maandag 10 september 2012

Voortvarende start jeugdteams

Afgelopen zaterdag vertrokken twee jeugdteams van CE naar Amersfoort om daar in de Meesterklasse A (t/m 20 jaar) te spelen om het Nederlands Kampioenschap Teamschaken. Ook dit jaar wordt er in acht ronden, verdeeld over vier dagen, uitgemaakt welke club zich een jaar lang Kampioen van Nederland t/m 20 jaar mag noemen. Het eerste jeugdteam heeft deze titel inmiddels al twee jaar in handen. Het tweede jeugdteam mag dit jaar ook aantreden in de hoogste klasse, nadat ze vorig jaar op een promotieplek waren geĆ«indigd in de regionale competitie. De verwachtingen vooraf zijn hooggespannen. Het eerste, dat een beetje begint te lijken op het Nederlands Elftal van twee jaar geleden (natuurlijk gaan we winnen vandaag, alleen met hoeveel is de vraag), heeft het kampioenschap al twee keer eerder gewonnen en ook dit jaar gaat het weer voor het hoogste. Team twee heeft iets bescheidener doelstellingen. Handhaving is de eerste prioriteit, maar misschien zit er nog wel meer in.


De beide jeugdteams startten de eerste ronde voortvarend. Jeugdteam 1, bestaande uit Marco, Jan, Roger en ondergetekende, speelde tegen Baarn 1. Het werd een eclatante zege voor CE. Als eerste was Roger klaar, die Daan Lensink (1861) geen schijn van kans liet. Nadat Roger een pion had gewonnen tikte hij de partij simpel uit. Jan tekende kort daarna voor de 2-0 aan, na Geertien de Vries (1284) een afstraffing te hebben gegeven. De zege werd binnengehaald door Marco, die na wat complicaties een stuk won tegen Kasper Wiegers (1737) en de partij daarna uiteraard niet meer uit handen gaf. De perfecte score werd tenslotte neergezet na een technische overwinning van mij op Yme Brantjes (1938). 

Jeugdteam 2, bestaande uit Maurice, Robin, Nancy en Angelique, had het wat moeilijker tegen De Toren Arnhem 2. Geen snelle overwinningen, maar veelal zwaar bevochten zeges of remises. Het eerste halve punt kwam op naam van Angelique, die na een wilde partij de punten deelde met Raimond Vastenhout (1631). Even later  kwam het volgende halve punt erbij na een remise van Nancy tegen Iris Roelofs (1702). Na deze halve punten moesten de hele punten dan maar van de heren komen. En die kwamen er, na technisch goede overwinningen van Maurice op Jasper Zwirs (1891) en van Robin op Catheleijne Sanders (1822). 3-1 dus de einduitslag. Zeker geen slecht begin voor een promovendus. 

De tweede en laatste ronde van de zaterdag werd jeugdteam 1 ingedeeld tegen het enige andere team dat ook met 4-0 had gewonnen: Santpoort 1. Dat zij deze score niet zouden verdubbelen was van te voren al te verwachten, maar werd al snel bewaarheid na een blitzoverwinning van Roger op Daan Haver (1981). De partij was al binnen een half uur afgelopen. Roger zette zijn tegenstander onder druk, die vervolgens een vol stuk weggaf. Marco maakte er na een tijdje 2-0 van, middels een gestroomlijnde zege op Dave Looijer (1910). De overwinning werd definitief binnengehaald door Jan, die Brian Mollenkamp (1829) een illusie armer maakte. Dat we niet met de perfecte score huiswaarts keerden, rekent uw verslaggever zichzelf zwaar aan. Tegen Bas Haver (2066) kwam hij al snel heel goed te staan, maar na een paar onnauwkeurige zetten in het middenspel kwam een eindspel op het bord, dat wellicht zelfs beter was voor zijn tegenstander, maar na een tijd in remise eindigde. 3.5-0.5 dus en een mooie opening van het seizoen.

Jeugdteam 2 had een zware dobber aan Voorschoten 1. Maurice boekte als eerste een nette remise tegen Vincent Blom (2167). Na een mooie zege van Nancy op Midas Ratsma (2089) zag het er ineens zeer rooskleurig uit. Maar nadat Angelique het niet helemaal nauwkeurig deed in een ongeveer gelijke stelling en vervolgens verloor van Rosa Ratsma (1844), was de stand 1.5-1.5 en was Robin als enige nog bezig tegen Elwin van der Auweraert (2169). Na een wat betere stelling uit handen gegeven te hebben, vocht Robin voor remise. Maar zijn tegenstander speelde het eindspel goed en CE 2 leek met een nederlaag de dag te beĆ«indigen. De eerste gedesillusioneerde toeschouwers hadden de partij al de rug toegekeerd, toen Robin op het allerlaatste moment een geweldige schwindel tevoorschijn toverde en het matchpunt veilig stelde. Ook geen slecht begin dus voor jeugdteam 2. Waar handhaving vooraf de eerste prioriteit had, lijkt een hogere doelstelling nu geen waanidee. 

Zo liggen beide jeugdteams weer op koers voor een mooi jaar. Het eerste heeft de eerste stap naar de tweede titelprolongatie gezet en het tweede draait voorlopig bovenin goed mee. Maar de weg is nog lang en de volgende zes ronden zullen uitwijzen of beide teams de hoge verwachtingen inderdaad waar kunnen maken. Teamleider John van de Laar was de hele zomerdag aanwezig, waarvoor onze dank. John is ongeveer op hetzelfde moment als teamleider aangetreden als Louis van Gaal, en beiden hebben ze te maken met de erfenis van hun voorganger. Op John's schouders ligt echter een veel hogere druk, omdat Michel zijn laatste toernooi als teamleider niet compleet verknald heeft (wat Bert van Marwijk helaas deze zomer wel deed). Een topseizoen voor beide teams is dus het devies, anders staat John uiteraard binnen de kortste keren weer op straat. Voorlopig lijkt hij echter nog niet voor zijn baan te hoeven vrezen.

Julian van Overdam

Zie voor verdere informatie: http://www.jeugdclubcompetitie.nl/?q=A

3 opmerkingen:

Ruud Kok zei

Een goed begin is het halve werk.

sascha zei

Netjes hoor..

JCA zei

Zie ik nu dat het verslag van de 2e ronde JCC op onze jeugdsite staat?