafden troffen elkaar regelmatig op de stoep en in toenemende mate werd er druk gespeculeerd op het mogelijk aanstaande succes.

De man in het groen…

Teamleider FM Michel de Wit (2270) had zichzelf aan bord 4 (wit) gezet. Mogelijk gesterkt door zijn (erg) groene CE T-shirt ging Michel uiterst voortvarend te werk tegen Yorick ten Hagen (2238) die alle zeilen moest bijzetten om niet ondersteboven te worden gelopen. In `n Sicilaanse Alapin trok Michel met de pionnen g4 en h4 richting de zwarte koning. Een te snelle lange rokade van Michel gaf Yorick weer de nodige lucht. Toen Michel (geheel tegen zijn gewoonte in) aan het nadenken sloeg werd het weer link voor Yorick. Na `n niet al te handige manoeuvre kwam Yorick in onoverkomelijke problemen en verloor alle 4 zijn resterende pionnen! Kassa…

2½-½

Donkere wolken…

Aan bord 6 (wit) zat IM Daniyal Saiboulatov (2401) tegenover de Poolse IM Krzysztof Chojnacki (2436). In de Moskou variant (3.Lb5) van het Siciliaans begint Daniyal `n veelbelovende koningsaanval en de pionnen rennen naar g4 en h4. Krzysztof krijgt wel `n prima paard op f4 maar de zwarte dame komt op f6 aardig in het nauw. De algemene opinie onder de fans is optimistisch over de witte kansen. Dan slaat het noodlot toe en dit betekent meteen `n kanteling van de gehele wedstrijd. De zwarte dame wordt gegeven voor `n paard en toren…het paard op f4 en de toren op de 2e rij! Plots gaat Daniyal mat. Krzysztof legt me na de partij nog uit dat wit met Td2 remise kon maken…helaas.

2½-1½

Overkill…

De Kennemers hadden aan bord 1 `n nogal onplezante verrassing, zij hadden de nummer 85 van het mondiale schaakgilde voor hun zaak weten te strikken (2e Klasse KNSB!!)…Lady’s and Gentleman…uit de Oekraïne GM Sergey Fedorchuk (2662), in 1995 werd Sergey Europees jeugdkampioen onder de 14 jaar!! Roger Meng (2256) mocht het Oekraïense vliegdekschip tot zinken zien te brengen. In `n rustige Siciliaan waar wit met de opstelling g3 en Lg2 langzaamaan Roger de duimschroeven aandraaide. Kon zwart op geen enkele wijze tegenspel creëren. Het moet `n leerzame middag voor Roger zijn geweest…Toen alles wat zwart stond was aangeschroefd drong Sergey met 2 paarden de zwarte stelling binnen en maakte `n kwaliteit buit…en zoals Fritz dan zegt “de rest is `n kwestie van techniek”…en zodoende…

2½-2½

Niet onverdienstelijk…

Marco Kirana (2206) speelde aan bord 7 (zwart) tegen de dit seizoen nog ongeslagen Lennart Dek (2254) Lennart heeft dit seizoen slechts `n halfje afgegeven! In `n Pirc kwam Marco wat gedrongen te staan. Lennart probeerde rustig druk op te bouwen, de zwarte stelling kraakte niet. Rustig wachtend op zijn kans zag Marco zijn kans schoon en forceerde met `n reeks aardige zetten `n flinke afruil. Uiteindelijk belandden de heren in `n zwartveldig lopereindspel en beiden 4 pionnen…dit werd nauwkeurig naar remise gespeeld.

3-3

Inmiddels waren de schaakfans in grote getale naar buiten gestroomd…ook daar werd `n aardig spektakelstukje opgevoerd. Een taxichauffeur en `n hooliganachtige automobilist verweten elkaar incompetent rijgedrag en dat leidde tot `n ordinaire vechtpartij (inclusief kopstoten en het nodige slagwerk)…binnen één minuut was er `n motoragent ter plekke en 2 minuten later 2 busjes met agenten. Zo bleek het tòch nog `n risicowedstrijd te zijn…Inmiddels was het aan de 2 overgebleven borden allesbehalve hoopvol en dat resulteerde in `n ietwat balorige stemming bij het grote publiek. De teleurstelling werd al snel omgezet in berusting…de realiteit won het van de illusie. Michel vouwde mij wat plannen uit voor het volgende seizoen, want ze zitten niet stil bij Charlois Europoort en nu al wordt de transfermarkt uitgeplozen. That`s the spirit…the CE show must go on!

