zaterdag 14 februari 2009

Groep 3, best spannend

De spelers van groep 3 en hun spel staan minder in het brandpunt van de belangstelling dan die van groep 2 en groep 1. Wordt over die groepen haast wekelijks flitsend gerapporteerd, groep 3 speelt in stilte verder. Maar zo nu en dan is het goed de stand eens door te lichten en het beeld begint zich steeds beter af te tekenen.

Op vrijdagavond de dertiende februari waren er naast enkele te voorspellen uitslagen ook een paar verrasende. Wat dacht u bijvoorbeeld van de winst van de jonge Angelique Osinga op de ook nog jonge Eduard Smits? Eduard heeft in korte tijd al een reputatie bij de club opgebouwd, en zijn rating van 1669 punten is daar de weerslag van. Maar Angelique speelt graag vrijuit, is niet onder de indruk van de status van haar tegenstanders. Ze valt graag aan. En dat is misschien wel de beste manier om Eduard te bestrijden, want die houdt van degelijk, fijnzinnig spel en is niet de man van de wilde aanval. Verder viel op dat Henk van der Velden een goede remise speelde tegen de zeer sterke Peter de Joode. Peter kwam er gewoon niet doorheen, zelfs niet met een flitsende combinatie, want die was er niet. Michiel Gerritse en Rinus van de Wetering hielden elkaar in evenwicht en voor John Paul van Waterschoot was Marjolein Osinga van een te zwaar kaliber. Ruud Kok won netjes van Jan van Ravestein. Als Ruud het schaken net zo serieus aan zou pakken als een aantal andere zaken waarin de drang naar perfectie overheerst, dan zat hij al lang in groep 2. Wat zeg ik, groep 1 natuurlijk! Studeren, oefenen en concentreren. Uw schrijver weet als geen ander hoe belangrijk dat is... Tot slot won Fritz Dueller van de soms verrassende Martin in 't Hout.

Naar de stand.
Rinus van de Wetering verloor nog geen partij en gaat fier op kop. Angelique Osinga ligt een kleine lengte daarachter en Michiel Gerritse bemoeit zich niet met het sprinten maar is een stayer die de top twee op wat meer meters volgt.
Eduard Smits is na zijn verlies tegen Angelique teruggevallen naar de vierde plaats, en kort daarachter volgt Marjolein Osinga. Jan Poolman was tot een aantal weken terug onbedreigd de koploper, maar is nu al weer een aantal weken door ziekte verhinderd te komen. Hij zal genoegen moeten nemen met de gedachte dat hij bij trouwe opkomst waarschijnlijk eerste was geweest. Het loopt niet altijd zoals je wenst of denkt. Nog enkele spelers wil ik onder de aandacht brengen. In de stand van groep 3 op de site of op het publikatiebord kunt u zien welke plaats ze innemen en wat hun Keizer-waardering is. Beginnen we met Robin Lecomte op de zevende plaats. Omdat hij vaak andere verplichtingen heeft, speelde hij relatief weinig. Dit jaar is de kans op promotie voor hem klein, maar let op, dat wordt misschien al volgend jaar anders. Over Ruud Kok op plaats 9 had ik het hiervoor al. Peter de Joode zal bij trouwe komst, en daar ziet het de laatste weken naar uit, nog ver brengen. Laten we hopen dat hij zich niet te laat in de race gestort heeft. Zelfs een groot talent moet spelen om aan zijn punten te komen.

Samenvattend: een goede groep met andere spelers op de bovenste plaatsen dan we jarenlang gewend waren. Het is nog onvoorspelbaar wie kampioen wordt, maar de betrokkenen doen hun uiterste best om zelf nummer een te worden. En dat maakt de duels enorm boeiend.

(Uw verslaggever die na een jaartje in een hogere groep steeds weer in de gezelligste interne groep van onze schaakclub terugkeerde. Omdat het daar zo gezellig is, dat begrijpt u)

Geen opmerkingen: