Jaja, het is ons gelukt! Met duidelijke cijfers wist ons tweede gisterenavond de concurrent Krimpen ad Yssel 1 te verslaan: 5,5-2,5. Na een uurtje spelen leek het zeker geen duidelijke overwinning te worden, maar daarna toonde onze spelers grote veerkracht en vielen de punten als rijpe appelen. Zelf was ik snel klaar, een vlotte overwinning met zwart op bord 7. Zo gaf ik mijn eigen seizoen nog een beetje glans, hoe noemen ze dat ook alweer? Pieken op het juiste moment?
Enfin, ik had zo de tijd om mijn team goed in de gaten te houden. Dat liep gesmeerd: op bord 2 maakte Valery remise in een partij waar het evenwicht nooit werd verbroken. Niet veel later wist John Leer het punt naar zich toe te trekken tegen de sterke Rob van Keulen. Een prima pot, een echte Leerpartij. En John heeft nu 7 uit 7, de bondsbeker kan hem nu toch bijna niet meer ontgaan! Tegenover deze winstpartij stond een verliespartij van Arjen Kouwenhoven. Het leek erop alsof Arjen de hele partij wat minder stond. Arjen vocht als een leeuw maar gezegd moet worden dat zijn tegenstander het prima uitspeelde. Ben Boog won vervolgens op bord 6 in een degelijke pot, terwijl Lendert aan bord 1 tegen Harold van Dijk uiteindelijk koppie onderging. Dat gebeurde in het verre eindspel, geen schande tegen zo'n sterke tegenstander. Heel lang dacht ik dat Peter de beslissende tik zou uitdelen, maar het was Ton Dulk op 5 die het kampioenschap veiligstelde. Een caro-kann partij uit het boekje: aanvallen opvangen, en dan counteren op de zwakke punten! Dan even terug naar Peter: die wist in een hele goede maar wel tricky stelling uiteindelijk de vis op het droge te trekken. Dat had al eerder gekund, maar ongetwijfeld heeft dhr. Rybka of Fritz Peter daar al op gewezen..
Eindelijk, na jaren worsteling in de promotieklasse zijn we er nu van verlost: een topprestatie van een stabiel en gemotiveerd team, zo wil elke teamleider het wel hebben! Volgend jaar met 2 teams in de KNSB (want het eerste kan niet meer degraderen...), het wordt druk in de Passage!
En nog een boodschap aan Damhuis en zijn companen: mocht team 1, 3 en 4 ook kampioen worden dan ligt er een heerlijke Cahteau du parc klaar, een grand cru uit 2001. Donker paars-rood van kleur. De geur is zeer fruitig met veel kruiden en specerijen. Volle, warme smaak met veel fruit en hinten van lavendel, drop en aangename tannines. Lange en fruitge afdronk met veel kruiden. Handmatige oogst en lagering op eikenhouten schaakdozen. Mis en Bouteilles au Château.
Gijsbert
Speel de partij van Gijsbert na!
zaterdag 28 februari 2009
Kampioenen ole ole!
vrijdag 27 februari 2009
Tweede team kampioen!!
Met een daverende 5,5-2,5 zege op Krimpen a/d IJssel 1 is ons tweede team vanavond met overmacht kampioen geworden van de Promotieklasse van de RSB!! Na vele jaren heeft Charlois Europoort daarmee eindelijk weer een tweede KNSB-team. Proficiat aan de mannen van het tweede! (verslag volgt...)
donderdag 26 februari 2009
Triomfatorcup: Julian laat wederom zijn tanden zien
Nu de kruitdampen van de tweede bekeravond opgetrokken zijn, blijkt Julian van Overdam fier bovenaan te staan met 5,5 uit 6. Toch niet kinderachtige tegenstanders als Vredenborg (morgen mijn slachtoffer) en Boog werden resoluut aan de kant geschoven; alleen zijn jongere broer Jan jr wist hem een remise af te troggelen (zij het dat er in deze specifieke partij zelfs meer had ingezeten voor laatstgenoemde).
Potentiële tegenstanders in de laaste 3 ronden zijn met name Dick de Wit, Hans Uitenbroek en Gerard Kool, maar ook Cor de Wit, Gijsbert Kamerman en John Leer lopen het risico in de laatste ronde tegen Julian te loten als ze niet in één van de twee ronden ervoor een Zwitsers gambiet spelen.
Zelf verloor ik opzettelijk in ronde 4 tegen Dick de Wit, speciaal om John Leer te ontlopen, maar je zult altijd zien dat John vervolgens exact hetzelfde doet tegen Dick als ik, met als doel en resultaat toch weer even hoog op de ranglijst terecht te komen als ondergetekende. Hadden we dat geweten, dan hadden we net zo goed beiden kunnen winnen.
Anyway, Dick zal een geweldige tegenstander zijn voor Julian en laatstgenoemde zal zijn positie verdedigen als een man. Opvallende prestaties waren er van de nieuwe leden Adam, Robin Lecomte en Eduard Smits (de twee laatsgenoemden remiseerden tegen elkaar), die allen op 2,5 punten staan. Eveneens opvallend en strikt genomen nog beter waren de prestaties van Angelique Osinga, Ruud Kok en Martin in 't Hout, die nu op 3 punten staan. John vd Laar en Arjen Kouwenhoven ten slotte, mogen met de grote jongens meedoen dankzij hun score van 3,5 uit 6. Of laat ik gewoon serieus zeggen dat John vd Laar en Carel Vredenborg in positieve zin opvallen, zij lijken duidelijk op de goede weg terug.
De stand:
1. Julian van Overdam 5,5 uit 6
2-3. Dick de Wit, Hans Uitenbroek 4,5 uit 6
4-6. Carel Vredenborg, Ben Boog, Gerard Kool 4 uit 6
7-13. John Leer, Cor de Wit, Gijsbert Kamerman, John vd Laar, Filip Borst, Hans van Calmthout, Arjen Kouwenhoven 3,5 uit 6
14- 19. Piet Verheij, Jan van Overdam jr., Angelique Osinga, Ruud Kok, Martin in 't Hout, Michiel Gerritse 3 uit 6.
