maandag 24 oktober 2011

In Memoriam: Geen remise voor de RemiseKoning



Wie de familie De Wit kent, zal zeggen dat schaken voor hen net zo belangrijk is als eten. Nadat Cor en Dick schaken hadden geleerd van Oom Jan, hebben zij het daarna Michel geleerd en speelden ze het edele spel graag. Zowel thuis als op de schaakvereniging De Wester Toren in Delfshaven. Allemaal met de ambitie om er zo goed mogelijk in te worden. Michel en Dick bleken getalenteerder te zijn dan Cor.

Toen De Wester Toren geen uitdaging meer bood en er weinig toekomst nog in die vereniging zat, zijn de broers overgestapt naar schaakvereniging Charlois Europoort. Alle drie werden er clubkampioen. Dick werd clubkampioen in 1990 - 1991 en in 2004 - 2005.

Bij talent past ambitie en de ambitie deed Dick meegaan met Michel naar De Variant. Beiden waren spelers geworden met een elo van in de 2300 en ze wilde meer. Toch bleek er voor hun een glazen plafond te zijn van 2335 Elopunten waar ze niet door heen kwamen. Voor Dick was dit zijn hoogste aantal elopunten. Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen.

De kwaliteit van de schaker Dick de Wit is helder. Niet alleen is hij clubkampioen geweest bij De Wester Toren en bij Charlois Europoort, maar ook bij RSR Ivoren Toren in het seizoen 1978-1979. Hij was toen net 18 jaar!

Het waren ook de gebroeders De Wit die onze vereniging nieuw leven hebben ingeblazen. Mede door hun terugkeer en hun inzet werd het afbrokkelen van onze vereniging gestopt. Dick heeft sindsdien een grote bijdrage geleverd aan ons eerste team. Door hen is er niet alleen stabiliteit gekomen in het eerste team, maar is ook de weg geëffend voor het mooie succes dat wij nu als vereniging mogen meemaken.

Ja, de inbreng van Dick is – als zovelen van ons – op de achtergrond. Maar daardoor niet minder essentieel. Het was ook de plek die Dick verkoos. Bescheiden en zachtaardig als hij was, voelde hij zich daar prettig onder. En in die ruimte kon hij floreren. In de analysekamer kwam vaak de humor die hij had naar voren. Maar ook zijn warmte. Hij was benaderbaar voor iedereen. En was bereid om met iedereen te schaken.

Sterker nog, hij had de capaciteit om op het niveau te schaken van zijn tegenstander. Daardoor kon zijn tegenstander zijn beste schaak aan Dick tonen, hetgeen door Dick regelmatig werd beloond met een remise. In de afgelopen seizoenen is er volgens mij geen speler geweest die zo vaak remise speelde, en werd daarmee onze RemiseKoning. Of het nu om een salonremise tegen John Leer of Michel de Wit was, een vecht-je-er-maar-uit remise tegen Hans Uitenbroek of een aanmoedigingsremise tegen zijn pupil Julian van Overdam, hij vond het plezieren van zijn tegenstander en de sfeer op de club, net zo belangrijk als het winnen.

Juist zijn benaderbaarheid en zijn grote schaaktechnische inzichten maakten van hem een goede schaakleraar. Toen de jeugdopleiding begon was hij er bij om zijn broer Michel te ondersteunen en les te geven aan de jonge honden van de vereniging. Niet alleen aan Jan en Julian gaf hij les, maar ook aan Lennard, Sophia en soms aan Angelique. Lessen die zij allen als goede en leerzaam hebben ervaren. Dick kon je iets bijbrengen en je daarbij geheel in je eigen waarde laten.

Hij stond ook open voor vragen. Stomme opmerkingen bestonden niet. Ik vroeg weleens waarom een bepaalde zet niet kon, waarna hij mij fijntjes wees op het vervolg: binnen drie zetten dameverlies of mat. Hij liet het ook zien en deed het dan niet af als een belachelijk idee, meer als niet aan te raden. Het toont aan hoe hij zich kon inleven in de schaakkwaliteiten en de persoon van een ander.