Raadsel…

Albin Dal Borgo (2206) speelde aan bord 3 tegen FM David Klein (2316). David had uit zijn 3 voorgaande wedstrijden 3 uit 3 gescoord. Het werd `n merkwaardige partij…Spaans met op de 5e zet d3…dat kan natuurlijk. Albin kwam `n kwaliteit achter tegen `n pion, ik kan u niet vertellen of dit `n offer ofwel `n bedrijfsongelukje betrof. Albin verkreeg nog wel `n vrije d-pion maar die werd onschadelijk gemaakt. Uiteindelijk resteerde `n eindspel van zwarte koning + paard tegen witte koning, toren en h-pion. Dit werd onberispelijk tot witte winst gevoerd.

3-4

En hiermee was de mogelijke promotie naar de 1e klasse gelijk verkeken…want er moest gewonnen worden (6 bordpunten achter).

Ook de laatste zal geen eerste worden…

IM Mher Hovhanisian (2476) mocht met wit aan bord 2 tegen de tegenwoordig Franse maar van Russische origine GM Andrei Shchekachev (2527). De witte Alapin opzet gaf Mher wat meer ruimte. De iso op d4 werd onderwerp van de theoretische discussie (zwak of sterk). Mher moest op winst spelen en kwam langzaamaan in tijdnood 2 minuten voor 7 zetten. In deze fase ging `n pion verloren maar zwart moest nauwkeurig blijven verdedigen. Mher ging remise uit de weg maar er zat helaas gewoonweg niet Mher in…remise was het en bleef het!

3½-4½

Het Kennemer combi gezelschap was in hemelse staten…en mocht vandaag het verschil danken aan hun beider GM`s. Genereus was het gebaar na afloop van de wedstrijd. Michel overhandigde zéér sportief de teamleider van de Kennemer Combinatie `n fles Champagne…die in grote dank werd aanvaard.

En nu?...gaan we gewoon de ingeslagen weg door en gaan we volgend seizoen met `n grote concurrent minder de 2e klasse opnieuw onveilig maken…onze talenten zullen zich de komende zomer ongetwijfeld verder ontwikkelen en Michel stelt zijn vakantie, in de uithoeken van Oost Europa, volledig in dienst van de vereniging en zal Trabantjes vol IM`s en GM`s naar Rotterdam dirigeren! Even zo goed als dat Michel tegenwoordig (dure) verslaggevers inhuurt om het wel en wee van jullie aller eerste team onder uw aandacht te krijgen!

 

Gastschrijver: Aad Juijn

Lees ook het verslag van Kennemer Combinatie.
Meer foto's van Marcel Dirks van deze ontmoeting!

32 opmerkingen:

PeterK zei

Erg mooi verslag Aad! Je bent aangenomen!

HZP Schiedam zei

Ha Peter,
Bedankt voor je waardering en de acceptatie voor `n dienstverband binnen CE!...ondanks het feit dat ik meteen te werk ben gesteld, en óók het feit dat slechts CE 3 `n matchpunt wist te behalen, vond ik het `n aangename en reuze gezellige middag in de "Groene Passage".
Groet,
Aad Juijn

Ruud Kok zei

Het is een zeldzame combinatie. Kennis van schaken en kunnen schrijven. Hartelijk bedankt voor je verslag, Aad.

HZP Schiedam zei

Ha Ruud,
Graag gedaan en bedankt voor het compliment!(Mijn kennis van schaken is overigens vrij relatief...)
Groet,
Aad Juijn

Anoniem zei

Sportief of niet… ik heb mijn bedenkingen bij wat de wedstrijd van het jaar had moeten worden en vermoed dat velen dit gevoel met mij delen. Gisteren met veel spanning via mobiele Twitter deze wedstrijd gevolgd. Zojuist het voortreffelijke verslag van Aad gelezen en geschrokken van de scheef getrokken teamverhoudingen… twee GM’s. Natuurlijk feliciteer ik de Kennemer Combinatie, maar stel tegelijkertijd de vraag of dit anders geregeld moet worden om een anticlimax tijdens toekomstige kampioenswedstrijden te voorkomen. Zoniet, dan vraag ik de leden van Charlois Europoort nu alvast om wekelijks wat euro’s opzij te leggen, zodat Michel voorafgaand aan de eerstvolgende kampioenswedstrijd Magnus en Garry kan bellen…

Marcel d.B.