20-26. Adam, Herman van Malde, Eduard Smits, Rinus vd Wetering, Robin Lecomte, Fritz Dueller 2,5 uit 6
27-30. Marjolein Osinga, Robert Lecomte, Jan van Overdam sr., Jan van Ravenstein 2 uit 6
31. Gerrit Boer 1,5 uit 6
woensdag 25 februari 2009
3de versie groep 2 a.s. Vrijdag
Andre Coenen - Ronald Sparreboom
Peter Overduin - Erik van den Berg
Sascha Ottenhof - John van de Laar
Gerrit Boer - Coen van Baren
Jesus Canedo - Herman van Malde
Adri Jumelet - Marcel den Bleker
De rest verhinderd!
dinsdag 24 februari 2009
Zaterdag 7 maart geen training
Zaterdag 7 maart zal Filip Borst geen training kunnen geven wegens verblijf in het buitenland.
Het vijfde verliest nipt
We speelden maandagavond uit tegen Krimpen aan den IJssel 4, met drie invallers, en we hebben een spannend spelverloop gezien.
In volgorde van het eindigen van de partijen ga ik met u de borden langs.
Al om tien over half tien haalde Rinus van de Wetering (7) een knappe remise, en dat na een achterstand van twee pionnen. Vervolgens kwamen de winstpartijen, te beginnen met Tommy Johansson (2) die inviel voor Cees van de Kleij. Wat een fraai spel liet Tommy zien, daarmee aantonend dat zijn -voor ons team- hoge rating niet onterecht is. Met een half oog op zijn partij zat ik stil te genieten van zijn listen en lagen. Om iets over tienen was het gebeurd met zijn tegenstander, J. Willems. Even later kwam Henk van der Velden (8) zijn winst melden. Netjes, en een voorsprong van 2,5 - 0,5. Tegen half elf kwam het volgende halve punt van Michiel Gerritse (6). Er had bij hem meer ingezeten, maar hij verspeelde een toren. Kunt u nagaan hoe goed hij daarvoor stond. Geen reden tot klagen dat hij de remise nog binnenhaalde.
Tja, en toen volgden enkele nullen. Robert Lecomte, invaller op bord 5 voor Piet van Dijk, had de afgelopen weken teveel geschaakt, en kon zich niet meer goed concentreren. Een nul was het gevolg. Zoon Robin Lecomte, invaller op bord 1 voor Menno Brandenburg, speelde de sterren van de hemel, en kwam verschrikkelijk goed uit de opening. In het vervolg van de partij wist hij zijn grote voordeel niet uit te buiten, neen, het verkeerde zelfs in een nadeel. En dan blijf je nog wel een poos spartelen, maar het helpt niet meer. Iets voor elven legde hij zijn koning om. Stand inmiddels 3 - 3.
Twee partijen nog gaande, die van Adri Jumelet (4) en van Gerrit Boer (3), uw verslaggever. Adri kwam een pion achter, daarna nog meer pionnen, en toch leek het er even op dat hij een remise binnen zou slepen. Dat lukte net niet. Stand 4 - 3 voor Krimpen. Zoals gebruikelijk speelde ik een langdurige partij, met wisselende dreigingen van beide kanten. Uiteindelijk een eindspel met veel pionnen en elk een dame. Als ik op avontuur zou gaan, ten koste van enkele pionnen die dan opgesnoept zouden worden, was de kans levensgroot om te verliezen. Mijn tegenstander, Henk Verver, kon ook niets forceren en hield me op eeuwig schaak.
Eindstand 4,5 - 3,5, winst voor Krimpen aan den IJssel 4.
Natuurlijk is het vervelend dat we het zo goed begonnen seizoen af sluiten met enkele verliesmatches. Maar we deden ons best, en we beleven stuk voor stuk veel genoegen aan de externe competitie. En uiteindelijk vind ik dat zelf nog belangrijker dan winnen!
zondag 22 februari 2009
2de versie groep 2 a.s. vrijdag
Kresna Soerjadi - Ronald Sparreboom
Peter Overduin - Erik van den Berg
Sascha Ottenhof - John van de Laar
Gerrit Boer - Coen van Baren
Jesus Canedo - Herman van Malde
Adri Jumelet - Marcel den Bleker
De rest verhinderd!
zaterdag 21 februari 2009
Groep 1 vrijdag 27 februari
Arjan v/d Leij - Piet Verheij
Dick de Wit - Julian van Overdam
Jan van Overdam - Cor de Wit
Carel Vredenborg - Filip Borst
Indeling groep 2 voor 27 Februari
Kresna Soerjadi - Ronald Sparreboom
Peter Overduin - Erik van den Berg
John van de Laar - Gert Jan Pellikaan
Marcel den Bleker - Andre Coenen
Gerrit Boer - Coen van Baren
Jesus Canedo - Herman van Malde
Adri Jumelet - Sascha Ottenhof
Sophia Thoma, Hans van Calmthout en Marcel Dirks verhinderd.
dinsdag 17 februari 2009
Aanstaande vrijdag Triomfatorcup!
Geachte clubgenoten,
Vrijdag a.s. vinden ronde 4, 5 en 6 plaats van de Triomfatorcup. Degenen die de eerste dag (en dus ronde 1, 2 en 3) hebben gemist, zijn alsnog welkom om mee te doen; zij worden bij aanvang van de vierde ronde ingedeeld met 1,5 punt.
Grote belangen rond bondsbeker !
Terug van weggeweest: de stand en strijd voor de bondsbeker bij Charlois Europoort. Al jaren wordt hierover in de achterkamertjes in de loop van het seizoen gefluisterd en stilletjes gevochten om deze beker in ontvangst te kunnen nemen. Regelmatig worden de teamleiders en wedstrijdleider hierover gebeld, gemaild en aangesproken.
De laatste tijd staan daarbij bovendien steeds grotere belangen op het spel met flessen Cabernets, Sixpacks en een Magnificent Seven titel beschikbaar gesteld door Ronald Damhuis namens de RSB. Elke Charloisser is daarom extra bereid om ervoor te zorgen dat wij onze eer hoog houden. De fles Kethel 1 van Groenoord is natuurlijk een grap want die kan dat team natuurlijk beter gelijk meenemen om aan ons uit te reiken op vrijdag 20 maart in de Passage.