Dick had veel over voor Charlois Europoort. Toen voorzichtig met internetschaken werd begonnen, was hij erbij. Door zijn deelname ondersteunde hij het initiatief. En gelijktijdig had hij er plezier in om met Michel, Jan en Julian zover mogelijk te komen. Als ik mij goed herinner zijn ze tot de finale gekomen.

Van onze vereniging heeft Lendert den Ouden een tijdje met hem mogen samenwerken bij het Architectenbureau van Gemeentewerken Rotterdam. Dick hield zich met berekeningen bezig van onder andere bruggen. Bruggen die in het afgelopen jaar een rode draad vormden. Het zijn de doelen van daagjes uit geworden.

Dick had al maanden last van zijn lichaam en het eten wilde niet altijd even makkelijk gaan. Toen hij aanvankelijk naar de dokter ging, vonden ze nog niets bij hem. Toen hij later dacht dat er niet veel aan de hand was, bleek het vele malen erger dan verwacht. Men vond eindelijk de oorzaak van zijn klachten. Helaas veel te laat. De slokdarmkanker was al zover dat er weinig tot niets meer aan te doen was. Zeker niet omdat de tumor in zijn hoofd eerst moest worden behandeld. Kortom, er was geen hoop meer op herstel. En zo begon voor Dick het eindspel waarbij hij tegen een mat in een beperkt aantal zetten aankeek.

Dick heeft zich vervolgens geheel gericht op zijn gezondheid, waarbij hij zich zo positief mogelijk op stelde. Kwaliteit voor kwantiteit. Hij ging contacten uit de weg om zijn energie te sparen en risico’s te beperken. Hij wilde de tijd die hij nog had gebruiken om meer tijd te krijgen en deze door te brengen met degenen die hem het dierbaarst waren: zijn ouders, zijn broers Cor en Michel met hun gezin en zijn beste vriendin Pia Spong.

De periode die volgde is voor iedereen moeilijk geweest. Het is extra triest dat juist Dick, die bij iedereen sympathie genoot om zijn bescheidenheid, zijn humor en zijn benaderbaarheid, zo’n lijdensweg moest volgen. Tot overmaat van ramp overleed zijn moeder in januari van dit jaar. Desondanks heeft hij van het laatste jaar zoveel mogelijk genoten en heeft hij laten blijken niemand te zijn vergeten.

Zo speelde hij nog met enige regelmaat schaakpartijtjes op internet en dacht hij aan de club toen hij een nieuw logo voor Charlois Europoort ontwierp. Een Koning met daarin een e in een C, die vanaf een afstand sterk doet denken aan een apestaartje. Een modern logo voor de Oude Dame van Zuid.



Veel steun heeft hij gehad aan Cor en Michel, die bij iedere behandeling met hem meegingen. Niets was hen teveel, ook al kostte het ze zelf wel heel veel. Ze hebben voor Dick gedaan wat ze konden en hebben hem tot het laatst aan toe gesteund.

Een enorme steun heeft hij ook aan Pia Sprong gehad. De Engelsen hebben een gezegde: a friend in need is a friend indeed. En dat was Pia. Ze beurde Dick op als hij dat nodig had, en nam hem mee op pad om hem twee keer per week een minifeestje te geven. Dick heeft daar nog van mogen genieten. Tijdens de uitjes heeft Pia de bruggen geschilderd en op iedere brug staat Dick. Soms wat groter, soms heel klein. Maar hij staat erop omdat hij het middelpunt van de dag was en dat is hij nu ook in onze herinnering.

Dick de Wit overleed op zondag 23 oktober 2011 om 08.40 uur. Hij heeft slechts 50 jaar mogen worden.

De crematie zal plaatsvinden op woensdag 26 oktober 2011 om 11.00 uur op het crematorium Hofwijk aan de Delftweg 230 te (3046 ND) Rotterdam. Na de plechtigheid is er tijd voor koffie en condoleances.

Zij die woensdag afscheid willen nemen van Dick zijn van harte welkom.

