zaterdag 28 november 2009

Bekerviertal Dick verdiend door

Gisterenavond speelde ons KNSB-bekerteam in de 1e ronde uit tegen het sterker geachte RSR Ivoren toren. Vooraf probeerde het bestuur de tegenstander zand in de ogen te strooien door de indeling van de interne op de website te zetten, waarbij het duel Jan-Julian en "Dick de Wit ziek" bedoeld waren voor de spionnen van RSR.

Omdat 2 duels in de interne snel afgelopen waren, konden Cor, Hans en Gijsbert snel afreizen naar gebouw Nivon om onze jongens te steunen. Het gebouw blijft een bijzondere uitstraling hebben. Sfeer heeft het zeker, maar de duidelijk aanwezige achtergrondmuziek had van mij niet gehoeven. De meest door-de-wol geverfde makelaar zou het pand omschrijven als "karakteristiek, multifunctioneel gebouw met veel mogelijkheden, naar eigen inzicht in te richten".

Het was leuk om weer eens rond te lopen bij onze vrienden van de overkant. Wat mij opviel, was het hoog "trouwringengehalte". Het is duidelijk dat kleine jongens groot beginnen te worden, de scherpe kantjes, het rebelse, is er duidelijk af bij RSR. Er hangt nog net geen prikbord waarop de leden een roze of blauwe vlinder mogen plakken als er binnen de club weer eens een kindje geboren is. Gingen de gesprekken vroeger over "zuipen in Gent", of "doorhalen in Dieren", nu gaat het over poepluiers en dat de kleine zich pas voor het eerst op zijn buikje draaide in de box. Helemaal niets mis mee natuurlijk, maar hierdoor zakt het schaakniveau over de gehele linie natuurlijk wel iets. Maar eerlijk is eerlijk: het blijft een leuke club met aardige jongens die best redelijk een partijtje kunnen schaken.

Op voorhand was Charlois Europoort de underdog. In de wedstrijd was er weinig van terug te zien. Michel de Wit speelde op bord 1 met zwart een zeer interessante partij tegen 1 van de toppers van RSR, Joost van Ruitenburg (2299). Michel had zo ver ik kon beoordelen voortdurend het beste van het spel, maar moest uiteindelijk berusten in remise. Na deze remise kon Dick op bord 3 een vol punt noteren. Subtiel en kalm haalde hij in een lopereindspel met een pion meer de vis op het droge. Zijn tegenstander Joost van Rosmalen (2172) zag het met lede ogen aan. Daarna volgde op bord 4 een zeer spannende ontknoping: Jan van Overdam wist met zeer weinig tijd zijn tegenstander Rob vd Plas (2144) pardoes mat te zetten! Een zeer knappe prestatie. Optisch leek Rob een betere stelling te hebben, maar Jan hield alles keurig bij elkaar. Het knappe is dat Jan aan het einde van de partij, met zeer weinig tijd, remise uit de weg ging en in plaats daarvan een uitstekende breekzet speelde die de stelling van Rob uit elkaar trok. Zeer risicovol, want met zeer weinig tijd moet je toch maar zien te winnen. Een formidabele prestatie en absoluut een mooie partij van Jan! De buit was binnen: Julian speelde nog op bord 2 tegen de sterke Oscar van Veen (2269). Ook Julian speelde een prima partij. Wel moest hij zwaar in de verdediging, maar dat deed hij lange tijd zeer knap. Oscar had moeite om een winstplan te vinden. Misschien was het achteraf in die fase voor Julian verstandig geweest om eens remise aan te bieden. In tijdnood beging Julian uiteindelijk een onnauwkeurigheid waarna hij niet veel later moest opgeven. Eindstand: 1.5-2.5 en door naar de volgende ronde!

Ik ben benieuwd wie de volgende tegenstander wordt, ik hoop een team uit de meesterklasse, dat zou geweldig zijn.

Gijsbert

2 opmerkingen:

Adri zei

Voorwaar een puike prestatie tegen een weerstand van gem.2221 ELO.

Sascha zei

Gefeliciteerd, op naar de volgende ronde.