En op 3 april is Ronald Damhuis natuurlijk van harte welkom bij ons.
Stand bondsbeker (2008/2009) per 17 februari 2009.
KNSB , RSB, 4-tallen.
1 John Leer 8-9
2 Piet Verheij 6-7
3 Carel Vredenborg 5,5 -7
4/6 Ben Boog, Lendert van den Ouden, Ruud Kok 5-7
7 Eduard Smits 5-8
8/10 Gert-Jan Pellikaan, Robert Lecomte, Michel de Wit 4,5-5
11/15 Valery Maes, Erik van den Berg
Peter Overduin, Herman van Malde, Marcel Dirks 4-5
16 Adri Jumelet 4-6
bondsbeker ( inclusief beker KNSB en RSB )
1. John Leer (3-3) 11-12
2. Ben Boog (3-3) 8-10
3. Carel Vredenborg (1-1) 6,5-8
4. Lendert van den Ouden (1,5-2) 6,5-9
Indeling groep 2 vrijdag 19 Februari
Andre Coenen - Adri Jumelet
Hans van Calmthout - Kresna Soerjadi
Erik van den Berg, Marcel Dirks en Coen van Baren vrij de rest verhinderd.
maandag 16 februari 2009
STULTITIAE LAUS
Lof der Zotheid. Alle lof voor Erasmus 2, dat zich kranig verweerde maar toch nipt kopje-onder ging, en alle zotheid natuurlijk voor Ronald Damhuis die zich, gezeteld met een dikke sigaar en een glas single malt whisky, wel haast lijkt te identificeren met Sir Winston himself in zijn niet aflatende strijd tegen de Oude Dame.
Vrijdagavond had ondergetekende al snel een vrije avond, omdat Erasmiaan Reinier Hoogeveen even een klein moment van onachtzaamheid had, dat vermoedelijk te wijten was aan onwennigheid van het spelen op vrijdagavond. Veel spelers kiezen ervoor om op maandagavond als zij nog fris en energiek zijn hun partij te spelen, en verlangen na een vermoeiende werkweek op vrijdag naar het weekend in plaats van een zware partij te spelen. Anderen zien er tegenop om naast de doordeweekse werk en filestress ook nog een partij te spelen, en kunnen zich op de vrijdag als begin van het weekend ontspannen met een leuke partij. Zelf geef ik de voorkeur aan de vrijdag, zoals bleek tijdens de bondswedstrijd uit tegen Krimpen op maandag, waar ik me na een desastreus moment van concentratieverlies in een overigens fraaie combinatie liet matzetten.
Reinier kan natuurlijk veel beter, en tijdens het komende Watertorentoernooi zal het momentum ongetwijfeld weer bij hem liggen.
Vanwege mijn vroege vertrek dus geen ooggetuigenverslag maar een kleine opsomming van de uitslagen in de groepen 1 en 2. In groep 1 sloeg koploper Julian Van Overdam de aanval van Gijsbert Kamerman af en speelde een nette remise. Dat gaf de nog ongeslagen Peter Kemner de gelegenheid om weer een halfje dichterbij te komen via een overwinning op Lendert van den Ouden. Op zijn site geeft Peter nog even aan dat Rybka er weer heel anders over dacht, maar Rybka doet niet mee en Peter wel, en voorlopig is ook Peter onverslaanbaar. Wellicht dat Damhuis ook een fles kan aanbieden aan degene die Kemner eens verslaat in de interne…
John Leer won van Ton Dulk, zodat John eindelijk eens in de stand op een plek te vinden is waar hij thuis hoort. Tenslotte won Jan van Overdam junior van Arjen Kouwenhoven. Jan junior staat nu op een zeer verdienstelijke vijftig procent, terwijl Arjen nog steeds op zijn eerste overwinning wacht, maar hij moet nog tegen Vredenborg dus dat komt wel goed.
In de stand hebben Julian, Hans en Peter nu toch wel een duidelijke voorsprong op de rest, met alleen nog de onderlinge tussen Julian en Peter voor de boeg. Julian heeft nog de confrontatie tegen de gebroeders De Wit (voelen we hier een combine aankomen?), terwijl Peter en Hans nog tegen outsiders Gijsbert en Carel moeten. En wat te denken van Ben Boog: hij mag nog tegen de top 3 en heeft de punten hard nodig.
Na dit drietal een grote groep die rondom de +1 hangen. Onderaan vijf spelers die een flinke minscore hebben, maar nog geen reden tot wanhopen hebben, want tweemaal winnen en je staat zomaar weer boven de streep.
In groep 2 werd het topduel tussen Kresna Soerjadi en GertJan Pellikaan gewonnen door laatstgenoemde. De aanval van Kresna werd door GertJan vakkundig opgevangen en met een vlijmscherpe counter beantwoord. Ronald Sparreboom won van last-minute invaller Herman van Malde, die aangezien de beoogde tegenstander André Coenen op het laatste moment afzegde wegens ziekte, bereid was om diens plaats in te nemen en te fungeren als kanonnenvoer voor Ronald die speciaal voor deze ronde uit Breda was komen racen. Uitvaller Marcel Dirks mag nog een weekje langer op zijn voorbereiding tegen Herman broeden, en heeft nu kunnen zien hoe je die moet aanpakken.
Klein drama in de onderste regionen. Sophia Thoma verloor van hekkensluiter Adri Jumelet, en leerde zo de belangrijke les, die we allemaal hebben moeten leren, dat de partijen die op papier het makkelijkst lijken in de praktijk het moeilijkst zijn te winnen. Adri zelf schoot er niet veel mee op, want Gerrit Boer won ook, van Peter Overduin, en hoewel Coen van Baren verloor van Marcel den Bleker, blijft Adri laatste in de stand.