Elise zei

Mooi verslag pa!
En wat betreft het middagje CE...super gezellig ondanks de nederlaag!

Elise Juijn

KC-er zei

Beste Europoorters,

Ik weet dat KC deze actie ondernomen heeft omdat Charlois voor belangrijke wedstrijden ook extra sterk opkomt met een GM hier en een IM daar. Daarvoor maken andere vaste spelers dan plaats. Daarom is besloten de huurlingen van Charlois te neutraliseren. Dit heeft KC nog nooit eerder gedaan.
Feit is dat beide teams, met of zonder hulp van buitenaf, te sterk is voor de 2e klasse (kijk naar de eerdere resultaten). Jullie zijn denk ik volgend jaar het feestvarken! Helaas kan er dit jaar maar 1 promoveren

Anoniem zei

Ja, vorig jaar speelden beide teams zonder huurlingen. Dat werd een spannende wedstrijd die zeer nipt door jullie werd gewonnen. Wij hebben dit seizoen in deze zeer sterke 2e klasse alle wedstrijden dit gewonnen. Hadden wij deze wedstrijd geen huurlingen opgesteld dan hadden de verhoudingen ook scheef gelegen. Jullie waren compleet op Popovic na. Wij hoorden een dag voor de wedstrijd (Fedorchuk) dat hij wegens priveaangelegenheden niet mee kon spelen maar daar gingen wij natuurlijk al maanden wel vanuit. Punt is ook dat we al jarenlang de meeste wedstrijden dik winnen. In de cruciale wedstrijden ging het echter vaak net mis. Ik herinner me een seizoen waarbij AAS alles won en wij nipt verloren (ook hier was al sterk het vermoeden van computergebruik door een speler die enige tijd later ook werd gesnapt en geschorst door de bond). De wedstrijd van vorig jaar is bekend. Aan onze jeugd wordt ook getrokken en die willen we niet kwijt. Daarom moest deze wedstrijd ook gewonnen worden. Een wedstrijd die wat ons betreft ook zonder wederzijdse huurlingen gespeeld had mogen worden. Jullie hebben overigens een prachtig team die op zichzelf al tot de absolute top behoort. We hopen dan ook dat jullie volgend jaar wel kampioen worden. Dat verdienen jullie gewoon. Tot ziens in de 1e klasse!

Adri zei

Als een schaakvereniging ambitieuze plannen heeft dan hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan als de club op hoog niveau wil spelen. Het bestuur moet dan maar
een afweging moeten maken in hoeverre dit nog acceptabel is om de clubidentiteit te bewaren. Als er grote belangen op het spel staan zoals tussen KC en CE dan voorzie ik dat dit niet incidenteel is maar een tendens die enige karaktertrekken vertonen
met de Meesterklasse en dat voor een 2e klasse KNSB!!!! Promoveren naar de 1e Klasse wordt dan meer een kwestie van wie tast het diepst in de buidel. De
acceptatiegrens van CE zal duidelijk moeten worden geformuleerd op de komende ALV. Desalniettemin heeft CE tegen het zware geschut van KC uitstekend gepresteerd waarbij in de huidige samenstelling de 1e klasse niet zou misstaan.

Adri zei

x: was getekend Adri jumelet

Anoniem zei

en ja hoeveel van team 1 spelen er ook intern?

Peter dJ zei

Laat me als een CE-er vooral duidelijk stellen, dat ik het leuk, fijn voor CE vind om over zulke sterke teams te beschikken. Het is erg jammer, dat CE-1 niet met de hoofdprijs ervandoor gegaan is.

Maar toch bekruipt bij mij het gevoel, vraag, waar we de grenzen in onze ambities eigenlijk moeten stellen. Gaan we niet te ver ? Gaat CE straks Kasparov en Karpov tot hun rentree proberen verleiden en hen naast elkaar laten optreden ? Ja, ik weet het, ik overdrijf het vreselijk, maar toch....

Als ik de team-samenstelling van (bijv) CE-1 bekijk, moet ik achter mijn oor krabben. Wie is die speler ? Wie is die andere speler eigenlijk ? Daarin herken ik DE ware CE niet. Maar eerder een "van alles wat"-team.... Dat is de oorzaak, dat ik me niet betrokken voel bij de hoogste CE-teams.