50 opmerkingen:

Sascha zei

Veel sterkte gewenst aan de familie de Wit en de vele vrienden

Anoniem zei

Beste Charlois-leden, maar vooral Cor en Michel,

Heel veel sterkte gewenst bij het verwerken van dit enorme verlies.

Namens Schaakvereniging Sliedrecht,
Jerry van Rekom

Charles Kuijpers zei

Een prachtige necrologie, het is Dick ten voeten uit. Ik heb hem een jaar of dertig mogen kennen en ben diep geschokt door zijn overlijden, ook al was reeds lang bekend dat het op afzienbare termijn ging gebeuren.
Aan iedereen die hem kent, veel sterkte, en voor alles mijn innige deelneming aan Michel en Cor.....

Peter dJ zei

Veel sterkte voor degene, die Dick zullen missen.

Peter Kemner zei

Woorden schieten tekort. We zullen Dick enorm missen. Veel sterkte voor Cor, Michel, familie.

Anoniem zei

Mijn condoleances aan Cor, Michel en de familie.

Een fijne collega, goede vriend, geweldige schaker , maar bovenal een sociaal en warm mens is niet meer onder ons.

Ik zal je missen Dick.

Lendert

Jan Hendrik zei

Veel te vroeg...

Sterkte aan de familie en Pia.

Jan Hendrik

Ben Boog zei

Te jong. Te vroeg..wat zullen we hem missen. Heel veel sterkte gewenst met dit enorme verlies.

Anoniem zei

Een klap voor de vereniging. We zullen Dick allemaal enorm missen.
Gijsbert

Carel zei

Amsterdam huilt mee met dit enorme verlies voor Rotterdam Zuid...

lennard zei

Al kende ik Dick nog niet zo lang. In goede en slechte tijden heb ik hem gekend als een ongelofelijk sociaal en warm mens. Ik zal hem heel erg gaan missen net als vele anderen.

Gecondoleerd met dit enorme verlies.

Lennard

Anoniem zei

Voor zover we je al niet misten het laatste jaar gaan we je nu nog meer missen. Sterkte aan Cor, Michel, familie de Wit en "last but least" Pia Sprong.

Frank Hendriksma

hans berrevoets zei

Ik wil alle dierbaren van Dick van harte condoleren met dit verlies. Als buitenstaander moest je soms even nadenken als een De Wit weer een toernooi had gewonnen. Daarom is het een terecht eerbewijs dat er veel foto's van Dick nu op internet staan ook van huldigingen. Dat helpt om herinneringen op te bouwen.
Ik wens een ieder daarvoor alle kracht toe en zeker zijn schaakvrienden in de kringen van Charlois/Europoort.

Adri zei

Afscheid te moeten nemen van het leven komt altijd te vroeg. Het is Dick niet meer vergunt hieraan voorbij te gaan. Als een van de steunpilaren van het 1e team is dit voor de vereniging en als zodanig een onnoemlijk groot verlies maar in het bijzonder voor Cor, Michel, familie en betrokkenen betuig ik mijn medeleven.

JCA zei

Cor, Michel, Petra en alle andere dierbaren van Dick veel sterkte en liefde toegewenst de komende tijd.
Woensdag mogen we afscheid emen van de sterkst schakende De Wit!

Ludo Tolhuizen zei

Een leuke herinnering: jaren geleden, een snelschaaktournooitje in Berlicum. Erik Knoppert speelde tegen Dick, en zei niet te durven winnen omdat hij tussen zijn twee broers inzat..

Dit zal helaas nooit meer gebeuren.
Ik wens Cor en Michel veel sterkte toe de komende tijd.

Lennart Heijnen zei

Veel sterkte toegewenst aan allen die dicht bij Dick stonden!

Ger in ' t Hout zei

Voor familie de wit en alle nabestaanden gecondoleerd en heel veel sterkte. dit is een groot verlies.