Bovenaan gaat het trio Kresna, Erik en GertJan strijden om het kampioenschap, terwijl Marcel en Ronald ook nog niet kansloos zijn voor een promotieplaats. Daarachter een groep middenmoters die het seizoen rustig kan uitspelen. Onderaan hebben Sophia en Peter met hun verlies slechte zaken gedaan en zijn onder de streep gezakt terwijl de achtervolgers naderbij zijn gekomen. Hier zullen nog heel wat partijen op leven en dood gespeeld worden, en ongetwijfeld zal er veel bloed, zweet en misschien ook tranen gaan vloeien…
Volgende week tweede ronde Triomfatorcup, maar u kunt natuurlijk ook een inhaalpartij voor de interne spelen. Hoewel er nog genoeg speelavonden te gaan zijn, is het zaak om de kalender goed in de gaten te houden, en eventuele afmeldingen zo vroeg mogelijk door te geven aan de groepsleiders, opdat zij ruim van tevoren een zo eerlijk mogelijk schema kunnen maken waarin iedereen op tijd en liefst tegelijkertijd klaar is.
Carel Vredenborg
zaterdag 14 februari 2009
Groep 3, best spannend
De spelers van groep 3 en hun spel staan minder in het brandpunt van de belangstelling dan die van groep 2 en groep 1. Wordt over die groepen haast wekelijks flitsend gerapporteerd, groep 3 speelt in stilte verder. Maar zo nu en dan is het goed de stand eens door te lichten en het beeld begint zich steeds beter af te tekenen.
Op vrijdagavond de dertiende februari waren er naast enkele te voorspellen uitslagen ook een paar verrasende. Wat dacht u bijvoorbeeld van de winst van de jonge Angelique Osinga op de ook nog jonge Eduard Smits? Eduard heeft in korte tijd al een reputatie bij de club opgebouwd, en zijn rating van 1669 punten is daar de weerslag van. Maar Angelique speelt graag vrijuit, is niet onder de indruk van de status van haar tegenstanders. Ze valt graag aan. En dat is misschien wel de beste manier om Eduard te bestrijden, want die houdt van degelijk, fijnzinnig spel en is niet de man van de wilde aanval. Verder viel op dat Henk van der Velden een goede remise speelde tegen de zeer sterke Peter de Joode. Peter kwam er gewoon niet doorheen, zelfs niet met een flitsende combinatie, want die was er niet. Michiel Gerritse en Rinus van de Wetering hielden elkaar in evenwicht en voor John Paul van Waterschoot was Marjolein Osinga van een te zwaar kaliber. Ruud Kok won netjes van Jan van Ravestein. Als Ruud het schaken net zo serieus aan zou pakken als een aantal andere zaken waarin de drang naar perfectie overheerst, dan zat hij al lang in groep 2. Wat zeg ik, groep 1 natuurlijk! Studeren, oefenen en concentreren. Uw schrijver weet als geen ander hoe belangrijk dat is... Tot slot won Fritz Dueller van de soms verrassende Martin in 't Hout.
Naar de stand.
Rinus van de Wetering verloor nog geen partij en gaat fier op kop. Angelique Osinga ligt een kleine lengte daarachter en Michiel Gerritse bemoeit zich niet met het sprinten maar is een stayer die de top twee op wat meer meters volgt.
Eduard Smits is na zijn verlies tegen Angelique teruggevallen naar de vierde plaats, en kort daarachter volgt Marjolein Osinga. Jan Poolman was tot een aantal weken terug onbedreigd de koploper, maar is nu al weer een aantal weken door ziekte verhinderd te komen. Hij zal genoegen moeten nemen met de gedachte dat hij bij trouwe opkomst waarschijnlijk eerste was geweest. Het loopt niet altijd zoals je wenst of denkt. Nog enkele spelers wil ik onder de aandacht brengen. In de stand van groep 3 op de site of op het publikatiebord kunt u zien welke plaats ze innemen en wat hun Keizer-waardering is. Beginnen we met Robin Lecomte op de zevende plaats. Omdat hij vaak andere verplichtingen heeft, speelde hij relatief weinig. Dit jaar is de kans op promotie voor hem klein, maar let op, dat wordt misschien al volgend jaar anders. Over Ruud Kok op plaats 9 had ik het hiervoor al. Peter de Joode zal bij trouwe komst, en daar ziet het de laatste weken naar uit, nog ver brengen. Laten we hopen dat hij zich niet te laat in de race gestort heeft. Zelfs een groot talent moet spelen om aan zijn punten te komen.
Samenvattend: een goede groep met andere spelers op de bovenste plaatsen dan we jarenlang gewend waren. Het is nog onvoorspelbaar wie kampioen wordt, maar de betrokkenen doen hun uiterste best om zelf nummer een te worden. En dat maakt de duels enorm boeiend.
(Uw verslaggever die na een jaartje in een hogere groep steeds weer in de gezelligste interne groep van onze schaakclub terugkeerde. Omdat het daar zo gezellig is, dat begrijpt u)
Zwak CE 3 verslaat sterk Erasmus 2
Recentelijk heeft Ronald Damhuis onze club goede publiciteit bezorgd door flessen drank uit te loven voor het eerstvolgende team dat één van onze teams weet te verslaan. Hij voorspelde dat het in zijn ogen zwakke CE 3 een geschikte kandidaat zou zijn om geslachtofferd te worden tegen Erasmus 2.
Op de website van Erasmus 2 viel eerder al te lezen dat ze al vroeg in het seizoen blij waren met de tot dan toe vergaarde punten, omdat deze punten ze zouden verzekeren tegen degradatie. Enfin, niet een mentaliteit waarmee je de koploper de stuipen op het lijf jaagt.
Al vroeg mocht Carel het eerste punt aantekenen nadat zijn tegenstander in het middenspel zijn dame liet insluiten. Erik stond op dat moment al goed, of misschien mag weliswaar gezegd worden dat het een stelling betrof met kansen voor beide spelers, maar het was zéker een stelling die Erik doorgaans plezierig vindt om te spelen. Helaas moest Sascha op dat moment een stuk geven om een fatale koningsaanval af te wenden. Hans stond met wit prima, maar op mijn vraag hoe hij zich voelde, maakte hij het bekende "zo-zo"-gebaar met gespreide vinders en de handpalm naar beneden en daarom antwoordde ik bevestigend op zijn vraag of hij remise mocht aanbieden; een aanbod dat zijn tegenstander nauwelijks kon weigeren. Met de partijen van Erik en Sascha reeds achter de rug stond het hiermee 2,5-1,5. Ab en Viktor hadden stellingen die als gelijk konden worden getaxeerd; zelf stond ik goed en Jesus had met speels gemak een gewonnen stelling bereikt.