Het zal je nu duidelijk zijn, dat ik achter Adri J. (zie hierboven)sta. Als CE als club (lees: merendeels van leden) daarmee wil doorgaan, ben ik de laatste om dat tegen te houden, hoor. Maar van mij hoeft het dus niet en extra overgebleven geld kunnen we dan zo besteden, dat de doorsnee CE-er het direct merkt. Of bekijk ik het te naief ?

Maar ja, dat is mijn persoonlijke mening.

Anoniem zei

Als je de topjeugd op langere termijn wilt behouden moet je omhoog naar minimaal de eerste klasse. Een zetje in de rug op deze manier is m.i. prima, al is het dan dit jaar net niet gelukt. All in the game. Afgelopen zaterdag was natuurlijk een topwedstrijd, die er niet was gekomen als deze weg niet was ingeslagen. Natuurlijk moet je altijd blijven nadenken waar je de grens trekt. Maar ik zou het van de positieve kant bekijken, de club heeft een enorme upswing meegemaakt, en die lijn kunnen we doortrekken. Met natuurlijk wel meer aandacht voor de interne, want dat moet wel het kloppend hart zijn van de vereniging.
Gijsbert

Anoniem zei

Er is geen geld van de club in de spelers gestopt. Een aantal mensen uit de vereniging hebben spelers betaald. Er is dus geen extra overgebleven geld

Cor

Si Tumbuk zei

Eén uiterst belangrijk feit wordt in bovenstaande discussie helaas over het hoofd gezien. Kennemer Combinatie stelt dat zij onze IM's wilde neutraliseren en rechtvaardigt dit door te wijzen dat laatstgenoemden gastspelers zijn.
Ik zie echter een groot verschil tussen enerzijds een gastspeler die er altijd is, integreert met de clubleden, les geeft en past binnen de indentiteit van de club en anderzijds een speler die éénmalig wordt ingevlogen vanuit het voormalig Oostblok om wat punten te halen voor de club.
Het is prima om te zeggen dat het all in the game is en de door KC aangevoerde argumenten dat zij de jeugd aan zich wil binden, zijn uiterst valide (het zijn overigens ook onze argumenten), maar feit blijft dat de CE-huurlingen tot de club behoren en dat dat nauwelijks gezegd kan worden voor de KC-huurlingen. De vraag is derhalve of deze overwinning er een is om trots op te zijn, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Op de huurlingen van CE daarentegen ben ik wel degelijk zeer trots; overigens zijn lang niet allen van hen IM en diversen van hen hebben in ander dan sportief opzicht veel voor de club betekend. Mogelijk kan CE niet op deze voet door blijven gaan, maar persoonljik ben ik in ieder geval dankbaar voor de inzet van alle "huurlingen". Voor de KC'ers hoop ik dat Fedorchuk ze nog zal herkennen als hij ze ooit nog eens ergens tegenkomt.

Si Tumbuk zei

Waarop slaat trouwens het woordje "ook" in "ook hier was al sterk het vermoeden van computergebruik"? Ook computergebruik? Of: ook vermoeden? En was niet het "vermoeden" van verleden jaar dat geleid heeft tot een onterechte klacht geheel ongegrond, zoals ook uit de verklaring van de klachtencommissie bleek? Waarom dan nu aan de genante vertoning van verleden jaar refereren?

Adri zei

Zoals aangegeven door Si-Tumbak m.b.t. huurlingen die op oneigenlijke gronden lid
worden van een schaakvereniging om zodoende de rechten en voordelen te verkrijgen van de KNSB wat mede inhoudt het spelen in KNSB competitie verband zou paal en perk gesteld moeten worden. Volgens de KNSB reglement kan een schaakvereniging, gelet op de stand op de ranglijst, hals over de kop schaakkanonnen voor het moment kan inkopen (huren) om alsnog aan de promotie-doelstelling te voldoen dan is het hek van de dam. Om huurlingen aan de club te verbinden is op zich niets mis mee maar dan op een manier zoals Si-Tumbuk heeft aangegeven. Dat betekent dat, uitgezonderdde Meesterklasse, de KNSB haar reglement zou moeten aanpassen b.v. door te stellen
dat een lid minstens een half jaar lid moet zijn om te kunnen spelen. Of zoals in de voetballerij het transfersysteem wordt toegepast. Dat betekent dat een vereniging op
eigen kracht maar promotie moet zien af te dwingen.

