woensdag 12 oktober 2011

Groep 3

Op vrijdag 7 oktober werden 3 partijen gespeeld. Wegens ziekte kon Rinus van de Wetering niet tegen Stoffer Sprang spelen. Marjolein Osinga wist van Martin in 't Hout te winnen. Verrassender is de uitslag van de partij Michiel Gerritse - Fritz Dueller: remise !  De verrassing van de avond is de overwinning van Janus de Vries op Peter van Soest. Dat kan niemand van Janus meer afnemen, maar eerlijkheidshalve dient er gezegd te worden, dat het aan Peter zelf lag.... Zie de relaas hieronder, onder de definitieve indeling van vrijdag 14 oktober.

Op vrijdag 14 oktober speelt CE-7 haar eerste RSB-wedstrijd. Daardoor zullen maar enkele partijen van Groep 3 gespeeld kunnen worden:

Stoffer Sprang - Jan Hendrik Leopold
Fritz Dueller - Rinus van de Wetering
Martin in 't Hout - Lennart Heijnen
Michiel Gerritse - Peter van Soest

Opgemerkt dient hier te worden, dat Fritz Dueller als reserve voor CE-7 dient. Zijn partij tegen Rinus kan op het laatste moment geannuleerd worden, als blijkt, dat Fritz moet invallen.

De les van de partij Janus de Vries - Peter van Soest.....

Ambitieus is Peter van Soest als ons nieuwe lid aan Groep 3 begonnen.
Zijn doel is niet misselijk: in 1x naar Groep 2 promoveren !

Het is lekker voor hem om na een remise met Rinus van de Wetering (waarin vermoedelijk voor hem meer gezeten had), te vervolgen met 2 overwinningen op opkomende jeugdspelers (Zhi Yang Fan en Kevin Nguyen).
Zijn optimisme werd groter en groter.

Tegen Janus de Vries, ook een opkomende jeugdspeler, begon het voor Peter goed. Eerst een loper voor, daarna ook nog een vork op koning en toren.
De overwinning was eigenlijk binnen. Vooral, toen Janus nog een toren dreigde te verliezen als Peter dadelijk met zijn dame op b2 zou slaan en met een dubbele aanval de toren op a1 en koning op c2 tegelijk aan zou vallen.
Die aanvalszet stond al vast geprogrammeerd in zijn hoofd.

Peter verloor zijn concentratie en keek wat rond in de speelzaal. Janus speelde Pf3-d1. Toen Peter zag, dat hij aan zet was, trok hij gelijk de trekker over: Dxb2....... Daaaaag dame, gedood door eigen vuur !!!

Peter kwam nog wel wat terug, maar kon zich in het eindspel met een toren minder niet staande houden en verloor daarmee de partij. Dat was gevoelsmatig een ramp voor hem. Hij bekende, dat het misschien zijn ergste schaakblunder ooit zal zijn geweest. Iets wat hij niet licht zal vergeten. Zijn kansen op promotie heeft hij hier mee op het spel gezet en hij moet maar zien, of dat straks zal gaan lukken.

Moraal van het verhaal en voor iedereen geldt:

De partij is pas gewonnen als de stukken in de doos zitten.
Concentratie blijven houden tot de laatst gespeelde zet.
Natuurlijk! Desnoods eerst opschrijven voor je zet etc.
Je kan het iedereeen vertellen hoe dat allemaal moet.
 
En toch blijk je die menselijke kant ook te hebben die zo velen met je dragen: soms ongeconcentreerd spelen.
 
Groetjes
 
Peter dJ 

2 opmerkingen:

Arjan zei

Ook wel mooi dat de dame verloren ging na een onreglementaire paardzet! Maar ik gok dat Pe3-d1 bedoeld was.

Peter dJ zei

Oeps, een typfout van mij. Zo gewend aan de overbekende "standplaats" van de koningspaard (f3). Inderdaad moet het Pe3-d1 zijn.