woensdag 29 december 2010

Hans Uitenbroek zet kroon op schaakcarriere


Een lang verwachte droom van Charlois Europoorter Hans Uitenbroek is uitgekomen. Hij heeft voor het eerst in zijn carriere het Oliebollentoernooi van Schaakvereniging Groenoord gewonnen. Na wat minder interessante prijzen als clubkampioen van Berkel, Groenoord, Charlois Europoort en een paar titels in het nationale probleemschaak is het dan toch gelukt om deze uiterst felbegeerde prijs te pakken. Voorzitter van Groenoord Bart van der Sloot sloeg de spijker op de kop door te vragen : “ wat is je nieuwe doel in je schaakcarriere “ ? Hierop antwoordde Hans dat hij die even niet wist. “ Dit was de kroon op mijn carriere”, zei hij. Een mooie beker en een waardebon kwam hem ten deel.

Deze prestatie van Hans zette veel andere mooie prestaties van Charlois Europoorters in de schaduw, maar mochten er natuurlijk wel zijn. Diverse malen werden onze namen omgeroepen voor het ophalen van prima Merlots, Belgische bonbons en cadeaubonnen. Gerrit Boer pakte bijvoorbeeld gewoon even tussendoor een 1e prijs weg aan de andere kant van de pand. Waar menig schaker uitgebreid over zijn winst- en verliespartijen praat , gaf Gerrit aan mij en Peter Kemner even tussendoor wat geschiedenisles over de Hollandse Waterlinie in de 17e eeuw. Dit natuurlijk met een oliebol in de hand. Schaken lijkt bijzaak voor de koploper van groep 3 van de interne.

In de 6-koppige finalegroep waren wij overigens met maar liefst 3 spelers vertegenwoordigd. Naast Hans waren Peter Kemner en Lendert van de partij. Lendert werd 3e en hield Mark Timmermans, de winnaar van vorig jaar, op remise. Onder andere hierdoor kon Hans ongedeeld zijn 1e prijs pakken. Peter Kemner pakte uiteindelijk in deze groep 1,5 oliebol en zei dat dit ongeveer volgens zijn rating op de deelnemerslijst was.



Opvallend was de deelname van Lennart Heijnen. Hij vertelde dat hij voor het eerst meedeed. En dat ging zeker niet slecht. In de voorronde debuteert deze sympathieke jongen met 5,5 punt, maar daarna bleef hij in zijn finalegroep steken op 3 punten. Toch denk ik dat we nog vaak van hem zullen horen op Kerst- en Oliebollentoernooien. Een soortgelijke puntenscore overkwam Peter Overduin maar dan andersom . Peter start , net zoals Hans met 2 uit 3 , maar stabiliseerde hierna zijn score en kwam op 2 uit 7. “ het gaat om de oliebollen “ zei hij om de aandacht af te leiden. Natuurlijk : het is waarschijnlijk de meest gehoorde uitspraak op alle oliebollentoernooien van de afgelopen jaren. Nog een speler die een prijs pakte: Arjan van der Leij. Niet helemaal van ons , hij is een Vlaggenschipspeler, dus van Messemaker, maar speelde gewoon mee in finalegroep 2. Omdat Lendert van hem won in de voorronde moest hij hiermee genoegen nemen. Hij werd uiteindelijk 2e in zijn groep door loting.

Tijdens het maken van een groepsfoto rondom onze kampioen (Gerrit Boer en John van Baarle waren helaas al naar huis) werden de laatste oliebollen gepakt. Het poedersuiker werd zelfs van het dienblad geschraapt. Hoe meer prijzen , hoe meer oliebollen de Charlois Europoorters eten . Wie zal het zeggen. Het waren de laatste restjes van de traditionele hapjes want naast de oliebollen werd er ook bittergarnituur geserveerd. Piet Sodderland bleek , naast een goede wedstrijdleider eveneens, een goede ober.