Arjan zei

Ik ben het met Gijsbert eens, zeker ook over de interne, en denk dat we gewoon moeten accepteren dat het nu net niet is gelukt en dat min of meer negatieve reacties richting KC niet op zijn plaats zijn, het is duidelijk dat ze zo'n beetje in hetzelfde schuitje zaten als CE. Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat een aantal leden van CE niet direct ziet wat een Popovic aan CE bindt. Een echt oordeel heb ik daar niet over, zou niet durven trouwens, aangezien de club waar ik extern voor uitkom in de laatste wedstrijd tegen CE 1 en 2 nog zeer grote belangen heeft ... ;)

Sascha zei

Wat een ophef eigenlijk, terwijl er geheel voorbij wordt gegaan aan de wedstrijd zelf die behoorlijk spannend was, de sfeer was zeer gemoedelijk.
Helaas greep CE dit keer mis, vorig jaar lag de promotie voor het grijpen maar een uitglijder tegen spijkenisse deed toen de das om.
Wie vaak op de zaterdag komt kijken, ziet ook veel bekende namen voorbij schuiven bij CE.
Ik vind het een hele eer dat er 2 grootmeesters tegen CE hebben gespeeld, dat geeft toch ook aan hoe sterk CE wordt aangezien.
Het zal een kwestie van tijd zijn eer er ook GM spelen bij CE, want Roger, Julian, Marco en Jan hebben in potentie die klasse in zich. Wellicht slepen zij Michel ook mee naar een hoger niveau :)

Anoniem zei

CE doet toch al jaren niets anders dan 'invallers' optrommelen? Afgelopen seizoen is Roger Meng bijvoorbeeld 'weggehaald' bij een andere vereniging. En welke binding hij met CE heeft, is me niet duidelijk want in de interne competitie komt hij niet voor. Dit geldt overigens voor 9 van de 10 spelers die in het eerste opdraven. Hier is niets mis mee, maar als KC dan besluit om een koekje van eigen deeg mee te nemen, moet hierover niet gezeurd worden.

Anoniem zei

Vraag is: waar kom je vandaan en waar wil je naartoe. We komen van een kleine club met een stijgende gemiddelde leeftijd. Je wil verjonging en meer leden. Uiteindelijk zal het doel zijn een sterk team met "eigen" leden in de 1e klasse of misschien zelfs Meesterklasse. Hoe bereik je dat doel? Op deze manier dus: een kruiwagentje die je nog even nodig hebt om in de gewenste klasse te komen, zodat daar een zeer sterk jeugdig team zich ontwikkelt dat de toekomst van de club er zonnig doet uitzien. Of het allemaal lukt is natuurlijk vers 2, maar het is in ieder geval een duidelijk en ambitieus beleid, de doelen zullen met vallen en opstaan bereikt worden. En natuurlijk heb je altijd mensen die een ander geluid laten horen, prima. Maar niets doen is geen optie, kijk om je heen naar veel verenigingen met nauwelijks jeugd, afkalvende ledenaantallen en vergrijzende leden. Wij doen tenminste wat, en behoorlijk succesvol, al gaat natuurlijk niet alles goed.
Gijsbert

RSR-fan zei

Ik denk dat beide clubs, CE en KC elkaar niet in de haren hoeven vliegen, maar meer de taak hebben om dit beleid naar hun leden toe te verantwoorden. Bij CE gebeurt dit nog te weinig als ik de reacties van de leden zo bezie. Ik hoorde via via achteraf dat er nogal wat gegiechel en leedvermaak was bij RSR Ivoren Toren over het falen van het eerste team van CE. Terecht? Als er een club is die laat zien hoe het ook kan (of wellicht zelfs: hoe het moet!) is het wel RSR: drukke clubavonden, prima en strak geleide interne, al jaren in de 1e klasse KNSB, 1e teamspelers die meedoen aan alle interne aktiviteiten, goede jeugdafdeling en geen gerommel met Popo's en andere moeilijk uitspreekbare namen en dus continuiteit want er wordt niet betaald. Bedenk wel mensen, als de betalingen ooit stoppen bij CE vertrekt zo'n beetje de helft van de KNSB-macht per direkt! Trouwe leden die nu in het vierde zitten mogen dan proberen te redden wat er te redden valt. Schrikbeeld: SO Rotterdam!

