zaterdag 7 februari 2009

VormVast Vierde

De Heren van De Lof der Zotheid konden gisteravond geen vuist maken tegen een dorstig vierde team.
Vrijwel rimpelloos schaakten de mannen van Charlois Europoort naar een 5 1/2 - 2 1/2 overwinning.

Vooral aan de witborden verliep het vrij voorspoedig:

Henk Kootkar verraste zijn tegenstander op een overvolle koningsvleugel met een hinnikend schijnoffer. Als Adèle Bloemendaal in een bad vol bubbels haalde Henk zijn punt binnen." Toeschouwer Frank Hendriksma hoorde Henk "bros, bros, bros" mompelen.

Bij Piet Verheij nam de druk in de fles wat toe. We hoorden een klein zuchtje, waarna zijn stelling ontkurkte. De hele Franse hofhouding was daarna niet meer veilig voor het brut geweld van de Pernisser.

"Het lijkt Prins Bernhard aan zijn champagne-ontbijt wel..." zei Jesus Canedo. Hij doelde op Peter de Joode die met een bourgondische glimlach zijn paard offerde. Daarna ging de hele onderneming van zwart op de fles.

Het glas is halfvol of het glas is halfleeg. Deze uitdrukking gold voor de meeste zwartspelers:
Marcel den Bleker probeerde als een Formule 1-autocoureur bij de prijsuitreiking de verdediging van Gilles Donze weg te spuiten, maar de Erasmiaanse witspeler gaf voldoende tegengas voor een gedeeld punt.
Tussen John van de Laar en oud-lid Patrick van der Velden bleef het vuurwerk uit. Wit zette de opening scherp op, maar zette niet door. Volgens insiders bewaart Patrick zijn echte scherpte voor de zorg van zijn pasgeboren kind Jethro. Anderen hielden het op wederzijds respect. Op zet 22 claimde zwart de remise volgens de regel van "drie keer dezelfde stelling".
Cor van As en Peter Overduin speelden alsof ze op vakantie waren in een beroemde Franse noordelijke wijnstreek. In alle rust naar een toreneindspel met een enkel open lijntje. Even opletten, even omkijken naar de ondergaande zon, een net nipje van de wijn, een trekje van een sigaar, uiteindelijk afsluiten met een Herenakkoord . Heerlijk!

"PLOP" was het geluid dat gehoord werd aan het bord van Herman van Malde. De oud-teamcaptain snoepte per ongeluk een pionnetje mee op de damevleugel. "PLOP" werd weer gehoord op het moment dat wit pardoes een stuk weggaf. Als een blauwe druif had wit het volle punt weggegeven.

Voor Coen van Baren waren de witte druiven zuur. Met een roze bril zocht hij naar allerlei mogelijkheden, maar hij vergat de tijd. Het glas bleek halfleeg. Bruisend van energie pakte de volgeling van het humanisme zijn overwining.

Een klinkende overwinning op een door invallers verzwakt Erasmus.
De teamleider riep bij het weggaan nog zoiets als "Lof der Zatheid", of "Laf der Zotheid". Enfin, hij werd door weinigen begrepen. Het had iets met een schaakhuis te maken? In Damwoude begrepen ze het wel, dat werd uiteindelijk simpelweg Schaakwoude...

Speel het einde van de partij van Peter de Joode na

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi verhaal John, maar wanneer komt je verslag van het vierde op de site?

Anoniem zei

De Pion 2 - Charlois Europoort 4 - 4
Bergen op Zoom - Landau Axel 3½ - 4½

eind goed al goed!

Anoniem zei

Mannen, gefeliciteerd!

Filip

Anoniem zei

Ja, die glimlach betreft de ongelooflijk sterke loper op h6. Hoe vrijwel alle varianten dankzij die loper in winst voor wit uitlopen !

Anoniem zei

Heerlijk om na de voorgaande schermutselingen de partij op deze manier af te maken. Het lijkt wel een opgave uit een puzzelrubriek!

Anoniem zei

Hele knappe combinatie Peter! Zo kom je in de boekjes.