Rond 22.45 hadden Jesus en Ab voor de voorspelde punten gezorgd en daarmee was de stand op 4-2 gekomen. Voor mij was dat het teken om in een stelling met een stuk meer eerst een paar consoliderende zetten te doen (niet met de toren naar de 7-de rij, maar op de 1e rij blijven, gaatje maken voor de koning, etc) en van daaruit gecontroleerd op winst te spelen. Iets te slap allemaal en technisch niet goed; uiteindelijk wist mijn tegenstander na dameruil een pionnetje terug te pakken, waarna ik weliswaar een paard meer had, maar een pion minder en alle pionnen stonden netjes op één vleugel. Met de torens nog op het bord wist mijn tegenstander het remise te houden. Toch heb ik geen spijt van mijn houding; het teambelang staat immers voorop en met 4-2 op het scorebord is het uitstekend om aan te sturen op een stelling die niet kan verliezen.
Intussen had ook Viktor de vrede getekend en met 5-3 kunnen we tevreden zijn; niet alleen dat: het gemak waarmee deze toch behoorlijke tegenstander van het lijf werd gehouden, sprak boekdelen. Damhuis zal toch met een grotere stimulus moeten komen om de tegenstanders van CE te prikkelen. VSOP of een single malt bijvoorbeeld (en dan één fles per teamlid wel te verstaan).
dinsdag 10 februari 2009
Groep 1 vrijdag 13 februari ( 3e versie )
Ton Dulk - John Leer
Arjen Kouwenhoven - Jan van Overdam
Lendert v/d Ouden - Peter Kemner
Julian van Overdam - Gijsbert Kamerman
maandag 9 februari 2009
Tal de hypnotiseur
"At some point in Belgrade a rumour has spread...Tal the hypnotist, he disturbs your thoughts. You calculate an attack and suddenly naked women are flashing across your mind. How can you play when the only thing you can think of...are women?!
So in the match against Tal, Benko put on a pair of black sunglasses and played in the dark. Well, it didn't really help him much, Tal finished the match with perpetual check and became the winner of the candidates tournament at the age of 23."
zondag 8 februari 2009
Indeling groep 2 13 Februari
Andre Coenen - Ronald Sparreboom
Peter Overduin - Gerrit Boer
Kresna Soerjadi - Gert Jan Pellikaan
Adri Jumelet - Sophia Thoma
Herman van Malde - Marcel Dirks
Marcel den Bleker - Coen van Baren
De rest verhinderd!
zaterdag 7 februari 2009
Eerste team ongelukkig aan kop
Onnodig een matchpunt verspelen tegen een middenmoter is erg en doet pijn. Thuiskomen en zien dat de grootste concurrent onverwachts heeft verloren waardoor je toch aan kop staat doet nog meer pijn bijna: we hadden dus bij winst een vol matchpunt voor kunnen staan! Vol ongeloof bekijk ik de uitslagen van vandaag...
In vogelvlucht.
Chauffeur Frank Hendriksma, John Leer en ikzelf komen tegen twee uur binnen bij Hotel Merks in Roosendaal, de speelzaal van SV De Pion. Een van de borden is leeg. Is iemand niet komen opdagen? Nee, helaas heeft Marc Moors zich deerlijk verslikt en al heel snel verloren! Een blik op de andere borden leert dat het een benauwd Brabants middagje dreigt te gaan worden voor onze mannen. Ook Lendert van den Ouden komt binnen om te supporteren. Dan gaat het carnaval van start..
Cor de Wit heeft een kwaliteit minder en staat niet best. Krijgt na enige tijd toch remise aangeboden omdat zijn tegenstander niet veel beste zetten meer doet/ziet en erg veel tijd gebruikt. Cor houdt het voorstel in beraad, heeft ruim een uur meer en laat de klok rustig lopen om de ontwikkelingen aan de andere borden af te wachten. Lange tijd zien we hem door de zaal banjeren, Tv kijken, lachen, nog net geen luchtje scheppen buiten. Na bijna een uur gaat hij weer zitten en speelt vrolijk door! Zijn tegenstander krimpt ineen bij zoveel onverwacht lef en doet geen goede zet meer en verliest kansloos. Is dit nu Aikido? 1-1
Andy Ooms heeft een stelling die ik niet begrijp (of wens te begrijpen?), ik zie alleen dat hij zich mede door gebrek aan tijd laat wegdrukken en uiteindelijk verliest hij. 1-2.
Eddy van Beers wint regelmatig volgens mij, ik heb niet zo op zijn bord gelet gezien de verwikkelingen bij de andere deurzakkers. 2-2.
Arjen Kouwenhoven speelt met wit maar het lukt hem weer niet een mooie pot te fabriceren. Een eindspel met lichte stukken blijkt minder voor hem en langzaam wordt hij weggedrukt. Een slecht weekend na de nul van gisteren tegen CHESS. 2-3.
Dan zijn er nog drie borden over en schommelen de kansen per kwartier. De keuze voor de supporters is moeilijk: kijken we in de gezellige bar naar Sven Kramer of gaan we wat hartkloppingen opdoen bij de borden? Michel heeft een kwaliteit meer, maar een aantal pionnen minder. Hij staat ook eerder misschien wat minder. Hij slaat remise desondanks af, gezien de andere borden. Toch zien we hem steeds kleine vorderingen maken met allerlei rare zetjes en zijn tegenstander wordt zichtbaar nerveus. Dick overleeft ternauwernood de tijdnood zoals gewoonlijk. Veertig minuten over een zet nadenken is ook nonsens volgens supporter Lendert en die heeft dat weer van een DVD van Kramnik himself. Na twintig minuten zegt Kramnik, ga je nooit meer een nog betere zet vinden. Lendert en Vladimir weten echter niet dat Dick alles tot zes cijfers achter de komma uitrekent. Ook nu weer zijn de omstanders verbaasd over zijn stellingsinzicht en soepele polsbewegingen. Hij schuift de pot ogenschijnlijk rustig naar winst. 3-3.