Anoniem zei

Beste SI Tumbuk, met het woordje ook refereerde ik aan een vermoeden. Later bleek die persoon ook op dat feit gesnapt te zijn. Ik refereerde in het geheel niet aan onze wedstrijd van vorig seizoen. Lang niet iedereen stond overigens achter dat protest, maar dat terzijde. Tenslotte nog even een reactie op jouw begrip "gastspelers". Die heb ik niet gebruikt. Wel het begrip huurlingen. Ik zie niet het verschil tussen iemand "even laten invliegen" en maar 1 duel mee te laten spelen en anderzijds iemand (o.a. GM Popovic) op je ledenlijst zetten maar niet in je basisopstelling. In beide gevallen hebben we het over een GM die maar 1 keer meespeelt. Dat dat niet tegen een degradant zal zijn is duidelijk. Op Bruno Laurent na hebben jullie 2 andere IM's ook weinig gespeeld. Laten we hier dus verder geen ophef over maken. Maar jullie komen er heus wel. Hele sterke jeugdspelers en sterke geroutineerde mannen om hen te steunen. Ik wil afsluiten met jullie alle hulde te geven voor de sportieve wijze waarop de wedstrijd is gespeeld en ook het sportieve gedrag achteraf.Jullie hebben er echt een feest van gemaakt en dat komt niet alleen door onze overwinning. Daarnaast hebben jullie ondanks het missen van de promotie met CE 1 toch een heel succescol jaar gehad. Jullie zijn o.a. onze Chesscooljeugd voorgebleven en NK Jeugd geworden.Hebben we toch nog gelijk gespeeld dit jaar.

Anoniem zei

RSR fan heeft deels gelijk, al noemt hij zijn naam niet?! Maar ook dat team wordt ouder, en niet meer sterker. En er komt weinig sterke jeugd los. Maar hun model is prima, een voorbeeld voor Charlois. Maar hoe bereik je dat? Dan is dit beleid prima. Om stappen te zetten in die richting vind ik dit een prima beleid. Het doel heiligt de middelen. Niets doen is geen optie. Kritische geluiden zijn altijd welkom, en soms deels terecht. Maar kom met een alternatief plan. Meestal is dat plan "niets doen, lekker voortkabbelen", en dat is op langere termijn dodelijk voor een vereniging.
Gijsbert

JCA zei

Weet je wat ik nou zo mooi vind...
We hebben vrijdag gewoon weer een grootmeester ingehuurd! En iedereen mag komen genieten van zijn kunde. Dus niet alleen eersteteamspelers, maar ook schakers uit het zesde. Sterker nog, wanneer je je vriendje of vriendinnetje mee wilt nemen, dan kan dat ook!
Wat is het toch mooi op Charlois Europoort!

Adri zei

Alweer een 2400'er op de mei'lijst, maakt niks uit, als het erop aankomt wordt er tegen CE gewoon weer een blik huurlingen
opengetrokken. maar laten we eerlijk zijn 3x is scheeps, eh kampioensrecht.

Anoniem zei

Bij Charlois hebben ze tussen de club en het blik huurlingen duidelijk een touwtje gespannen :-)

Wie een kuil graaft...

JCA zei

Jeetje, wat is dat Tweede goed! Pure klasse, gefeliciteerd met zo'n mooi eindresultaat.

JCA zei

Is de RSB-site al geüpdated met de verslagen over het vlaggenschip van de RSB? Zien ze scheel van de averij, of kunnen ze bij vloed weer loskomen?

Anoniem zei

Modelboot(je) lijkt meer op zijn plaats dan vlaggenschip.

Arjan zei

Volgens mij is er nooit gesproken over vlaggenschip van de RSB.

Ook van mij hoeven alle wedstrijdverslagen, partijen uit derde klasse RSB e.d. naast de clubwebsite niet ook nog op de website van de RSB, maar een beetje respect mag wel...

JCA zei

Arjan, je heb helemaal gelijk. Oprechte excuses. Ik zag na mijn opmerking pas dat het echt pijnlijk mis is gegaan voor Messemaker. Sterker nog, ik had alleen naar de individuele uitslagen van CE gekeken. De degradatie van Messemaker had ik zelfs even gemist. Zout in de wonden strooien is niet de bedoeling.
Volgend jaar gewoon revanches in RSB en KNSB!?

Ps: dat bedenk je toch niet, degraderen door een winstpartij aan het zesde bord ergens eerder in het seizoen.