zondag 9 januari 2011

Derde team wint verdiend

Het derde team kende een bevredigende start in de KNSB-competitie. In de eerste vier ronden waren tegen de sterkste tegenstanders uit poule 3E vier punten behaald. In de komende ronden zouden we alleen nog maar op papier mindere tegenstanders ontmoeten. Maar ook zulke wedstrijden win je niet zomaar. Gisteren werd in Leiden de eerste horde genomen. Door een 4,5-3,5 overwinning op LSG 4 staan we op een stevige plek in de middenmoot.
De wedstrijd verliep vrij soepel en kort na de eerste tijdcontrole konden we huiswaarts keren. Hans en Arjen reden eerst nog naar Alphen, waar ze de dramatiek van het tweede team (niet alleen tijdens de match maar ook erna!) van nabij konden meemaken. Samen met Filip, Lendert en Maurice werden onder het genot van een heerlijke maaltijd in de Gelaarsde Kat de belevenissen van die dag doorgenomen.

Maar terug naar het derde. Teamleider Sascha was wegens oppasdienst verhinderd om te spelen. In zijn plaats nam Carel Vredenborg aan het achtste bord plaats.
De wedstrijd kende een rustige start. De tegenstander van Jaap bood remise. Toen Jaap gewoon doorspeelde, werd dit remiseaanbod via buurman Hans nog eens herhaald. Jaap bleek het inderdaad niet gehoord te hebben. In een kort overleg met plv teamleider Arjen gaf Jaap aan graag door te spelen. Hetgeen geschiedde.
De score werd geopend op het bord van Ben. Helaas niet in ons voordeel. Ben liet in veelbelovende stelling een toren instaan. Carel zorgde voor de gelijkmaker. Ondanks een verminkte koningsstelling wist hij het punt binnen te halen. Arjen speelde remise in een partij waarin het evenwicht nooit ergens verbroken was. Al moest ik in de opening even opletten. Maar na het koffiehuisschaak van de avond ervoor met John van Baarle was ik alert.
Daarna bleek het terecht dat Jaap doorgespeeld had. Hij zette een valletje en nog een. De laatste leverde Jaap een stuk op. Matthieu bracht de tussenstand bij de eerste tijdcontrole op 3-2. In een gesloten stelling kon hij er niet meer doorheen komen.
Nog anderhalve punt nodig. Hans stond op het oog aardig, maar wit kreeg kansen via de h-lijn. Onder de toeziende blik van onze trainer John van der Wiel, die dit na afloop ook nog eens haarfijn uitlegde. De toren van Hans werd op h8 ingesloten door loper en pion: 3-3. Kresna bracht ons weer op voorsprong. In het middenspel won hij een kwaliteit en dit materiaalvoordeel werd netjes het eindspel ingeloodst. Met het technische gedeelte had Kresna geen moeite. John zorgde uiteindelijk voor het beslissende halfje. In de opening werd veel tijd verbruikt. Na tien zetten resteerden er nog een minuut of twintig. Hij kreeg er wel een prettige stelling mee. Er kwam in tijdnood een remiseaanbod van de tegenstander. Ondanks het advies om dit aan te nemen, speelde John door. Gaf twee pionnen weg, maar het eindspel van ongelijke lopers was (gelukkig!) niet te winnen.
Op 12 februari gaan we weer verder.

1 opmerking:

Adri zei

Voorwaar een zeer knappe prestatie tot nu toe als debutant om slechts 1x te verliezen tegen de bovenste 4
Zelfs om in de top 3 te eindigen behoort tot de mogelijkheden gezien het programmaverloop en dat zou zelfs boven verwachting zijn.
Maar handhaving alleen al is een topprestatie.