zondag 23 september 2012

In Memoriam Piet Baris



Afgelopen week overleed op zeer hoge leeftijd ons oud-lid Piet Baris.

Piet Baris debuteerde op 10 december 1935 in het eerste tiental van Charlois en maakte in 1969 deel uit van het tiental dat kampioen van Nederland werd. Voor 1960 was hij onbetwist de sterkste man van onze vereniging. Toen de vereniging in kracht groeide door de aanwas van jonge, sterke leden, wisten alleen hij en de veel te jong overleden Cor van de Griend zich temidden van dit geweld te handhaven.

Hij was een man van weinig woorden. Hij klaagde niet, als hij een partij verloor, hij schepte niet op, als hij gewonnen had. Het was onmogelijk om een partij van hem los te krijgen voor het clubblad. Ik verdenk hem ervan dat hij zijn notatiebiljetten thuis vernietigde.

Er bestaan de nodige legenden over hem. De mooiste over de meidagen van 1940, toen hij in de Waalhaven gelegerd was. Op een gegeven moment zag hij alleen nog maar Duitse vliegtuigen overvliegen en geen Nederlandse meer. Daaruit trok hij de conclusie dat de oorlog verloren was, dat verder vechten geen zin meer had en hij ging naar huis. Ik heb hem gevraagd, of dit waar was en kreeg ten antwoord iets als: “Ja, die oorlog, dat was niet best.”

Vaak zijn mensen die weinig communicatief zijn, wat asociaal. Dat was Baris allerminst. Door en door betrouwbaar en heel wat jaren penningmeester van onze vereniging. En de verzorger van zijn vrouw onder zeer, zeer moeilijke omstandigheden.

Nog een anekdote. Toen hij dertig jaar in het eerste tiental had gespeeld, verscheen zijn foto op de eerste bladzijde van de Triomfator. Nu was die foto niet superduidelijk, want de Triomfator werd toen nog gestencild, maar zo slecht was die ook weer niet. Hoe dit zij, Baris herkende zichzelf niet en vroeg: “Wie is er nu weer dood?”
 
Zijn beroemdste partij was tegen het V.A.S., ik denk in ons kampioensjaar. Hij was slecht uit de opening gekomen – hij kende geen openingstheorie – en kreeg een geweldige pionnenstorm tegen zijn koningsstelling. Toen liet hij een van die pionnen gewoon een toren slaan. En wat zijn tegenstander ook deed, er was voor deze man geen redden meer aan. Zijn koningsvleugel was verwoest, zijn damevleugel geblokkeerd. Baris won met een toren achter!


Jaap Staal

Geen opmerkingen: