zaterdag 21 november 2009

Het tweede wint “gewoon” weer!


CE2-ASV 2 4,5-3,5

Het blijft lekker lopen bij CE 2, vandaag werd er gewonnen van ASV 2. De uitslag 4,5-3,5 doet vermoeden dat het erg spannend was, maar daar merkte ikzelf weinig van in ieder geval.

Hoogst waarschijnlijk is de oorzaak hiervan dat ik aan bord 1 met zwart na een slordigheidje in de opening een pion verloor en lijdzaam moest toezien hoe mijn tegenstander met ijzeren hand de partij naar winst voerde. Gelukkig zit er dan iemand als Cor de Wit naast je die dit seizoen in blakende vorm verkeerd zoals ik tijdens het snelschaken de avond er voor weer mocht ervaren. Met speels gemak worden de tactisch grappen gevonden en de strategische finesses nimmer uit het oog verloren. Zo nu ook weer, met een tactiek werd de a-pion buit gemaakt en liep zijn overbuurman door naar overkant, 1-1. Helaas verloor Filip kort daarop in weer een enorm scherpe theoretische variant (haalt deze partij weer de KNSB-site?). 1-2



Maar toen sloeg het Charlois middenrif hard terug, dit middenrif bestaande uit meer dan 150 jaar schaakervaring scoorde “gewoon” even 3 uit 3, omdat mijn tegenstander mij net even de openingsfinesses aan het uitleggen was van onze partij heb ik de totstandkoming hiervan niet helemaal kunnen volgen. Wel zag ik Ben nog even succesvol een paardeneindspel uitmelken. 4-2!

Matchwinner werd Kresna die na een niet helemaal soepel verlopen middenspel en pion achter was gekomen, maar het toreneindspel met een pion minder zonder problemen remise hield.4,5-2,5!!

En toen hadden we John nog. Dit werd wederom een tijdnoodspektakel met voor mij een onherkenbare John. Het was namelijk John met meer tijd en betere stelling!! Deze luxe werd hem teveel, verloor slordig een pion waarna zijn inmiddels stijf van de stress staande tegenstander met luttele seconden op de klok het pionnen eindspel wist te winnen.

Al met al weer een prima overwinning op een sterke evenwichtige ploeg uit Arnhem. De volgende ronde 12 december wacht ons een serieuze beproeving tegen het uit de 2e klasse afkomstige Alphen a/d Rijn.

Lendert van den Ouden (TL CE2)
Foto's: Lorena Dirks


Bekijk ook de sfeerimpressie van Lorena Dirks van deze middag!
Lees ook het verslag van ASV 2.

15 opmerkingen:

PeterK zei

Mooie prestatie, geweldig seizoen tot nu toe! Ik begrijp echter van omstanders dat John Leer vrij eenvoudig had kunnen winnen omdat zijn tegenstander (waar de wedstrijdleider bij stond!) een stuk aanraakte waar hij mee had moeten zetten en dan had hij een toren verloren? John liet echter doorspelen. Daar komt natuurlijk altijd narigheid van. Als dit inderdaad zo was dan bewijst het eens te meer dat wedstrijdleiders om de een of andere reden pas ingrijpen wanneer een speler protesteert en niet wanneer het nodig is. Kan een kostbaar bordpunt worden achteraf, dus John nam een voor het team onbegrijpelijke beslissing. Maar nogmaals, ik was er zelf niet bij en heb het van horen zeggen.

Anoniem zei

Prima middag! Vooral tweede team maakte toch weer indruk. Gaat lekker zo! Baromzet ook goed, ik heb het broodje bal getest en die is echt prima binnen te houden.

Gijsbert

Anoniem zei

Het is juist Peter, ik stond erbij en keek ernaar.

Cor

Uitermate sportief van John maar ja, zie je argumenten. Verder had John wel last van herrie in de zaal, opruimen bv )en was hij niet helemaal lekker.

Si Tumbuk zei

Johns gedrag valt zeer te prijzen! Uiteraard wist hij dat het team al gewonnen had, anders had hij zéker de winst geclaimd.
Anderzijds zie je dat sportief bedrag niet altijd met dezelfde houding beloond wordt: zijn tegenstander had een geste kunnen maken om in de allerlaatste fase, toen John het uiteindelijk uit handen gaf, remise aan te bieden.
Goed, hij heeft natuurlijk het recht om het niet te doen, maar persoonlijk zou ik niet met droge ogen de winst kunnen pakken na een gebaar als dat van John gisteren.

PeterK zei

Zijn tegenstander maakt hands en scoort daarna het beslissende doelpunt. Verderfelijk. En ook al heeft het team gewonnen, bordpunten kunnen uitermate belangrijk worden, zie opmerkingen Michel bij het eerste.

