donderdag 19 november 2009

Ton door het stof

Verliespartijen publiceren op de weblog moet natuurlijk liever geen gewoonte worden, al willen we die van Carel van afgelopen maandag toch nog wel even zien, maar ook dit fragment dat we zojuist van Ton Dulk ontvingen moet toch even getoond. De ergste blunder die hij ooit maakte volgens eigen zeggen, uit de wedstrijd van vorige week vrijdag van het derde tegen RSR Ivoren Toren 3. Ach Ton, blunderen kan de beste overkomen, kijk maar naar Shirov afgelopen weekend in de Bundesliga.

5 opmerkingen:

Si Tumbuk zei

Ton,

Dit geeft natuurlijk een rotgevoel, maar ik kan me voorstellen dat het je in deze fase van de partij (met mogelijk weinig tijd op de klok kan overkomen. Kg3 is in deze stelling om het maar zo te zeggen een heel menselijke zet. Als de tijd niet toelaat dat je de gebruikelijke blundercheck doet, kun je er zomaar intuinen.

Si Tumbuk zei

Even ter verduidelijking: met de term menselijk bedoel ik in de eerste plaats dat verdediging van de pion met de koning de eerste zet is waar je naar kijkt en in de tweede plaats dat matbeelden in dit soort stellingen tamelijk zeldzaam zijn. De menselijke geest "filtert" de mogelijkheid op mat in 1 dus uit (althans: in de eerste seconde van het denkproces)

Ton zei

Filip, bedankt voor je medeleven, ik had echter nog 9 minuten over (mijn tegenstander 8) !! Het mat middels f4-f3 ziet natuurlijk iedereen aankomen, maar om je tegenstander een mat in één te gunnen, terwijl hij verder niets dreigt... (ik was al weer omgeschakeld van mat voorkomen, naar de partij uitmaken, evt. via een lopermat op d3). Ik ben het met je eens dat het een vrij ongebruikelijk matpatroon is.

Si Tumbuk zei

Hoi Ton,

Laat ik het dan als volgt formuleren. Ik kan mij voorstellen dat je geneigd bent in deze stelling een intuïtieve zet te spelen en je intuïtie vertelt je dat in dergelijke stellingen matbeelden zeldzaam zijn. Ziehier de blunder die op de loer ligt.

Als je in tijdnood bent, is de blunder volledig te begrijpen. Is die tijdnood er niet, dan is de blunder nog steeds te begrijpen, maar tevens te voorkomen door de Blumenfeldregel.

Dit brengt ons automatisch op de vraag wat een blunder is. In mijn definitie is een blunder een voor de hand liggende fout met grote gevolgen.

Blumenfeld stelde dat het tot de aanbeveling strekt om voorafgaande aan de uitvoering van de zet altijd (ALTIJD!) even 10 seconden de tijd te nemen om je ervan te verzekeren dat de zet die je wilt spelen geen direkte blunder is.

Dus: je geheel losmaken van het denkproces dat je de afgelopen minuten hebt uitgevoerd en los van de redenering die heeft geleid tot de selectie van je zet gewoon even kijken of de zet die je wilt gaan doen niet gewoon direkt verliest om redenen die geen deel hebben uitgemaakt van dat denkproces.

Consequent toepassen van de Blumenfeldregel kost je (stel dat een partij 50 zetten duurt) 500 seconden per partij, dus minder dan 10 minuten per partij en het kan een bloed ellende voorkomen (al zal de kans op blunders natuurlijk nooit 0% worden; we zijn immers mensen).

Si Tumbuk zei

Ik bedoel: het kan een boel ellende voorkomen.