Anoniem zei

Ik wil de familie de Wit en de schaakvereniging waarvoor Dick zoveel heeft betekend veel sterkte toewensen bij de verwerking van dit groot verlies.
Een aantal jaren geleden genoot ik het voorrecht om bij een vriendschappelijke ontmoeting tussen Dick's vereniging en die van mij (Anderlecht) tegen hem te mogen spelen. Ik kende hem als "de broer van Michel", maar was meteen onder de indruk van zijn aimabele en innemende persoonlijkheid. Ik ben er zeker van dat hij voor heel veel mensen heel veel betekend heeft. Rust in vrede, Dick!

Jan van Mechelen

Adri Timmermans zei

Een heel mooi stuk over Dick waarin hij heel herkenbaar wordt beschreven. Ook al wist je dat het kwam, het bericht van zijn overlijden blijft je vervullen met een verslagenheid. Ik wens Cor en Michel heel veel sterkte toe in de komende tijd.

Kresna zei

Beste Cor en Michel,

Ik wens jullie ontzettend veel sterkte, liefde en warmte toe, nu maar zeker ook de komende maanden.

Met Dick is niet alleen een ijzersterke schaker maar ook een ontzettend fijne persoonlijkheid heen gegaan.

Cor, Michel, de afgelopen maanden hebben jullie een ongelooflijke mentale veerkracht laten zien wat niet iedereen gegeven is.

Ik hoop van harte dat jullie dit wederom enorm zware verlies te boven komen met jullie werkelijk bewonderenswaardige energie en kracht.

Dick, heel erg bedankt voor de vele (verlies)partijen die we de afgelopen 25 jaar hebben gespeeld!

Kresna

apietrow zei

Cor en Michel;
Gecondoleerd en veel sterkte;
Andrzej

Anoniem zei

van harte gecondoleerd met dit verlies en veel sterkte toegewenst.

Anton Lammers

Anoniem zei

Gecondoleerd met dit grote verlies, en veel sterkte gewenst aan familie en vrienden.

Jan-Pieter Vos

Leo Kranenburg zei

Cor, Michel en de familie, kennissen, clubleden en vrienden van Dick: heel veel sterkte, in deze moeilijke tijd.

Anoniem zei

Mijn innige deelneming aan Michel, Cor en de rest van de familie.

Veel sterkte.
Gilles Regniers

Anoniem zei

Gecondoleerd en veel sterkte toegewenst.

Cor de Zwart

Anoniem zei

Innige deelneming en veel sterkte aan vrienden, familie.
Ik ken weinig die meer teamspeler waren dan Dick.
Andy Ooms

SV Krimpen aan den IJssel zei

Onze vereniging is diep geschokt door de onvermijdelijke afloop van de door Dick gevoerde ongelijke strijd.

Ik weet van Cor en Michel hoe hecht hun familieband is en hoezeer dit verlies hen treft. Wij wensen hen de kracht dit te dragen.
Hans van Nieuwenhuizen

Ik heb 1 x met mijn gemeentecollega Dick mogen schaken. Remise, maar dat kwam niet door mijn sterke spel. Blijkbaar mocht Dick mij wel. Dat was zeker wederzijds.
Jason Zondag

Anoniem zei

Ik wil de familie de Wit en de vele (schaak)vrienden van Dick heel veel sterkte toewensen vanwege dit verlies.

Mark Lagendijk

Norbert Jansen zei

Beste familie de Wit, Cor, Michel, leden van Charlois,

Het doet pijn dit bericht te lezen. Ik wens jullie veel sterkte met het verwerken van het verlies van Dick.

Norbert Jansen.

Gert Timmerman zei

Een bewijs van Dick´s (stille) schaakkracht waren 2 legendarische schaakpartijen die Dick rond 1990 speelde tegen de Engelse topgrootmeester Tony Miles tijdens de jaarlijkse sterk bezette open schaaktoernooien in Oostende (1984-1993).
Bij de eerste ontmoeting zette Dick de toernooifavoriet tot groot genoegen van alle toen aanwezige Nederlanders kansloos van het bord.
Een jaar later kreeg de Engelse GM door speling van het indelingslot kans op zijn revanche.
Als gewaarschuwd man kreeg hij deze ook in de vorm van een....zeer benauwde remise.
Dick zei na afloop dat Miles hem nog juist "op tijd" remise had voorgesteld...
Over "op tijd" verschilden de aanwezigen van mening...

