zondag 19 februari 2012

Bekerteam dendert door!

Jawel, er valt toch nog wat te vieren in de onderbond! Het RSB bekerteam wist afgelopen vrijdag de halve finale te bereiken van de RSB beker door winst op Hendrik-Ido-Ambacht. We zijn er dit jaar in geslaagd een stabiel team te formeren: spelers die niet zomaar verliezen. We hebben ten opzichte van de laatste wedstrijd een lichte verbetering doorgevoerd in de teamopstelling door John vd Laar te vervangen door Marcel den Bleker. John was zo vriendelijk om Marcel af te staan aan het bekerteam, terwijl het vijfde ook een wedstrijd af te werken had. Ik weet nog niet hoe, maar zo'n gebaar betaalt zich natuurlijk een keer terug. Misschien volgend jaar meer invalbeurten voor John in het vierde?

Dan de wedstrijd zelf. Cees speelde op bord 2 een prima pot tegen een 1900-speler, hun sterkste man. Cees wikkelde met zwart probleemloos af naar een gunstig eindspel met een pion meer, dat helaas remise werd. Een leerzaam eindspel, op het eerste gezicht dacht ik dat Cees het beter kon spelen, maar misschien was het wel gewoon remise. Niet veel later won ik vrij soepel op bord 1, een vrij langzame wegschuifpartij (zie fragmentje). Ab speelde niet veel later remise op bord 4, een verstandige keuze met minder tijd op de klok. Het bleef toen nog wel even spannend bij Marcel, die toch nog wel even in een lastig eindspel terecht kwam met voor beide spelers weinig tijd. Gelukkig slaagde zijn tegenstander er niet in een winstplan te verzinnen en na ongeveer 6x 3 maal dezelfde stelling was het zijn tegenstander die berustte in remise en dus in de nederlaag van zijn team. Hendrik-Ido-Ambacht heeft zich behoorlijk gemanifesteerd in de RSB-beker, een compliment waard! Ruud Kok was weer een voortreffelijke wedstrijdleider en kon de kaarten op zak houden.

Wie de volgende tegenstander wordt is nog niet bekend, we zullen vast underdog zijn maar dat zijn we dit seizoen wel gewend!

Wit: Gijsbert Kamerman Zwart: Xander van Doorn

27. Dd3! Niet moeilijk te zien maar wel opvallend dat het eigenlijk gelijk voorbij is. Zwart vervolgde niet optimaal:
27. La6? 28. e5 fxe5?? 29. Dxg6+ Kh8 30. Pf5 Tg8 31. Dxf7 en spoedig einde 1-0

Gijsbert

Voor meer foto's van deze ontmoeting van Marcel Dirks, zie deze link!

9 opmerkingen:

Adri zei

Proficiat bekerteam, Tja, als je al zover bent zou ik zeggen ga d'r voor door het sterkst mogelijke team op te stellen. welke tegenstander maakt niet uit want ze zijn toch al beresterk.

Arjan zei

De tegenstander is Messemaker.

Adri zei

Ik hoop maar dat de messen van de maker wat bot zijn.

Peter dJ zei

Nou, Gouda heeft Solingen als zusterstad. Solingen zal Messemaker dus maar al te graag van vlijmscherpe messen willen voorzien....

Arjan zei

Sterker nog, die messen hebben we (letterlijk) al, gezien de jaarlijkse uitwisseling tussen Messemaker en SC Solingen 1928.

Adri zei

Van harte gefeliciteerd!! met alsnog een finaleplaats!, maar niet door de vlijmscherpe messen van Messemaker.

De dramatische afloop van Cees was nog net geen dramatische afloop voor het bekerteam Cees had de partij is zijn zak en hoefde in het eindspel alleen nog maar uit te tikken.
Maar Cees was uiterst te voorzichtig en behoedzaam, op zich terecht, maar daardoor raakte hij wel pardoes in een torenschaak en dus toren weg. Ik voel precies wat Cees voelde op dat moment, heel het weekend naar de knoppen en de rest erbij. Maar het lot was het bekerteam opnieuw gunstig gezind zodat Cees met een nare bijsmaak alsnog kon delen in de feestvreugde van bekerteam. Dat gelukslot is toch wel goud waard en ik hoop dat het z’n waarde behoud maar de beker veroveren toch maar liever door schaken.

P.S. dat Rokado verliest kwam voor mij als een complete verrassing maar daar zal ook wel weer het een en ander aan de hand zijn geweest.

Adri zei

Door loting naar de finale gaan is voor CE prachtig maar voor Messemaker uiteraard zeer teleurstellend. Persoonlijk vind ik dat loting zo snel mogelijk moet verdwijnen, als er geen winnaar is door snelschaken dan maar een suddendeath snelschaak partij voor de beslissing.
De teams kunnen dan een speler uit het team kiezen. Dat geeft m.i. een meer rechtvaardigheidsgevoel dan het lot.

Arjan zei

Adri, ik ben het helemaal met je eens. Maar gezien het wedstrijdverloop denk ik dat de spelers van Messemaker (ik wel in elk geval) er in dit geval wel vrede mee hebben. CE succes in de finale!

Adri zei

Als de RSB Verenigingen vrede hebben met het beker lotingsysteem dan zij dat zo.