Precies op datzelfde moment eindigen ook de twee andere borden en hoe! Michel wint de pot nog met geweldig sterk stukkenspel! Echt heel fraai. De 4,5-3,5 lonkt nu want Hans Uitenbroek heeft na vele benauwde momenten nu eeuwig schaak in de stelling! Maar dan.... It ain't over 'til the fat lady sings....Hans leunt ontspannen achterover en denkt dat na de 60 zetten nog weer een uitvluggerfase volgt! Niet dus, weten alle Rotterdamse fans met reglementenkennis die de laatste seconden zien wegtikken en beseffen wat er aan de hand is. De vlag valt en Hans raakt bijna in shock als hij van John Leer hoort dat hij op tijd heeft verloren. Noemen we dat nu een LEERmoment?
4-4 dus en er was zoveel meer mogelijk, en toch ook zoveel minder. Een goede dag, een slechte dag? Voor Sliedrecht in ieder geval een prima dag ja. Volgende ronde de topper tegen Bergen op Zoom en ook Sliedrecht moet nog tegen Bergen op Zoom in de laatste ronde. Wie erg sterke zenuwen heeft mag op 7 maart komen kijken! De defibrillator ligt klaar.
Met dank aan Frank voor de rit!
Peter Kemner
VormVast Vierde
De Heren van De Lof der Zotheid konden gisteravond geen vuist maken tegen een dorstig vierde team.
Vrijwel rimpelloos schaakten de mannen van Charlois Europoort naar een 5 1/2 - 2 1/2 overwinning.
Vooral aan de witborden verliep het vrij voorspoedig:
Henk Kootkar verraste zijn tegenstander op een overvolle koningsvleugel met een hinnikend schijnoffer. Als Adèle Bloemendaal in een bad vol bubbels haalde Henk zijn punt binnen." Toeschouwer Frank Hendriksma hoorde Henk "bros, bros, bros" mompelen.
"Het lijkt Prins Bernhard aan zijn champagne-ontbijt wel..." zei Jesus Canedo. Hij doelde op Peter de Joode die met een bourgondische glimlach zijn paard offerde. Daarna ging de hele onderneming van zwart op de fles.
Het glas is halfvol of het glas is halfleeg. Deze uitdrukking gold voor de meeste zwartspelers:
Marcel den Bleker probeerde als een Formule 1-autocoureur bij de prijsuitreiking de verdediging van Gilles Donze weg te spuiten, maar de Erasmiaanse witspeler gaf voldoende tegengas voor een gedeeld punt.
Tussen John van de Laar en oud-lid Patrick van der Velden bleef het vuurwerk uit. Wit zette de opening scherp op, maar zette niet door. Volgens insiders bewaart Patrick zijn echte scherpte voor de zorg van zijn pasgeboren kind Jethro. Anderen hielden het op wederzijds respect. Op zet 22 claimde zwart de remise volgens de regel van "drie keer dezelfde stelling".
Cor van As en Peter Overduin speelden alsof ze op vakantie waren in een beroemde Franse noordelijke wijnstreek. In alle rust naar een toreneindspel met een enkel open lijntje. Even opletten, even omkijken naar de ondergaande zon, een net nipje van de wijn, een trekje van een sigaar, uiteindelijk afsluiten met een Herenakkoord . Heerlijk!
"PLOP" was het geluid dat gehoord werd aan het bord van Herman van Malde. De oud-teamcaptain snoepte per ongeluk een pionnetje mee op de damevleugel. "PLOP" werd weer gehoord op het moment dat wit pardoes een stuk weggaf. Als een blauwe druif had wit het volle punt weggegeven.
Voor Coen van Baren waren de witte druiven zuur. Met een roze bril zocht hij naar allerlei mogelijkheden, maar hij vergat de tijd. Het glas bleek halfleeg. Bruisend van energie pakte de volgeling van het humanisme zijn overwining.
Een klinkende overwinning op een door invallers verzwakt Erasmus.
De teamleider riep bij het weggaan nog zoiets als "Lof der Zatheid", of "Laf der Zotheid". Enfin, hij werd door weinigen begrepen. Het had iets met een schaakhuis te maken? In Damwoude begrepen ze het wel, dat werd uiteindelijk simpelweg Schaakwoude...
Speel het einde van de partij van Peter de Joode na
RSB Bekerteam nu tegen Rokado?
Het RSB Bekerteam heeft zich middels een 3-1 overwinning gisteren op CHESS weten te plaatsen voor de 4e ronde en daar wacht wellicht een nieuwe ontmoeting met Rokado (zei daar iemand 4-0?). De overwinning tegen CHESS zou je klinkend kunnen noemen, ware het niet dat er nogal wat gebeurde op de borden waardoor de uitslag heel anders had kunnen uitpakken. CHESS kwam met een ietwat taktische opstelling. Teamleider Martin van der Hidde a.k.a. "De Baksteen uit Maassluis" werd aan bord 1 gezet tegen Ben Boog en Ron Burgerhout aan 2 tegen ondergetekende. Deze taktiek had heel goed kunnen uitpakken, zo bleek later. De sleutel tot de overwinning lag aan de eerste twee borden. Zelf mocht ik tegen Ron al vrij snel een vol punt incasseren nadat Ron zich in volkomen gelijkwaardige stelling liet verleiden tot een loperuitval die er op zich goed uitzag maar een eenvoudige weerlegging kende die wit een kwaliteit opleverde en zwart weinig tot geen tegenspel meer gaf (zie partijfragment). Na nog een fout van zwart konden de stukken snel in het doosje. Hierna won Ben aan bord 1 van Martin, maar dat had heel anders kunnen lopen. Ben speelde een prima Siciliaan en kwam langzaam maar zeker gewonnen te staan en de Baksteen zag eigenlijk geen plan meer en begon in tijdnood maar met pionnen te strooien om Ben in verwarring te brengen. Dat lukte wonderwel en Ben maakte in straal gewonnen stelling plots de blooper van zijn leven. Hoofdschuddend liep de CE aanhang weg van het bord, dit kon men niet aanzien. Met een fraaie combinatie zou de Baksteen zowaar een volle toren voorblijven met directe winst. Alleen...hij zag het ook niet!! Met seconden op de klok koos Martin voor een defensieve zet en Ben aarzelde niet en deelde de genadeklap uit. Pas na de partij moesten omstanders de combi laten zien en vielen beide spelers van hun stoel. De stelling is ongetwijfeld binnenkort terug te vinden op de weblog van Martin, die nog menig nachtje woelend zal doorbrengen.
