woensdag 26 januari 2011

Groep 2, niet te filmen!

Vorige week vrijdag was ouwerwets goed en gezellig. Piet Verheij onttroonde koploper Herman, en Lennard den Boer pakte in het eindspel toch het volle punt tegen John van de Laar. Jesus Canedo dacht een rustig avondje te hebben tegen de voorzitter van Rokado, maar zoals vaker in hun onderlinge duels werd Jesus geen rust gegund. Na wat oppeuzelen van schijnbaar vergiftigde pionnen had Theo nog meer venijn, waardoor de partij eindigde in zetherhaling.


Deze week is het filmfestival begonnen. Voor iedereen met een beetje intellect en een goede uitstraling zeker de moeite waard. Films kijken emancipeert, daarna feesten in de schouwburg kan dan gepassioneerd.
Een mooie film van eind 2009 is La Joueuse d'échecs. Het schaakspel staat centraal in het leven van Eleni nadat ze de liefde en de passie ziet bij twee mooie moderne mensen uit Parijs. Met het leren van de schaakregels emancipeert ze weg van het leven dat ze leidt. Een stukje uit de film:

En règle générale, elle préférait les jeux ouverts aux jeux fermés qui lui paraissaient trop timorés. La partie française, parmi les jeux semi-ouverts, retint son intérêt, mais peut-être était-ce par nostalgie, car ce nom la ramenait à l’origine de sa passion, il lui rappelait le parfum enivrant qu’elle avait senti dans la chambre des Parisiens.

Als het goed is bestaat de film ook in het Amerikaans onder de titel "Queen to play". Uiteraard een stuk minder romantisch.

Enfin, de indeling:

Maurice Manoch - Naomi Snikkers
Jesus Canedo - Lennard den Boer
Piet Verheij - Theo Zoetemeijer
Herman van Malde - Hans van Calmthout
John van de Laar - Angelique Osinga

Reserve is Eduard Smits (altijd vervelend, maar het is niet anders)

Joué!
Silence s'il vous plaît!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hmmm,

In het algemeen, zij de voorkeur aan de spelen open sloot, die leek te timide. De Franse kant, tussen de semi-open spelen, hield haar rente, maar misschien was het nostalgie, omdat deze naam bracht haar terug naar de oorsprong van zijn passie, herinnerde hij zich de bedwelmende geur ze had gevoeld in Parijzenaars 'kamer.

Très intéressant!