woensdag 5 januari 2011

Zevende niet verder dan 4-4

CE 7 is er niet in geslaagd om in het nieuwe jaar te winnen van Dordrecht 5 ondanks dat er wel kansen waren. Hetzelfde had ook de tegenpartij kunnen zeggen maar in iets mindere mate.
Vooraf op papier met Coen van Baren (3) en Menno Brandenburg (1) waren de verwachtingen hoog gespannen maar in de praktijk is het verloop vaak anders.
Dat zal altijd zo blijven op uitzonderingen na.
Nadat we elkaar het nieuwe jaar hadden begroet plaatsten we ons achter de borden.
Invaller Stoffer Sprang (8) kwam goed uit de opening en kwam terecht in een ruilvariant die op het oog voor Stoffer nog meer voordeel moest opleveren maar het was een fata morgana en plotseling ging het bergafwaarts en de partij stortte in elkaar. (1-0)

Adri Jumelet (2) kwam terecht in de doorschuifvariant van de Caro Kann met 4 f4
Op playchess kom ik zulke varianten vaak tegen dus dook ik weer in de boeken.
Het antwoord kwam dan ook direct met 4…Ph6 en vanaf zet 10 kwamen de zwarte dreigingen vanzelf en toen mijn tegenstander de lange rochade toepaste om het hoofd te bieden aan die dreigingen veroverde ik de d-pion met Dameafruil en met de tegenstoot 14 …c5 was er geen houden meer aan ondanks dat mijn tegenstander al zijn koningspionnen naar voren bracht om mij in verwarring te brengen. (1-1)

Ruud Kok (7) speelde niet lekker met een kwaliteit minder desondanks sleepte hij er toch nog een remise uit. Hij had zich voorgenomen kostte wat het kost niet te verliezen. Voorwaar een bewijs van een ijzersterke schaakwil. (1,5-1,5)

Menno Brandenburg (1) had een redelijk goede stelling opgebouwd en probeerde het ruimtevoordeel uit te bouwen voor een solide eindspel met winstkansen maar toen zijn tegenstander in het middenspel een misplaatste tussenzet deed kwam de winst eerder in zicht. (1,5-2,5)

Robert Lecomte (6) was verheugd om na twee jaar weer eens goed te spelen en terecht daarbij komt nog dat hij zich niet gek liet maken door tijdnood (10 min.)
terwijl zijn tegenstander zowat 40 min. meer had. Na zeer gedrukt te hebben gestaan slaagde hij erin om tegen het einde de dames af te ruilen en voer hij vol trots de remisehaven binnen. Hierbij mijn complimenten. (2-3)

Bij Marjolein Osinga (5) was alles in harmonisch evenwicht en bood remise aan en na enige tijd besloot haar tegenstander in overleg met de teamleider, die geen risico wilde nemen gelet op de uitslag, haar aanbod te accepteren. (2,5-3,5)

Om zo het nieuwe schaakjaar te beginnen gun ik niemand.
Arme Michiel Gerritse (4), ik weet wat het is, een gewonnen stelling weggeven door een nieuwjaarspresentje aan te bieden aan de tegenstander in de vorm van een toren. Ik zeg maar zo scherven brengen naderhand schaakgeluk. (3,5-3,5)

Als laatste speelde Coen van Baren (3) een partij die hij mogelijk in winst had kunnen omzetten daar zijn tegenstander zetten deed die zelfs voor de theorie nieuw zijn.
Coen zag dat en dacht daar moet ik van kunnen profiteren en hij kwam een heel eind met een pion voor maar wist niet goed hoe hij dat moest omzetten in winst en de tijd tikte alsmaar verder zodat Coen het er benauwd van kreeg en in een opwelling remise aanbood dat werd dan uiteraard geaccepteerd.
We hebben gelukkig niet verloren in het nieuwe jaar en degraderen kunnen we haast niet doordat naar horens de vierde klasse mogelijk wordt opgeheven.
Niet degraderen is zowiezo een prettig gevoel dat aanleiding geeft om ontspannend naar de resterende partijen toe te leven met hopelijk beter resultaat.

Adri Jumelet

1 opmerking:

Si Tumbuk zei

Mannen, jullie hebben gewoon al een heel zwaar programma achter de rug! Gewoon jezelf bljiven en dan zul je zien dat dit team (kijk eens naar die namen!) nog genoeg punten haalt!