Met 2-0 op het formulier was de taak aan Carel en Arjen om minstens een halfje binnen te brengen. Eerlijk gezegd heb ik beide partijen door het gedoe met Ben en Martin niet zo goed gevolgd. Arjen vertelde dat hij erg goed uit de opening kwam maar daarna geen goed vervolgplan kon vinden. Toen hij een belangrijke pion kwijtraakte verloor hij de controle over de stelling en moest uiteindelijk nog het hoofd buigen. Inmiddels stond Carel echter gewonnen. Dit gebeurde vanuit een nogal chaotische stelling, zoals we van Carel gewend zijn. Geen idee dus wie wat gemist heeft en of het allemaal regelmatig was, maar het einde van de partij werd door Carel in ieder geval sterk gespeeld. Zijn tegenstander ging nog erg lang door in totaal verloren stelling (Dame tegen loper+paard), maar Carel maakte uiteraard geen foutje meer.
Een echte bekeravond dus weer en we kunnen haast niet wachten op de volgende ronde!
Peter Kemner
Speel het einde van de partij Kemner-Burgerhout na
vrijdag 6 februari 2009
Ratinglijst februari uit
De KNSB heeft de ratinglijst van februari onlangs gepubliceerd. Normaal staan er in deze lijst weinig veranderingen, maar deze keer is o.a. de eerste helft van de KNSB- en RSB-competitie al verwerkt en ook eindelijk het Charlois Europoort zomertoernooi. Dit heeft voor een aantal spelers nogal wat gevolgen gehad. In positieve zin voor John Leer (+35), Lendert vd Ouden (+53), Andre Coenen (+73), Piet Verheij (+47), Julian van Overdam (+62) en zowaar klom Carel Vredenborg weer boven de 1900 grens en Ben Boog weer boven de 2100 grens! De slechte starters in de RSB competitie hebben het moeten bekopen met verlies, b.v. Kamerman (-33), Kemner (-26), Dulk (-36), Canedo (-46), de Joode (-52). Alle reden voor deze heren om zich in de tweede helft van de competitie wat meer in te spannen. De volledige lijst met de verwerkte resultaten is te vinden op de KNSB-site onder het kopje "rating". Klik op het vierkantje dat voor het KNSB-nummer staat om de verwerkte resultaten te zien.
woensdag 4 februari 2009
Indeling groep 2 voor 6 Februari
Sascha Ottenhof - Hans van Calmthout
Marcel Dirks - Erik van den Berg
Andre Coenen - Jesus Canedo
Gerrit Boer en Adri Jumelet vrij.
De rest verhinderd
dinsdag 3 februari 2009
Any resemblance to CHESS…..
Afgelopen vrijdag was waarschijnlijk de laatste keer dat er in de groepen 1 en 2 een volledig programma kon worden afgewerkt, want volgens de speelkalender is er vanaf nu vrijwel elke vrijdag een bondsteam in de slag om kratten bier en flessen wijn en champagne te verdienen of te verliezen. En als er eens een keer geen bondswedstrijd is, hebben we wel een bijzondere speelavond, zoals de Triomfatorcup.
In groep 1 werden zes partijen afgewerkt, en viel maar in één daarvan een beslissing. De overige partijen eindigden na veel, weinig of helemaal geen schermutselingen in remise. Kennelijk kiezen veel spelers in deze fase van de competitie voor het halve ei, in de hoop onderweg nog wat hele doppen te rapen en zo genoeg punten te halen om hun verblijf in de hoogste groep met een seizoen te verlengen.
Het beste voorbeeld hiervan was de partij tussen Lendert van den Ouden en Carel Vredenborg. Lendert kwam met een klein voordeeltje uit de opening, wist daar echter niet veel mee te doen, en bood toen maar gauw remise aan. Carel vond dat allang best en zo werd de vrede snel getekend. Met dit halfje is Lendert nu wel eindelijk van die vermaledijde laatste plaats af.
De volgende remise viel te noteren tussen Cor de Wit en Arjen Kouwenhoven. Cor plaatste een goed getimed remise-aanbod, op het moment dat hij wat minder stond maar wel meer tijd op de klok had. Arjen koos voor het halve punt, en wacht daardoor nog steeds op zijn eerste overwinning.
In de partij tussen Peter Kemner en Hans Uitenbroek werd wel strijd geleverd. Op de wat onorthodoxe openingszet van Peter antwoordde Hans met de enige juiste tegenzet. Toch draaide Peter aardig Hans de duimschroeven aan, en even leek het of hij laatstgenoemde op de knieën zou krijgen. Maar na een klein foutje kon Hans toch ontsnappen via een fraaie remisecombinatie. Hans behoudt hiermee zijn tweede plaats, en Peter zijn ongeslagen status.
Bij Gijsbert Kamerman tegen Ben Boog, op papier een wedstrijd a la Volendam – De Graafschap, was het lange tijd onduidelijk wie nu de slechte loper had. Het bord was effectief in tweeën gedeeld door een lange pionnenketen, met de lopers begraven achter de linies. Normaal een stelling waarin Ben zich wel op zijn gemak voelt, maar niet tegen Gijsbert. Ondanks de uiterste pogingen bereikte Gijs niet meer dan een toreneindspel, dat beide spelers wegens gebrek aan bedenktijd (sommigen zouden zeggen gebrek aan kennis en kunde) maar remise gaven.
In de kelder van de groep werd op het scherpst van de snede het gevecht gevoerd tussen Piet Verheij en Ton Dulk. Piet vocht voor vrijwel zijn laatste kans en stormde met alles wat hij had op de zwarte stelling af. Dat hij er duidelijk zin in had bleek wel toen hij vol bewondering van een afstandje naar zijn eigen bord stond te kijken, met Ton in diep gepeins verzonken, om na een tijdje pas te merken dat niet Ton maar hijzelf aan zet was… Ton gaf echter geen krimp, en wist af te wikkelen naar een eindspel van toren en loper tegen toren en pion. Remise dus, maar bij Piet is het pas remise als hij alleen nog maar een koning over heeft, en het is dat we nog niet met Fischer tempo spelen, anders was hij nu nog bezig geweest te proberen de partij te winnen.