Dick was bij leven een uiterst innemend en vredelievend persoon.
Dat hij nu in vrede moge rusten.

Gert Timmerman

Anoniem zei

Beste Michel en Cor,

Wij voellen zeer met jullie mee met het grote verlies van Dick.

Hij zal bij ons in gedachten blijven.

Wij wensen jullie veel sterkte toe in deze zware tijd.

Roger en Hao Meng

Anoniem zei

Michel, Cor, familie en alle dierbaren van Dick, heel veel sterkte!

Fam. Nguyen
(Lucas, Kevin, Thao & Kim)

Anoniem zei

Ik wil de familie de Wit veel sterkte wensen met dit enorme verlies. Enkele van Landau Axel hebben een aantal keer tegen Dick mogen spelen en onze ervaringen zijn precies hetzelfde wat zovelen zeggen. Met Dick verliezen we naast een zeer goede schaker ook een heel aardig mens. Nogmaals veel sterkte.

Wim Sinke

Zhi Yang zei

Mijn condoleances aan de familie De Wit. Ik wens de familie veel sterkte.

Anoniem zei

Wat een verschrikkelijk nieuws. Ik heb vroeger nog met Dick en Michel bij De Variant gespeeld. Ik wens de familie veel sterkte.

Martin Martens

Anoniem zei

Beste Cor, Michel, familie en vrienden

Veel sterkte gewenst. Morgen en in de tijd die komen gaat zonder Dick.

Hans Uitenbroek

Menno Brandenburg zei

Heel triest nieuws. Ik wens alle dierbaren van Dick veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Paul Koppens zei

Ik wens Cor, Michel, en de familie en vrienden van Dick alle sterkte toe. Toen ik zelf nog actief schaakte, heb ik verschillende keren tegen Dick gespeeld, en het zal niemand verbazen dat die partijen in remise eindigden. Ik herinner me hem als een heel prettige tegenstander en een sympathiek mens.

Jan Jaap Janse zei

Beste familie De Wit en leden van Charlois Europoort,

Veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.

Anoniem zei

Beste Cor, Michel en uiteraard familie en vrienden. Veel sterkte gewenst met dit treurige verlies. Ruud van Hooff

Anoniem zei

Cor, Michel, familie en vrienden,

Nogmaals gecondoleerd met dit enorme verlies.
Heel veel sterkte morgen en de tijd daarna.

Mark en Adrie Beijen

Kees van Drunen zei

Een groot gemis. Veel sterkte met het verwerken van dit verlies, Cor Michel, familie en vrienden.

Anoniem zei

Michel, Cor, familie en vrienden,

Ik wens jullie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Eric van Loon

Mark Trimp zei

Ik wens familie (Cor en Michel) en vrienden veel sterkte.

Mark Trimp

Anoniem zei

Michel, Cor,

Gecondoleerd. Veel sterkte.

Harold van Dijk

Viktor van de Wetering zei

Een groot verlies...
Veel sterkte toegewenst, Cor, Michel en andere naasten.

Theo zei

Het zijn fijne herinneringen die ik bewaar aan tijd dat we samen in het reserveteam van de Variant speelden. Met het vertrekken van eerst Johan (Van Mil) en nu Dick wordt duidelijk hoe dankbaar we mogen zijn voor onze mooie schaakervaringen Later ontmoette ik Dick nog wel eens als MisterBig op ICC (The Internet Chess Club).
Ik wens de vrienden en de familie en vooral Michel veel steun toe bij het verlies,

Theo Hommeles

David Garceran zei

Dank aan Dick en Michel voor de mooie schaak- en commodore 64 speelherinneringen. Ik zal het nooit vergeten.
Veel sterkte toegewenst vanuit Hong Kong aan allen die Dick op hun eigen manier zullen missen.