maandag 7 maart 2011

KNSB Ratinglijst en RSB “statistieken per speler” oud of nieuw?

Elk kwartaal op eerste van de maand publiceert de KNSB de ratinglijst om haar leden inzicht te geven in hoe het met zijn of haar schaakprogressie is gesteld over de afgelopen periode(n). Er zijn meerdere ratinglijsten die de KNSBpubliceert: jeugd en nationale top welke laatste in dit artikel hier buiten valt omdat hiervoor een aparte ratingverwerkingsprocedure geldt. Dat de ratinglijst zeer populair is bewijst het feit dat er allerlei  sluipwegen worden gebruikt om de ratinglijst eerder te doen verschijnen dan de officiële publicatiedatum. Vol spanning wordt dan gekeken wat zijn of haar ELO rating is en daaruit hun eigen conclusies trekken. Als de KNSB haar ratinglijst publiceert dan zou je strikt genomen mogen verwachten dat alles tot een dag voor publicatie is verwerkt. Dat is uiteraard niet zo mede ook wat ik in het vorenstaande heb gezegd.

Maar in alle redelijkheid zou je wel mogen verwachten dat alles t/m 31 dec. 2010 is verwerkt in de nieuwe ratinglijst van 1 febr. maar helaas ook dat blijkt niet het geval te zijn. De laatste verwerkingsdatum was 26-12-10 (Schaakfestival Compact A,B,C en D.) De NBSB PJK A,B en C. verwerkingsdatum: 27-12-10 behoort niet in die lijst voor te komen want het is reeds vermeld in de jeugdratinglijst en zo zijn er meer van die oneffenheden.Voor het merendeel ligt de verwerkingsdata tussen augustus en november 2010! Eigenlijk behoren de gegevens van aug., sep. en okt.2010 in de 1 nov. 2010 lijst te zijn verwerkt. Dat detail zullen we gemakshalve maar niet verder bespreken.Voor de RSB klassen lag de laatste verwerkingsdatum op 11-10-10. Voor de KNSB klassen lag de laatste verwerkingsdatum op: 20-11-2010. Opgemerkt dient te worden dat (jeugd)toernooien en regionale jeugdcompetities recenter zijn verwerkt tot 22-01-2011 (NOSBO)

Samengevat kan worden gezegd dat:

  1. De ratings niet zijn verwerkt naar de laatst mogelijke verwerkingsdatum voor publicatiedatum van zowel KNSB klassen als Regionale Bondsklassen op de laatste speeldag van dec.2010 of jan.2011.

  2. De ratingverwerkingsdata tussen de Regionale Bondsklassen verschillend zijn en ook achterlopen.

  3. De jeugd ratinglijsten zuiverder zijn dan de kwartaal ratinglijsten.

Het is min of meer wel duidelijk dat de KNSB ratinglijst van 1 feb. jl. flink wat scheuren vertoont in de weergave van de nieuwe ratings in vergelijking met de huidige ratingstatus van spelers voorop gesteld dat er daarna verder wordt geschaakt in toernooien voor KNSB ratingverwerking en KNSB/Regionale Bonds-wedstrijden. Het feit alleen al dat er een verwerkingsdatum wordt genoemd van 22-01-2011 betekent dat je je afvraagt waarom niet alles voor die datum is verwerkt in de ratinglijst van 1 febr. of minstens t/m 31 dec.2010. Nu zou je kunnen zeggen dat de 1 aug.ratinglijst de belangrijkste is waarin de inhaalslag grotendeels is verwerkt aangezien die lijst als basis wordt gebruikt voor de teamindeling en de huishoudelijke competitie (denk bv aan nieuwe leden). Dat dan de overige ratinglijsten meer afwijkingen vertonen dan de 1 aug.lijst, hoe groot die afwijkingen dan wel zijn vereist een apart onderzoek, zou dan eigenkijk niets uit moeten maken maar niets is minder waar:

  1. In principe behoort info recent te zijn des temeer als die info zeer populair en gewaardeerd wordt.

  2. Waarom onzuivere kwartaal ratinglijsten publiceren als de 1 aug.lijst de belangrijkste en veel minder afwijkt? (KNSB en Regionale Bondsklassen zijn dan reeds verwerkt.)

  3. Het niet goed kunnen bepalen wat zijn/haar ratingprogressie is in hetzelfde jaar.

  4. Teamanalyse van tegenpartij is onzuiver van aard.

  5. Beoordelingscriteria onzuiver a.d.h.v. kwartaallijst m.b.t. o.a. inschrijvingen in toernooien m.b.t. de ratinggrenzen die gehanteerd worden

Dat allemaal kan worden vermeden als de KNSB er goed aan doet om de ratingverwerkingprocedures  eens onder de loep te nemen om te bekijken of die beter gestroomlijnd kunnen worden naar de actuele  stand van zaken of ernaar moet streven om die zo dicht mogelijk te benaderen naar publicatiedatum. Voor wat betreft de RSB “statistieken per speler”. Eerlijk gezegd is die info stok en stokoud en niet bruikbaar aangezien de 1 aug.2010 ratinglijst als basis gebruikt wordt en geen gelijke tred houdt met de KNSB ratinglijst dan is de kwalificatie “oud” nog niet goed genoeg. Tenzij dat daarin overige info die geen relatie hebben met ratings van spelers wordt opgezocht.

In de schaakwereld zijn ratings nu eenmaal een maatstaf waar naar gekeken wordt en erop wordt beoordeeld. Het zijn als het ware de EQ en IQ van een speler tesamen die hem/haar karakteriseren. Leden willen nu eenmaal hun ratings zo zuiver mogelijk weerspiegeld zien aan hun prestaties.

Adri Jumelet

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ander puntje: wat dacht je dan van partijen in je eigen clubcompetitie? Die zeggen net zo zeer iets over iemands speelsterkte als "externe" partijen. Sommige clubs laten die resultaten wel meetellen voor de rating, andere clubs niet.

Adri zei

Anoniem, Dat kan wel zo zijn echter KNSB ratings worden hoger aangeslagen. Intern kennen de spelers elkaar door en door en is de groep beperkt. Extern incl. Internat.zijn de spelersvariaties
vele male groter en ken je de spelers niet of nauwelijks.