dinsdag 13 januari 2009

Korte en lange rokades

Vrijdag was het weer gezellig druk in de Passage, met een bondswedstrijd van het tweede en het viertallenteam. Het gevolg was wel dat het maar niet echt stil wilde worden, omdat iedereen schijnbaar toch vooral elkaar hardop wilde verhalen over oud-en-nieuw en schaatsen en zo. Dat moet de volgende keer toch anders, zeker als er gasten op bezoek komen die een serieuze partij willen spelen.
Voor mezelf stond de avond in het teken van het vermijden van een lange rokade, na verlies eerder in de week op maandag in Krimpen en op donderdag in Delft, en gelukkig bleef me die afgang bespaard. Het tweede zal het nu een tijdje zonder me moeten rooien, want de invalbeurten zijn nu wel op.
Door de wedstrijd van het tweede viel er niet zo heel veel te zien in groep 1, maar des te meer viel er te genieten. En hoe. Na 34 partijen ongeslagen te zijn geweest in de interne competitie, waarvan 29 remises, gebeurde dan toch waar niemand meer rekening mee gehouden had. Dick de Wit verloor een partij, tegen Hans Uitenbroek. Hiermee leverde Hans een unieke prestatie door niet alleen back-to-back van zowel Dick als Cor te winnen, maar aangezien hij in de laatste partij van het vorig seizoen ook nog van Michel had gewonnen, binnen één jaar alle drie broers De Wit te verslaan. Ik denk niet dat een dergelijke prestatie al een keer eerder is voorgekomen.
Hans behoudt hierdoor de koppositie en lijkt op weg om zijn titel succesvol te verdedigen, hoewel hij natuurlijk nog tegen ondergetekende moet spelen. Niettemin heeft Hans het recht verworven om aanstaande vrijdag in Wijk aan Zee bij Sabine op de kamer te mogen slapen. Tegelijkertijd wordt voor de volgende tegenstander van Dick gevreesd…
Wie ook geen moeite schijnt te hebben met het verslaan van kleine broertjes is Arjen van der Leij. Hij won van Jan van Overdam en aangezien hij ook al van Julian won zal hij in huize Overdam niet erg geliefd zijn. Ook hier denk ik dat er niet veel spelers zullen zijn die twee punten pakken tegen deze jonge talenten. Hans heeft bijvoorbeeld maar een schamel halfje tegen deze broertjes.
Julian deed zelf ook goede zaken door Piet Verheij te verschalken, en zo de tweede plaats te veroveren. De bovenste drie zijn nu een punt los van de rest van het veld. De onderlinge partijen tussen Hans, Arjen en Julian zijn al verspeeld, dus is het een kwestie van punten pakken tegen de staart richting het kampioenschap. Of zou er nog iemand uit de achtergrond kunnen demarreren?

Vanwege mijn pogingen om John Onderdelinden van me af te houden, heb ik weinig kunnen meemaken van wat er allemaal in groep 2 gebeurde. Daarom hierbij wat korte flitsen gebaseerd op het commentaar van schaduwanalist Hans van Calmthout.
Kresna Soerjadi speelde met wit nogal mat tegen Herman van Malde, maar Herman was ook niet in beste doen en blunderde zijn stelling weg.
Marcel Dirks had weer eens een goede dag en hield Ronald Sparreboom aardig bezig. In het verre eindspel wist Ronald met zijn toren de overgebleven pion van Marcel niet op tijd te stoppen, en moest in remise berusten.
Voor de partij van John van de Laar tegen Coen van Baren laat ik graag Hans zelf aan het woord: “John en Coen speelden een raar soort koningsgambiet. John speelde al vroeg Kf2 waarna Coen het bont maakte door op b2 in te slaan. Vervolgens raakte de zwarte dame bijna gevangen, waarna John na La2x voor het materiaal Pb5-c7-a8x ging”.
Kortom, John won.
En hier nog even wat Hans over zijn eigen partij meldde: Zelf hield Peter Overduin met wit een goede grip op de stelling. Nadat de dames geruild waren speelde Peter achteloos Pe5 (zie diagram, klik voor grotere versie) met aanval op f7. Hierop speelde ik hxg3 waarop de witte stelling instortte.
De oplossing van deze stelling wordt u volgende week hier gepresenteerd door Filip, want ook deze stelling schijnt in het eindspelboek van Van Perlo te staan.
GertJan Pellikaan kwam niet in actie maar kreeg voorlopig(?) wel een reglementair punt, omdat André Coenen niet of te laat zich had afgemeld. Verdere details ontbreken, en hopelijk zien we André gauw weer op de vereniging.
Komende vrijdag gaat ondergetekende weer in Wijk aan Zee iets aan zijn rating doen. De week erna is de Triomfator cup. Voorlopig dus geen verslag, tenzij u de gelegenheid aangrijpt om zelf eens iets te publiceren……

Carel Vredenborg

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een punt los, maar dan wel op Peter Kemner die 2 partijen minder gespeeld heeft en ook +3 heeft.

Anoniem zei

Goed gezien Arjan, bij twee overwinningen staat Kemner gewoon weer aan kop en ligt hij op koers voor zijn derde titel. Zeker met makkies als Vredenborg nog in het verschiet...