Tenslotte won John Leer vlotjes van Arjan van der Leij. Arjan speelde een wat passief uitziend systeem, dat hem daarnaast ook nog veel bedenktijd kostte. John had op een gegeven moment zelfs meer dan een half uur meer op de klok. Voor ieder ander een ongekende luxe, maar John had alles al lang uitgerekend in de bedenktijd van Arjan, en liep nu een beetje verveeld rond te kijken bij de andere borden. Toen hij eindelijk weer aan zet was, maakte hij het maar snel af. Pech voor Arjan, maar veel spelers hebben weinig goede herinneringen aan hun eerste ontmoeting met John, en ook Arjan zal bij een volgende keer wel beter weten hoe hij John moet aanpakken.
John Leer dus de winnaar van deze ronde, maar de speler die het meest profiteert van deze uitslagen is Julian van Overdam, die zonder zelf te spelen zijn naaste concurrenten halve of hele punten zag verliezen, en nu nog steviger aan kop staat. Wie gaat hem nog tegenhouden?
In groep 2 zijn de krachtsverhoudingen wat groter, wordt er wat meer op winst gespeeld, en vallen vaak ook meer beslissingen. Neem nou de partij tussen Peter Overduin en Ronald Sparreboom. In het begin leek het erop of Peter een aardige koningsaanval had, maar toen ik later keek was er van aanval geen sprake meer. Ronald had het initiatief overgenomen en maakte met dame, toren en loper gebruik van de ruimte die Peter had gelaten. Punt voor Ronald dus, die aan een succesvolle inhaalrace bezig is.
Sascha “Houdini” Ottenhof ontsnapte voor de tweede keer aan een nederlaag. Na vorige week, in zijn partij tegen Marcel Dirks, te zijn herrezen uit de dood, kwam Sascha nu weer goed weg, dit keer met een halfje tegen Herman van Malde. Herman keek na afloop duidelijk nog beteuterd hoe hij Sascha nog had kunnen laten glippen.
Over Marcel Dirks gesproken: met zijn altijd opportunistische spel wist hij Hans van Calmthout bijna tot wanhoop te brengen. De belegering van een verdwaald zwart paard op a2 werd Hans bijna teveel. Maar Marcel drijft zijn frivole spel soms wat te ver door, en ook nu moest hij net als de week ervoor aan het kortste end trekken.
Ook in deze groep was er een kelderpartij. Coen van Baren won van Adri Jumelet, en was daar erg blij mee. Eindelijk had hij zichzelf eens bewezen dat hij goed kon schaken. En voorwaar, Adri heeft de hele partij weinig kans gehad.
Sophia Thoma en John van de Laar speelden een boeiende Spaanse partij. De partij bleef lange tijd in evenwicht, en in het paard tegen loper eindspel gingen er teveel pionnen af om nog een winstpoging te rechtvaardigen. Remise dus.
De merkwaardigste partij was die tussen André Coenen en Kresna Soerjadi. Een oppervlakkige blik op de stelling deed vermoeden dat André bij het uitvoeren van de korte rokade vergeten was zijn toren van h1 naar f1 te verplaatsen. Alles wees er dan ook op dat Kresna weldra zijn negende overwinning zou boeken. Maar André is iemand die zich volledig in de stelling kan vastbijten, en hardnekkig wilde hij van geen wijken weten. De verdwaalde toren vond nieuw emplooi via h3, en Kresna boekte maar weinig vorderingen, totdat de klok een woordje ging meespreken. In een dubbel toreneindspel werd over en weer een volle toren weggegeven; de kansen keerden met elke zet. Toen beide spelers even een moment van rust vonden in hun razernij, besloten ze gauw tot remise, waarschijnlijk om erger te voorkomen. Groot was wel de verbazing toen bleek dat beide spelers nog genoeg tijd overhadden om een hele partij te spelen, gerekend naar de maatstaven van John Leer dan. Ofwel zoals Fischer al eens schreef: “Any resemblance to chess is purely coincidental”.
Carel Vredenborg
maandag 2 februari 2009
Bubbeltjeswijn ligt klaar
De successen van de CE teams blijven de gemoederen bezig houden. Links en rechts worden flessen wijn ingezet op een bepaalde afloop. Gelukkig laten de spelers van onze teams zich natuurlijk niet gek maken, daar hebben we in het verleden al meer dan eens van geleerd. Zeker lijkende kampioenschappen gingen toen op de streep alsnog verloren. Deze keer blijven we strak door serveren tot het einde van de competitie. Lees het nieuwe hoofdstuk in de klucht op de RSB-site.
zondag 1 februari 2009
Even uit het hoofd....
Een stelling uit de partij van Hans van Calmthout (wit) tegen Hans Nunnikhoven van De Willige Dame 1, uit de laatste wedstrijd van ons tweede team. Onze Hans verloor uiteindelijk de partij in een paardeneindspel. In deze stelling echter had zwart het al meteen kunnen uitmaken. Welke zet?
Decembernummer Triomfator online
Het heeft even geduurd, maar het decembernummer van ons clubblad Triomfator staat nu online in PDF-formaat. Via de link in de rechterkolom te vinden. Dit nummer is iets uitgebreider nog dan de gedrukte versie. O.a. een artikel dat wij ontvingen van Paul Dekker, met een herinnering aan Frans Koevermans, kwam helaas te laat binnen en kon niet meer mee in de gedrukte versie. Dit artikel is wel toegevoegd nu aan de PDF. Wat we helaas nog wel missen zijn de oplossingen van de Kerstquiz van 2007(!). Deze zouden worden gepubliceerd in deze PDF. Ze komen binnenkort in een aparte PDF, wegens tijdgebrek ben ik er nog steeds niet aan toegekomen.
Vergeet niet dat de volgende Triomfator gepland staat voor maart! De inzenddatum is tot eind februari, aarzel niet te lang en stuur in!
PK