zondag 26 februari 2012

Eerste matchpunt is binnen!

We hadden de kop ook kunnen veranderen in: "Vierde team laat winst opnieuw liggen", maar laten we vooral de positieve insteek handhaven: we zijn van de nul af (maar nog niet van de laatste plaats..)! Afgelopen vrijdag speelden we met met vierde een naar voren gehaalde wedstrijd tegen Dordrecht 2. In Dordrecht wordt volgende week de bekende snelschaakmarathon georganiseerd, en op verzoek van Dordrecht hebben we de wedstrijd een weekje vervroegd. Carel Vredenborg speelde nog verder vooruit en had die week ervoor een keurig punt gescoord tegen Johan vd Griend, op bord 6.

We begonnen dus vol vertrouwen aan de wedstrijd, waarbij al snel bleek dat dat vertrouwen niet misplaatst was. Piet Verhey speelde op bord 8 tegen Cochita Dwars en wist supersnel te winnen! Piet speelt een superseizoen! Niet veel later kreeg Cees van Oosterom remise aangeboden op bord 2, in een stelling waar nog niet zoveel aan de hand was. Gelet op de stand was het verstandig dat Cees op dat moment die remise pakte. Wel zag het er op bord 3 slecht uit bij lastminute invaller Peter de Joode, die moest spelen tegen hun sterkte man Jan Willem Versloot. Peter bestudeert tegenwoordig de Leeuw, maar deze variant moet hij nog even opzoeken: in de opening ging het helaas al snel mis. Maar uiteraard heel fijn dat Peter bereid was op het laatste moment in te vallen! Angelique Osinga verloor helaas op bord 7 van Laurens Joskoot. Ik kreeg de indruk dat Angelique langzaamaan zeker er vanaf gedrukt werd. Jammer, uithuilen en opnieuw beginnen. Angelique gaat dit seizoen nog punten pakken, let maar op!

Dan komen we uit bij Erik vd Berg die op bord 1 tegen de sterke Pluijmert een ondoorgrondelijke pot speelde. Erik kwam een kwaliteit voor en moest volgens getuigen op gegeven moment makkelijk gaan winnen. Echter zo makkelijk was het blijkbaar nog niet want Erik verloor! Tot overmaat van ramp moest ik niet veel later in remise berusten. Tot 23:00 was er niets aan de hand: 2 pionnen voor in het eindspel, wel nog een technische klus maar een dikke +2 was de stelling wel. Toen begon het drama. Eerst maakte ik een blunder die gelukkig uiteindelijk geen blunder bleek maar hooguit een onnauwkeurige zet. Je kunt ook zeggen dat ik met een gelukje de boel nog bij elkaar kon houden. Daarna blunderde ik bijna een stuk weg. Ik slaagde erin het stuk te behouden, echter ten koste van het goede eindspel. Daarna speelde mijn tegenstander het gelukkig ook niet helemaal goed en kon ik uiteindelijk nog blij zijn met remise. Een merkwaardige inzinking. Ten slotte speelde Ab Kamman op 5 voor de winst, dan hadden we immers nog 4-4. Dat lukte gelukkig in het verre eindspel.

4-4, tja, de nul is weg, laten we het daar op houden. Nog 2 wedstrijden, we zullen op volle oorlogssterkte moeten aantreden en beide potten moeten winnen om de stand nog een enigszins dragelijk gezicht te geven. Wel leuke matches overigens, tegen Shah Mata en Rotterdam 3. We houden de moed erin!

Gijsbert

Geen opmerkingen: