zondag 6 februari 2011

Nederlands Kampioen t/m 20 jaar

De voorgeschiedenis is ongetwijfeld bij velen van u al bekend. Voor degenen die het nog niet wisten:

Gisteren werden de laatste 2 ronden van het NK t/m 20 jaar voor clubteams gespeeld. CE stond bovenaan, nog zonder matchpuntverlies, met 2 matchpunten voorsprong op de Schaakmaat. Er moesten nog 2 ronden gespeeld worden. De titel was dus allerminst binnen. We hadden echter de sterkste ploegen al gehad, maar juist deze dag hadden we het het moeilijkst.Hoewel de uitslagen misschien anders doen vermoeden, was er tot het laatst spanning. Lees en huiver.

De 7e en voorlaatste ronde speelden wij tegen Zukertort 1. Een niet te onderschatten team met een solide kern. Ik won echter al snel van Bram ter Schegget(2173). Geen vuiltje aan de lucht dus. Althans, zo leek het. Want alhoewel Roger en Jan een klein plusje hadden, had Marco een pion minder in het eindspel. Het werd er niet beter op toen Jan remise speelde tegen Gijs IJzermans(1919). We maakten ons nog meer zorgen toen ook Roger kort daarna remiseerde tegen Joran Donkers(1998). Maar Marco verdedigde zich kranig en sleepte er een remise uit tegen Christopher Brookes(2032). Een 2.5-1.5 winst dus. Een gelijkspel in de volgende ronde zou dus de titel betekenen.

De laatste ronde dan. Tegen het team van Chesscool 2. Chesscool 1 hadden we al verslagen in ronde 4, maar hun tweede team is allerminst zwak te noemen. De wedstrijd begon rampzalig. Roger verslikte zich tegen Nicky Law(2158) en zag zijn tot dan toe ongeslagen score verdwijnen.
Jan verloor niet lang daarna van Hicham Boulahfa(2066) en Marco en ik stonden minder.
Marco wist echter met sterk spel zijn mindere stelling om te buigen naar een stelling met een kwaliteit meer en even later naar winst. De titel was toen bijna binnen. Rekening houdend met het slechtste geval(Schaakmaat wint met 4-0) moest ik minimaal remise spelen. Wij zouden dan op basis van onderling resultaat kampioen worden. Even later zag het ernaar uit dat de Schaakmaat minimaal een half bordpunt zou morsen, dus remise was al voldoende om op bordpunten te winnen. Zoals al gezegd stond ik eerst minder(een pion achter) tegen Yorick ten Hagen(2238) maar in het eindspel kwam een remiseachtige stelling op het bord. Toen mijn tegenstander zich vervolgens nog verslikte won ik zelfs. Daardoor bleven we een matchpunt voor op de Schaakmaat en mogen we ons nog minimaal een jaar Nederlands kampioen clubschaken t/m 20 jaar noemen!

Wij willen nog iedereen bedanken voor de steunbetuigingen en aan Filip die nog kwam supporteren op de laatste speeldag. Michel is er alle dagen bij geweest, alleen door belangrijke omstandigheden kon hij er op de laatste speeldag helaas niet bij zijn. Hij is een prima teamleider geweest!

Julian

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Super gefeliciteerd!

Maurice Manoch

Anoniem zei

Super resultaat! Historisch volgens mij, met zo'n jong team! Jullie kunnen nog een jaartje of 6 door! Was er nog iemand van de RSB om jullie om de hals te vliegen?
Gijsbert

Kresna zei

Fantastisch! Van harte proficiat met deze prestatie (zeker gezien jullie gemiddelde leeftijd)!

Julian zei

Bedankt voor de felicitaties! En nee, er was niemand van de RSB. Ze hebben volgens mij tegenwoordig niet eens een jeugdleider. Maar we hebben ons feestje prima zelf kunnen vieren!

Anoniem zei

Dat geloof ik! Maar ik vind het wel triest, er had toch wel iemand van het bestuur afgevaardigd kunnen worden. Dit is toch heel goed voor de uitstraling van de RSB. Wanneer is dit voor het laatst gebeurd? Niets ten nadele van de RSB site, maar waarom kan niet 1 persoon een verslag schrijven voor alle deelnemende rsb teams? Moet je eerst lezen dat Messemaker zich keurig gehandhaafd heeft in de middenmoot, en de kampioen komt pas aan de orde als de kampioen zelf een stukje schrijft. RAAR! Gijsbert

Julian zei

Helemaal mee eens Gijsbert!

Ronald zei

RSB bestuur kent momenteel geen jeugdleider, penningmeester, wedstrijdleider of 1e secretaris. Gelukkig was de wedstrijd in Amersfoort live te volgen. Maak het de volgende keer minder spannend want in de finale leken jullie met 0-4 het schip in te gaan. Kampioen tot en met 20 jaar en ze mogen nog niet eens op een brommer rijden. Gefeliciteerd, Ronald Damhuis

Anoniem zei

gefeliciteerd, supergoed! (:

Sophia

Anoniem zei

Wow, geweldige prestatie!!!

Michel van Cappellen

Anoniem zei

Gefeliciteerd!
Rozemarijn Vos