woensdag 26 oktober 2011

In Memoriam André Kouwenhoven



Het is deze week een trieste week voor Charlois Europoort. Overleed op zondag Dick de Wit, gisteren bereikte ons het bericht van het overlijden van ons ere-lid André Kouwenhoven. André is in de vroege ochtend van maandag 24 oktober 2011 op 88 jarige leeftijd overleden.

Wie zo oud mag worden, heeft de tijd om vele goede dingen te doen. Dat geldt zeker voor André. Niet alleen was hij erelid van onze vereniging, hij was – zoals ook in zijn rouwadvertentie staat vermeld – tevens drager van het Ereteken van het Koninklijk Korfbal Verbond en drager van de Bronzen Medaille Orde van Oranje-Nassau. Het spreekt voor zich dat hier uit al blijkt hoeveel hij voor de sportwereld, en in het bijzonder voor de schaak- en korfbalsport, heeft betekend.

André heeft vooral veel betekend voor de bekendheid van de sport. Als journalist en verslaggever van Het Vrije Volk heeft hij menig stukje geschreven over onder andere korfbal.

André heeft niet alleen geschreven over deze sporten, hij heeft er ook ruimschoots aan deelgenomen. Zoals iedereen weet was André een trouwe bezoeker van het Seniorentoernooi van de RSB en kaapte daar met regelmaat nog een prijsje weg. Het geeft aan dat hij op oudere leeftijd nog steeds de diepere inzichten in het edele schaakspel had.

Die inzichten kwamen niet alleen naar voren achter het schaakbord. Veel meer liggen de verdienste van André in de vele bestuursfuncties die hij bij diverse sportinstellingen heeft vervuld. Zo is André jarenlang de wedstrijdleider van de RSB-competitie geweest. Maar ook de KNSB competitie heeft hij een aantal jaren geleid. Bij het Korfbal was hij naast scheidsrechter ook bestuurslid van de Rotterdamse Korfbal Bond en was hij ook landelijk geen onbekende.

In al die functies toonde André een man met visie te zijn. Toen hij wedstrijdleider bij de KNSB was organiseerde hij schaaksimultaanseances bij de V&D! Daarmee bracht hij het schaken bij een groot publiek.

Ook toen al moet hij geweten hebben dat de schaaksport alleen maar kan blijven bestaan als er een draagvlak is onder de mensen. En daarvoor is bekendheid nodig. Hij maakt daarbij gebruik van de grootmeesters uit die tijd, zoals Eeuwe, Donner, Larsen en vele anderen. Gewoon door de activiteiten te combineren met het Hoogovenstoernooi.

Voor de RSB heeft hij jarenlang het RSB Snelschaaktoernooi georganiseerd. Een toernooi waarin zijn waarde – en het gemis daarvan – duidelijk naar voren komt. Sinds zijn vertrek lukt het niet meer zo vaak om dit waardevolle toernooi georganiseerd te krijgen.

Juist die visie, het niet afwachten maar pro-actief reageren – wat hem ook op het schaakbord zo goed uitkwam – deed hem tot besluiten komen die andere minder snel zouden nemen. Toen André voorzitter was van de Schaakvereniging Europoort en het ledenaantal zag afnemen, heeft hij niet gewacht tot er te weinig leden zijn om nog een vereniging te kunnen blijven, maar heeft hij die vereniging gezocht die het tij kon keren. Waar Europoort nog veel schakers in de lagere regionen had, had Schaakclub Charlois voornamelijk de sterkere spelers. Hij zag dat het binden van die positieve krachten zou leiden tot een vereniging die meer zou zijn dan de afzonderlijke verenigingen samen. En hij had gelijk. Hij werd terecht de eerste voorzitter van Charlois Europoort.

Legendarisch voor zijn visie was dat hij bij een algemene vergadering eind jaren zeventig al een rookverbod wilde instellen op de speelavond ten behoeve van de gezondheid van de schakers. Toen heeft dat voorstel geen meerderheid bereikt en nu – 30 jaar later – is algemeen beleid. Het toont aan hoeveel visie André had.

Toen hij voorzag dat er moment zou komen dat het spelen in de avond teveel zou worden, is hij gaan kijken naar een schaakactiviteit die overdag was. Hij kwam terecht bij de door Lau van Persie, Cor van Lent en Kok van Drunen opgezette schaaksociëteit “Centrum Charlois”. Toen hij binnenliep zeiden ze: “Daar is onze voorzitter”. En dat is hij tot zijn dood aan toe gebleven.

Zelfs na zijn dood liet hij nog blijken wat een goede bestuurder hij was. Hij had zijn uitvaart en alles er om heen al netjes geregeld. Want hij wilde verdwijnen op de wijze dat hij geleefd heeft. En met dat éne wereldberoemde citaat vatte hij zijn leven nog één keer samen: “I did it my way”.

Andreas Johannes Kouwenhoven was geboren op 9 januari 1923. Hij wordt vrijdag 28 oktober 2011 om 10.45 uur gecremeerd in het Crematorium Rotterdam Zuid aan de Maeterlinckweg 101 te Rotterdam-Zuid. Om 10.30 uur kan men afscheid nemen van André en na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleance.

4 opmerkingen:

Ger in ' t Hout zei

Iedereen van de schaakvereniging en vrienden en familie van andre gecondoleerd en heel veel sterkte.

Charles Kuijpers zei

Ik ken André uit de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Lang geleden dus. Maar ik herinner me maar al te goed dat hij een prachtig mens was. Hij ruste in vrede.

Kresna zei

Toen ik net lid werd van Charlois was André groepsleider van groep 3.

Ik herinner me dat hij er een waar feest van maakte door wekelijks (!) een nieuwsbrief hardcopy (!!) uit te delen met de laatste stand gelardeerd met leuke anekdotes.

Wederom is een zeer bijzonder mens heengegaan. Heel veel sterkte aan de familie en naaste vrienden.

Kresna

Sascha zei

Ik heb André niet zo lang gekend, voornamelijk uit mijn tijd bij Lombardijen. Een bijzonder persoon. Sterkte voor de nabestaanden.