Een aantal spelers heeft mij uitdrukkelijk gevraagd niet hun scores te noemen of deze na te vragen bij andere spelers. Toch gaven zij op andere wijzen nog wat informatie. Henk Kootkar schrok van mijn vraag naar zijn score. Hij probeerde even te tellen , maar raakte in de war van het aantal nullen, John van Baarle kon natuurlijk als oud Groenoorder Hans niet het gras voor de voeten gaan wegmaaien dit toernooi en wist zijn score niet meer. John van de Laar zat bij mij in de groep, verloor van mij en weet dan meer dan genoeg. Hij overweegt zich terug te trekken als invaller voor de KNSB.

Al met al weer opnieuw een mooi toernooi. Met dank aan de immer professionele wedstrijdleiders Bart van der Sloot, Ad de Veld , Piet Sodderland en Wim van Mullem.

Herman.




Het verslag van SV Groenoord met alle groepswinnaars is HIER te lezen.
Foto's van SV Groenoord van het Oliebollentoernooi.

8 opmerkingen:

Lennart Heijnen zei

Leuk stukje Herman! En volgend jaar hoop ik inderdaad weer van de partij te zijn!

Gerrit Boer zei

'k Sluit me bij Lennart aan. Bovendien was het een geslaagde avond, niet in het minst omdat ik een goed toernooi had, met in de tweede helft een score van 5,5 uit 6.

Overigens heb ik in een cursus oud-schrift enkele brieven van de familie van Reede getranscribeerd. De brieven die in dit gezin geschreven werden, spelen een hoofdrol in het boek "Rampjaar 1672" van Luc Panhuysen. In dit boek wordt o.a. de rol van de waterlinie beschreven in het verzet tegen de Fransen die ons land binnengevallen waren. Mede door deze verdediging spreken we nu nog steeds Nederlands, ook al rukt het Engels storend op, en geen Frans. En inderdaad is het leren kennen van deze gebeurtenissen veel belangrijker dan een schaaktoernooi in Schiedam. De oliebollen waren wel heerlijk!

Anoniem zei

Op de rsb site staat inmiddels ook een verslagje met foto's.
http://www.r-s-b.nl/verslag2010/Oliebollentoernooi2010.htm

Echter het verslag is niet helemaal correct de namen van Gerard v. Ommeren en Peter Kemner zijn omgedraaid.

Gr. Lendert

Jan Hendrik zei

Gerrit, het Fort Sabina was toch ook een onderdeel van de verdediging van die waterlinie? Of was dat weer een paar eeuwen later? In elk geval: het verband is duidelijk, toch?!

Gerrit Boer zei

Jan Hendrik, leuk dat je verbanden ziet, evenals Peter Kemner trouwens. Maar in het boekje over Fort Sabina wordt 1672 op geen enkele plaats vermeld, en ook op het kaartje van het ondergelopen gebied in "Rampjaar 1672" reikt de waterlinie niet zover westwaarts.

Menno zei

Ik meen gevonden te hebben dat Fort Sabina in 1811 is gebouwd naar aanleiding van de Engelse invasie op Walcheren (1809). Ondanks de Hollandse Waterlinie maakte ons grondgebied als 'Royaume de Hollande' toen deel uit van het Franse Keizerrijk. De Engelse invasie werd afgeslagen, maar Napoleon vond toch dat er versterkingen gebouwd moesten worden.

Anoniem zei

Dit zet de geschiedenis compleet op zijn kop

Gerrit Boer zei

Menno, je hebt goed speurwerk verricht: het fort Sabina is inderdaad pas in 1811 gebouwd door de Fransen, en heette toen fort "De Ruyter"! Wel waren er in 1747 zogenaamde voorforten voor Willemstad aangelegd, waaronder fort Oranje bij Heijningen. Dit fort heeft echter niets te doen met het later gebouwde fort Sabina. Samengevat: in het jaar 1672 kon fort Sabina nog geen rol spelen omdat het nog niet bestond.