Sascha zei

Met betrekking tot de herrie in de zaal. Ook al was ik gisteren niet aanwezig, qua herrie in de zaal kan ik mij goed voorstellen.

Nu door op het opruimen van de stukken (kan dat echt niet na afloop van alle partijen??), maar ook komt de herrie van spelers die toch iets te luidruchtig praten, ook al zijn nog wedstrijden aanwezig.
Vorige week tegen John Leer was het ook luidruchtig in de zaal, een aantal malen toch gevraagd of het wat stiller kan zijn. Uiteindelijk heeft Filip de zaal stil gekregen. en kreeg de partij zijn aandacht die het verdiende..

Kresna zei

Op het moment dat John's tegenstander in razende tijdnood zijn dame aanraakte, besefte hij dat dit een enorme bok was.

Het getuigt van de enorme sportiviteit van John dat hij toen tegen zijn tegenstander zei: "Nee, niet aangeraakt. We spelen deze zware partij gewoon verder." Zijn tegenstander dacht even na maar wilde de partij toch opgeven. Hij wilde immers zijn dame verzetten wat zou leiden tot het verlies van een van zijn torens. John wilde daar echter niets van weten.

In de daarop volgende waanzinnige tijdnoodfase liet John dameruil toe waarna het pionneneindspel voor hem verloren was. Met nog minder dan een minuut op de klok werd John matgezet.

Zijn tegenstander bood nog zijn excuses aan maar John liet andermaal blijken dat het hem om de spannende partij ging.

"Wedstrijdleidertechnisch" had op het moment supreme ingegrepen moeten worden. John vind ik hoe dan ook de morele winnaar. Helaas levert dat geen punten op

PeterK zei

De hamvraag is natuurlijk wel: was dit de wedstrijdleider van het 1e en was hij ook gevraagd (aangesteld al zeker niet neem ik aan) om bij het 2e te arbiteren? Of waren er 2 wedstrijdleiders?

PeterK zei

Inmiddels heeft ook ASV 2 een verslag online staan: asv-teams.blogspot.com/, maar geen woord over de "aktie" van Leon van Tol.

Anoniem zei

Peter,

Vooraf is er met de wedstrijleider gecorrespondeerd of hij het 2e mee wilde arbitreren. Dus dit was de wedstrijdleider ook voor het 2e.
Als John niet claimt, (klok stil zetten en de arbitrage er bij roepen). Dan kan ik me voorstellen dat de WL niet handelt (de spelers lossen zelf het conflict op). Zelf was ik geen getuige van het incident, anders had ik John zeker aangespoord om te claimen. Echter gedane zaken nemen geen keer.

Lendert

Anoniem zei

Heren,
Inmiddels is duidelijk dat de arbiter, die was aangesteld voor het 1e, ook de wedstrijd van het 2e onder zijn hoede had genomen.
Hij moet de tegenstander van John verplichten met het aangeraakte stuk te spelen, als dit reglementair mogelijk is.
De mening van de spelers doet in dit geval niet terzake.

Mokumtiger zei

Mokumtiger zegt dat weer e.e.a. niet duidelijk is overgekomen, maar ik spreek hier in mijn kwalificatie als I.A.
Kortom: De Arbiter had moeten ingrijpen.

Anoniem zei

Opmerkelijk: de gemiddelde tegenstand van het tweede was veel sterker dan van het eerste: 1970 om 2030!

Wat zou er gebeurd zijn als het eerste deze middag tegen het tweede gespeeld had?

Anonieme team 1 speler zei

Wat zou er gebeurd zijn als het eerste deze middag tegen het tweede gespeeld had?
Dan was het eerste snel klaar geweest en had ook een goed weekend gehad. Het tweede was dan ook lekker vroeg thuis geweest :-)

Si Tumbuk zei

Anoniem,

Niet zo pessimistisch! Zo slecht is het eerste nu ook weer niet.

Serieus: Gijsbert had al opgemerkt dat CE 2 is ingedeeld in de zwaarste parallelpoule van de derde klasse. Het kan daardoor dus voorkomen dat CE 2 speelt tegen een team dat zeker zo sterk is als de tegenstander die op datzelfde moment tegen CE 1 zit te spelen. De vorige thuiswedstrijd was de tegenstander van CE 2 (Bergen op Zoom) ook nauwelijks zwakker dan de toch niet zo zwakke tegenstander van CE 1 (WSV).

De les is uiteraard dat het moeilijker is om te promoveren uit een bepaalde klasse dan zich een klasse hoger te handhaven. CE 1 kan daarover meepraten (zie de ervaringen de afgelopen jaren in de derde klasse) en momenteel barst KNSB klasse 3G wederom van de teams die in de tweede klasse waarschijnlijk zouden overleven. Promoveren uit de derde klasse is echter een ander verhaal: er zijn 4 of 5 teams die zich door één gaatje proberen te wurmen.