zaterdag 7 februari 2009

Eerste team ongelukkig aan kop

Onnodig een matchpunt verspelen tegen een middenmoter is erg en doet pijn. Thuiskomen en zien dat de grootste concurrent onverwachts heeft verloren waardoor je toch aan kop staat doet nog meer pijn bijna: we hadden dus bij winst een vol matchpunt voor kunnen staan! Vol ongeloof bekijk ik de uitslagen van vandaag...

In vogelvlucht.
Chauffeur Frank Hendriksma, John Leer en ikzelf komen tegen twee uur binnen bij Hotel Merks in Roosendaal, de speelzaal van SV De Pion. Een van de borden is leeg. Is iemand niet komen opdagen? Nee, helaas heeft Marc Moors zich deerlijk verslikt en al heel snel verloren! Een blik op de andere borden leert dat het een benauwd Brabants middagje dreigt te gaan worden voor onze mannen. Ook Lendert van den Ouden komt binnen om te supporteren. Dan gaat het carnaval van start..
Cor de Wit heeft een kwaliteit minder en staat niet best. Krijgt na enige tijd toch remise aangeboden omdat zijn tegenstander niet veel beste zetten meer doet/ziet en erg veel tijd gebruikt. Cor houdt het voorstel in beraad, heeft ruim een uur meer en laat de klok rustig lopen om de ontwikkelingen aan de andere borden af te wachten. Lange tijd zien we hem door de zaal banjeren, Tv kijken, lachen, nog net geen luchtje scheppen buiten. Na bijna een uur gaat hij weer zitten en speelt vrolijk door! Zijn tegenstander krimpt ineen bij zoveel onverwacht lef en doet geen goede zet meer en verliest kansloos. Is dit nu Aikido? 1-1


Andy Ooms heeft een stelling die ik niet begrijp (of wens te begrijpen?), ik zie alleen dat hij zich mede door gebrek aan tijd laat wegdrukken en uiteindelijk verliest hij. 1-2.
Eddy van Beers wint regelmatig volgens mij, ik heb niet zo op zijn bord gelet gezien de verwikkelingen bij de andere deurzakkers. 2-2.
Arjen Kouwenhoven speelt met wit maar het lukt hem weer niet een mooie pot te fabriceren. Een eindspel met lichte stukken blijkt minder voor hem en langzaam wordt hij weggedrukt. Een slecht weekend na de nul van gisteren tegen CHESS. 2-3.

Dan zijn er nog drie borden over en schommelen de kansen per kwartier. De keuze voor de supporters is moeilijk: kijken we in de gezellige bar naar Sven Kramer of gaan we wat hartkloppingen opdoen bij de borden? Michel heeft een kwaliteit meer, maar een aantal pionnen minder. Hij staat ook eerder misschien wat minder. Hij slaat remise desondanks af, gezien de andere borden. Toch zien we hem steeds kleine vorderingen maken met allerlei rare zetjes en zijn tegenstander wordt zichtbaar nerveus. Dick overleeft ternauwernood de tijdnood zoals gewoonlijk. Veertig minuten over een zet nadenken is ook nonsens volgens supporter Lendert en die heeft dat weer van een DVD van Kramnik himself. Na twintig minuten zegt Kramnik, ga je nooit meer een nog betere zet vinden. Lendert en Vladimir weten echter niet dat Dick alles tot zes cijfers achter de komma uitrekent. Ook nu weer zijn de omstanders verbaasd over zijn stellingsinzicht en soepele polsbewegingen. Hij schuift de pot ogenschijnlijk rustig naar winst. 3-3.


Precies op datzelfde moment eindigen ook de twee andere borden en hoe! Michel wint de pot nog met geweldig sterk stukkenspel! Echt heel fraai. De 4,5-3,5 lonkt nu want Hans Uitenbroek heeft na vele benauwde momenten nu eeuwig schaak in de stelling! Maar dan.... It ain't over 'til the fat lady sings....Hans leunt ontspannen achterover en denkt dat na de 60 zetten nog weer een uitvluggerfase volgt! Niet dus, weten alle Rotterdamse fans met reglementenkennis die de laatste seconden zien wegtikken en beseffen wat er aan de hand is. De vlag valt en Hans raakt bijna in shock als hij van John Leer hoort dat hij op tijd heeft verloren. Noemen we dat nu een LEERmoment?

4-4 dus en er was zoveel meer mogelijk, en toch ook zoveel minder. Een goede dag, een slechte dag? Voor Sliedrecht in ieder geval een prima dag ja. Volgende ronde de topper tegen Bergen op Zoom en ook Sliedrecht moet nog tegen Bergen op Zoom in de laatste ronde. Wie erg sterke zenuwen heeft mag op 7 maart komen kijken! De defibrillator ligt klaar.
Met dank aan Frank voor de rit!

Peter Kemner

1 opmerking:

Anoniem zei

Mixed feelings? I don't think so! De hierboven geschetste ontwikkelingen zijn goeddeels een illustratie van het feit dat de tegenstand in deze klasse niet kinderachtig is. Ook de concurrentie ondervindt hier hinder van.
Uiteraard blijft het dood- en doodzonde dat een beslissend half punt wordt weggegeven door het tijdscontrole-incident, maar laten we positief naar de toekomst blijven kijken: we hebben het gewoon nog totaal in eigen hand en we hebben een ijzersterk team dat het gewoon niet meer uit handen zal geven.

Filip