zondag 13 februari 2011

CE3 wint opnieuw geen thuiswedstrijd

CE3 is na de 6e ronde definitief afgehaakt voor het kampioenschap naar de 2e klasse. Tot en met ronde 5 waren er nog kansen, maar dan moet er wel gewonnen worden van de teams onder ons.

Afgelopen zaterdag kwam ZSC-Saende 2 op bezoek, dit team stond nog op de onderste plaats met 2 matchpunten (1 overwinning met 4,5-3,5 en 4 nederlagen met 3,5-4,5). Dit team hoort daar niet thuis en zij hebben dus een aantal malen minder geluk gehad.

Hoe het is verlopen kunt u in het onderstaande verslag lezen.

Aan bord 1 speelde Jan (LaGrain) met zwart. Een goede voorbereiding tegen hun koploper resulteerde in een tijdsoverwicht voor Jan. Zijn tegenstander offerde een stuk wat resulteerde in een onduidelijke stelling. Een uiteindelijke eeuwig schaak van de tegenstander resulteerde in een remise.
Arjen speelde aan bord 2. Helaas kon Arjen zijn goede reeks in Tata niet verder uitbreiden in CE3, ook de avond ervoor in de interne ging ook verloren. Het eindspel met 3 tegen 4 pionnen met lopers van ongelijke kleur wist Arjen niet in remise te keepen, temeer er nog een pion af ging.
John speelde aan bord 3, niet helemaal lekker in zijn vel. Barstende koppijn zorgde voor een verstoring van de concentratie. Beiden spelers dachten veel na in het middenspel (pure bluf?). De laatste 20 zetten werden ongeveer binnen de minuut gespeeld. Na een claim van John (vlag!) moest eerst de partij gereconstrueerd worden a.d.h.v. de notatie van Jesus (waarvoor dank voor deze zware taak). Het bleek inderdaad dat de vlag van de tegenstander was gevallen op zet 39. Punt voor John en op 50%.
Jaap was geposteerd aan bord 4, onze nestor van het team en nog ongeslagen. Helaas was het niet de dag van Jaap. Hij speelde deze variant pas voor de eerste keer in zijn schaakleven. De variant op zich was niet slecht, alleen kon de tegenstander een pion op b2 pakken die niet vergiftigd was en uiteindelijk ook een stuk (Db2 valt Pc3 en Lc2 aan, waarvan alleen Pc3 1x gedekt staat, terwijl die ook werd aangevallen met een loper. Jaap bleef nog lang doorspelen, maar het eindspel met Toren+loper+enkele pionnen tegen Toren+2paarden en enkele pionnen was verloren.
Kresna aan bord 5 was ook nog ongeslagen en ook hij is die status kwijt. Ik heb niet veel kunnen zien van die partij, alleen dat Kresna na het uitvoeren van de 40e zet nog 1 seconde overhad. Tijdnood? In die fase is Kresna ook de grip op de stelling kwijtgeraakt en moest zijn 1e nul incasseren.
Carel aan bord 6 had na de 1e tijdscontrole de belangrijke opdracht om zijn partij in winst om te zetten. Een pluspionnetje en een betere stelling, is toch wel haalbaar. Minstens remise, maar winst moet kunnen. het pionnetje meer raakte Carel kwijt, maar wel moet een matdreiging en pionwinst terug in het verschiet. Toen zal Carel een schaakblindheid (tijdnood) en gaf 2 tempi weg. Hiermee ook de matdreiging weg en de tegenstander kon met een pion promoveren tot dame. Carel liet zich sportief mat zetten in de hoek.
Hans aan bord 7 speelde een evenwichtige partij. Het eindspel met de zware stukken was nog lastig, tegenstander had een vrijpion. Na dameruil werd besloten tot remise.
Sascha speelde aan bord 8. Een opening a la Middelkoop volgens John. Een thematisch offer op e6 zorgde ervoor dat Sascha continue druk kon uitoefenen op de koningsstelling. Een 2e pion werd in de aanbieding gedaan, maar die werd alsnog niet geaccepteerd. Na het te snel happen van de tegenstander op d5(2e pion) was de partij over. Mat met dame of paard was niet te verhinderen. Uiteindelijk mocht het paard het vonnis voltrekken.
Een zure nederlaag, zeker gezien de kansen die niet benut werden. Wel wil ik hierbij de invallers Jan en Carel bedanken voor het spelen. Ook de vaste spelers in ieder geval bedankt voor het spelen en de volgende wedstijd gaan wij er weer tegenaan met hopelijk een beter resultaat tot gevolg.

Sascha (TL CE3)

Bekijk ook de fotoreportage van Marcel Dirks van het derde team!
Lees het verslag van ZSC Saende.

1 opmerking:

Anoniem zei

Waar blijven de verslagen van CE 2 en 1 ?