maandag 16 februari 2009

STULTITIAE LAUS

Lof der Zotheid. Alle lof voor Erasmus 2, dat zich kranig verweerde maar toch nipt kopje-onder ging, en alle zotheid natuurlijk voor Ronald Damhuis die zich, gezeteld met een dikke sigaar en een glas single malt whisky, wel haast lijkt te identificeren met Sir Winston himself in zijn niet aflatende strijd tegen de Oude Dame.

Vrijdagavond had ondergetekende al snel een vrije avond, omdat Erasmiaan Reinier Hoogeveen even een klein moment van onachtzaamheid had, dat vermoedelijk te wijten was aan onwennigheid van het spelen op vrijdagavond. Veel spelers kiezen ervoor om op maandagavond als zij nog fris en energiek zijn hun partij te spelen, en verlangen na een vermoeiende werkweek op vrijdag naar het weekend in plaats van een zware partij te spelen. Anderen zien er tegenop om naast de doordeweekse werk en filestress ook nog een partij te spelen, en kunnen zich op de vrijdag als begin van het weekend ontspannen met een leuke partij. Zelf geef ik de voorkeur aan de vrijdag, zoals bleek tijdens de bondswedstrijd uit tegen Krimpen op maandag, waar ik me na een desastreus moment van concentratieverlies in een overigens fraaie combinatie liet matzetten.
Reinier kan natuurlijk veel beter, en tijdens het komende Watertorentoernooi zal het momentum ongetwijfeld weer bij hem liggen.

Vanwege mijn vroege vertrek dus geen ooggetuigenverslag maar een kleine opsomming van de uitslagen in de groepen 1 en 2. In groep 1 sloeg koploper Julian Van Overdam de aanval van Gijsbert Kamerman af en speelde een nette remise. Dat gaf de nog ongeslagen Peter Kemner de gelegenheid om weer een halfje dichterbij te komen via een overwinning op Lendert van den Ouden. Op zijn site geeft Peter nog even aan dat Rybka er weer heel anders over dacht, maar Rybka doet niet mee en Peter wel, en voorlopig is ook Peter onverslaanbaar. Wellicht dat Damhuis ook een fles kan aanbieden aan degene die Kemner eens verslaat in de interne…
John Leer won van Ton Dulk, zodat John eindelijk eens in de stand op een plek te vinden is waar hij thuis hoort. Tenslotte won Jan van Overdam junior van Arjen Kouwenhoven. Jan junior staat nu op een zeer verdienstelijke vijftig procent, terwijl Arjen nog steeds op zijn eerste overwinning wacht, maar hij moet nog tegen Vredenborg dus dat komt wel goed.
In de stand hebben Julian, Hans en Peter nu toch wel een duidelijke voorsprong op de rest, met alleen nog de onderlinge tussen Julian en Peter voor de boeg. Julian heeft nog de confrontatie tegen de gebroeders De Wit (voelen we hier een combine aankomen?), terwijl Peter en Hans nog tegen outsiders Gijsbert en Carel moeten. En wat te denken van Ben Boog: hij mag nog tegen de top 3 en heeft de punten hard nodig.
Na dit drietal een grote groep die rondom de +1 hangen. Onderaan vijf spelers die een flinke minscore hebben, maar nog geen reden tot wanhopen hebben, want tweemaal winnen en je staat zomaar weer boven de streep.

In groep 2 werd het topduel tussen Kresna Soerjadi en GertJan Pellikaan gewonnen door laatstgenoemde. De aanval van Kresna werd door GertJan vakkundig opgevangen en met een vlijmscherpe counter beantwoord. Ronald Sparreboom won van last-minute invaller Herman van Malde, die aangezien de beoogde tegenstander André Coenen op het laatste moment afzegde wegens ziekte, bereid was om diens plaats in te nemen en te fungeren als kanonnenvoer voor Ronald die speciaal voor deze ronde uit Breda was komen racen. Uitvaller Marcel Dirks mag nog een weekje langer op zijn voorbereiding tegen Herman broeden, en heeft nu kunnen zien hoe je die moet aanpakken.
Klein drama in de onderste regionen. Sophia Thoma verloor van hekkensluiter Adri Jumelet, en leerde zo de belangrijke les, die we allemaal hebben moeten leren, dat de partijen die op papier het makkelijkst lijken in de praktijk het moeilijkst zijn te winnen. Adri zelf schoot er niet veel mee op, want Gerrit Boer won ook, van Peter Overduin, en hoewel Coen van Baren verloor van Marcel den Bleker, blijft Adri laatste in de stand.
Bovenaan gaat het trio Kresna, Erik en GertJan strijden om het kampioenschap, terwijl Marcel en Ronald ook nog niet kansloos zijn voor een promotieplaats. Daarachter een groep middenmoters die het seizoen rustig kan uitspelen. Onderaan hebben Sophia en Peter met hun verlies slechte zaken gedaan en zijn onder de streep gezakt terwijl de achtervolgers naderbij zijn gekomen. Hier zullen nog heel wat partijen op leven en dood gespeeld worden, en ongetwijfeld zal er veel bloed, zweet en misschien ook tranen gaan vloeien…

Volgende week tweede ronde Triomfatorcup, maar u kunt natuurlijk ook een inhaalpartij voor de interne spelen. Hoewel er nog genoeg speelavonden te gaan zijn, is het zaak om de kalender goed in de gaten te houden, en eventuele afmeldingen zo vroeg mogelijk door te geven aan de groepsleiders, opdat zij ruim van tevoren een zo eerlijk mogelijk schema kunnen maken waarin iedereen op tijd en liefst tegelijkertijd klaar is.

Carel Vredenborg

Geen opmerkingen: