donderdag 30 september 2010

Vierde team begint goed

Gisterenavond mocht ook het vierde aftrappen in de eerste klasse van de externe competitie, een uitwedstrijd tegen Oostflakkee 1. Voor de teamleider begint wederom een nieuwe uitdaging, na ieder kampioenschap gaat hij een team achteruit. Waar eindigt dit?

Oostflakkee beschikt over een verrassend mooie accommodatie met alle denkbare faciliteiten. De wedstrijd van FC Twente kon gevolgd worden, kantine goed geregeld met weliswaar stevige prijzen (je kan zien dat het nog net geen Zeeland is daar), en aardige mensen. Natuurlijk kwamen we een hoop bekenden tegen, o.a. Ronald Sparreboom. Ruud van Hooff hebben we niet gezien, maar het valt natuurlijk ook niet mee om een keuze te maken tussen 2 verenigingen die je zo in je hart gesloten hebt. Uiteraard kwam ook Lendert nog even buurten.

De wedstrijd werd gewonnen, maar helemaal soepeltjes ging het niet. Dat gold overigens niet voor de borden aan de rand: op bord 8 verpletterde Robin Lecomte zijn jeugdige tegenstander T. Broeders volledig. En zelf had ik op bord 1 tegen Mark van Putten een vrij makkelijke avond: een door Mark geofferde pion werd zorgvuldig gekoesterd en ik kwam al snel gewonnen te staan. Op 4 speelde Jesus Canedo een correcte remise tegen J. Lagendijk, en Viktor vd Wetering verloor volgens mij vrij kansloos op bord 3 van J. Dupree. Erik vd Berg was een half uurtje later, maar tegen Ronald Sparreboom werd dat snel omgeruild in een half uur voordeel op de klok. De partij kabbelde naar een vrij correcte remise, hetgeen ook de uitslag werd. Wel maakte de telefoon van Erik wat geluidjes, maar de wedstrijdleider zag af van maatregelen. Na zaterdag zit de schrik er natuurlijk wel in. Later begon zijn mobieltje weer te blaffen, maar gelukkig bleef het daarbij. Wel irritant uiteraard en een les voor de volgende keer. Kees van Oosterom op 7 speelde een vreemde partij tegen M. de Ruiter. Kees overzag een stap-2 combinatie en verloor een kwaliteit. Zijn tegenstander wist zich daar echter geen raad mee, in 1971 had hij voor het laatst zo’n mooi cadeau gehad. De stelling van Kees klaarde dan ook met de zet op. Hij bereikte zelfs een gewonnen eindspel van loper en 4 pionnen tegen toren en pion, en wist het punt netjes naar zich toe te trekken. Invaller Carel Vredenborg trok fel van leer op bord 6 tegen J. van Genderen, maar wellicht iets te fel. Carel kwam in een lastig eindspel terecht waarin hij een toren had tegen paard+loper. Toen hij erin slaagde zijn toren te laten vangen was het over en uit. Een terechte nederlaag voor Carel, moeten we toch wel stellen. Ten slotte won Ton Dulk op bord 5 na een prima partij van Jan Vonk, die vrij snel het hopeloze van zijn stelling inzag en opgaf. Wie meegeteld heeft ziet de score staan van 3-5 voor het vierde. Een prima uitslag, misschien een halfje teveel gekregen maar dat was het dan wel.

Volgende wedstrijd weten we meer waar wij en de andere teams staan!

Gijsbert Kamerman


Wit: Gijsbert Kamerman (2027)
Zwart: Mark van Putten (2086)

Oostflakkee 1 - CE 4, 29-9-2010

Viewer by ChessTempo

5 opmerkingen:

PeterK zei

Mooie scalp Gijs! Wordt het niet tijd dat we binnen de vereniging de 1.e4? spelers als dissidenten gaan beschouwen? Kost ons steeds onnodig punten in de externe.

Adri zei

Ik kan me daar iets bij voorstellen, zeggen ze e4 is een open systeem, nou het is een tochtig systeem alles open en bloot een schaakgriep heb je zo te pakken.

Anoniem zei

mark speelde zijn eigen spel niet. Ipv b5 speelde hij nu eerst g6

Viktor zei

Even een kleine correctie op het verslag van Gijsbert waarin ik vrij kansloos zou hebben verloren. Zo was het dus niet. Mijn laatste 2 zetten waren hopeloze blunders die gelijk het einde van de partij betekenden. Voordat was het een onduidelijke stelling met misschien de beste kansen voor mij.

JCA zei

Niet discussiëren, maar publiceren! (die partij dus)