zondag 26 september 2010

Eerste KNSB/zaterdag opnieuw CE-feest!


De eerste zaterdag dat CE uitkwam met 3 teams in de KNSB is opnieuw een klinkende gebeurtenis geworden. Ik zeg opnieuw, want verleden jaar waren de resultaten van CE 1 (verwacht) en CE 2 (debutant en door vele buitenstaanders destijds gezien als kanonnenvoer) als bekend ook spraakmakend.
Er werd op 24 borden slechts 5 keer verloren, waarvan één reglementair (Trimp, zie verslag van Lendert hieronder), één door Michel tegen Nikolic (2355, IM en uiteraard broer van Predrag), één door Marco Kirana tegen Leeuwenburg (2003), een door John Leer tegen Ad vd Berg (2218 en meervoudig Nederlands seniorenkampioen) en een door Filip Borst tegen Van Halderen (2041), die vorig jaar op het LCT van jeugdwereldkampioen Naroditsky won.
Jeugd, daar kunnen wij over meespreken en al zijn ze nog niet zo sterk als Nadoritsky of de zoons van Joop Piket, die gisteren tegen CE 1 aan de hogere borden plaatsnam, ze losten gisteren hun beloften in.
Na wat Piket van nabij heeft meegemaakt, zal hij niet zo snel onder de indruk zijn van een tiener die plaatsneemt tegenover hem, maar Roger bracht het er toch goed vanaf tegen hem en bracht het volle punt in de knip. Ook Julian en Jan scoorden, ditmaal aan de laagste twee borden, de volle 100%. In het verlsag van CE 2 heeft u kunnen lezen dat de jeugd van CE 2 eveneens 3 uit 4 scoorde. Totaal wordt dat dus 6 uit 8 in klasse 2 en 3 KNSB; dat is 75% en lang geen slechte score van zes 13- en 14-jarigen en twee gastjes van ongeveer eindexamenleeftijd.
Bruno Laurent speelde remise tegen de immer sterke IM Fred Slingerland, Valery Maes won sterk en Dick speelde remise tegen Carolien Slingerland.
Oegstgeest, de tegenstander van CE 1, is een team met twee sterke topborden die het team moeten dragen. Datzelfde geldt voor Philidor, dat één klasse lager speelt en tegenstander was van CE 3. Het verschil tussen deze twee tegenstanders is dat de twee reeds genoemde topborden van Oegstgeest weliswaar nóg sterker zijn dan die van Philidor, maar dat het verloop aan de middenborden wél forser is. Zo kon het komen dat de sterkste staartborden van de tegenstanders niet te vinden waren bij de tegenstanders van CE 1 (deze hadden namelijk een rating van in de 1900) of bij CE 2 (rating 1700, 1800, 1900 en 1x 2066, maar dit laatste was doordat Rotterdam de sterke Edwin Vreugdenhil aan een middenbord had gezet), maar bij de tegenstanders van CE 3 (allen 2000-niveau).
Philidor is het sterkste team in de klasse met een gemiddelde rating van maar liefst 2077, met aan de topborden naast de reeds genoemde Ad vd Berg niemand minder dan Nico Kuijf en in totaal bestaat uit 4 routiniers die allen op hoger niveau hebben gespeeld dan het huidige (naast Kuijf en vd Berg zullen ook Van Halderen en Bakker in het verleden wel hoofdklasse hebben gespeeld, vermoed ik) en 4 getalenteerde jongeren. Een hele prestatie dus om dit team op 4-4 te houden; het zegt iets over de kracht van CE 3. Nico Kuijf had een gunstig eindspel van goede loper tegen slechte loper tegen Jan Lagrain, maar Jan verdedigde keurig.

Jaap Staal belandde in een eindspel met mindere pionnenstructuur, maar nog wél de zware stukken en hij zag een matcombinatie over het hoofd en had ook later nog in het dubbeltoren eindspel eenvoudig kunnen winnen (zie foto, wat is er mis met Tcg2+,Kf1,h3,Tg8+,Kf7,Txg2,hxg2 en uit); zijn tegenstander kwam dus met remise goed weg. Peter Kemner stond de hele partij comfortabel, liet wat kansen liggen, maar had nog steeds goede dreigingen op het moment dat zijn tegenstandster in tijdnood bezweek. Kresna Soerjadi bereikte een uiterst gunstig eindspel dat hij op de één of andere manier niet tot winst wist te voeren en Arjen hield een eindspel met ongelijke lopers, maar wel een pion minder en een uiterst actieve vijandige koning netjes op remise en niet alleen dat: zijn tegenstander mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het niet erger voor hem werd. Hans Uitenbroek tenslotte heeft de hele partij beter gestaan, maar het was verre van makkelijk om door te breken. Met een stand van 3-4 in ons nadeel werd uiteindelijk duidelijk dat hij moest winnen en in een stelling waarin hij evident beter stond, maar het beslist nog niet gespeeld was, profiteerde Hans van de wet die beschrijft hoe moeilijk het is om de hele middag onder druk van slechtere stelling en minder tijd op de klok te moeten spelen: zijn tegenstander bezweek dus wat makkelijker dan noodzakelijk en zo werd Hans de held van de middag.

CE 1-Oegstgeest 5-3 (lees het verslag van Oegstgeest '80)
CE 2-Rotterdam 2 6-2
CE 3-Philidor Leiden 4-4

2 opmerkingen:

Si Tumbuk zei

Het commentaar bij Jaap Staal tussen haakjes is een toevoeging van de redacteur (ik denk Peter) en Peter is natuurlijk een veel betere schaker dan ik (de opmerking vermeld in Jaaps stukje hierboven bij zet 28 is natuurlijk vlijmscherp en een bewijs dat het in geval van Peter niet zo gek veel uitmaakt of hij een paar maanden inactief is of niet), maar op het eerste oog vind ik het heel goed voorstelbaar dat Jaap de hier geopperde variant met Tcg2+ gevolgd door h3 niet binnen de tijd geheel kon doorgronden, omdat het na ...hgx2 niet direct uit is, maar wit Kf2 heeft. Zwart heeft dan de keus tussen g1-g1D, maar zwart slaat gewoon met Kf2xd1 en er ontstaat een toreneindspel dat er volgens mij gunstig uitziet voor wit, of alternatief Th1!, waarna Td1-g1! volgens mij gedwongen is. Dan Txg1, Kxg1 en zwart, die ook zal zijn koning binnen het kwadrant heeft, gaat lopen met zijn vrije a-pion en dit beslist.
Knap gezien van Peter, maar tegelijkertijd voorstelbaar dat dit met weinig tijd op de klok tijdens een partij niet allemaal precies gezien kan worden. En: misschien zien we nog wat over het hoofd!

PeterK zei

Inderdaad mijn toevoeging, sorry, had ik even moeten vermelden! Overigens "leek" het mij gewonnen en pas na controle met Rybka bleek dat inderdaad het geval. Jaap heeft geen Rybka tijdens de partij uiteraard en had nog 3 minuut 50 over of zo. Alleen John Leer ziet dat soort dingen in een flits. Vroeger dan, toen hij nog goed was.

Het grappige is wel dat je thuis stellingen gaat bekijken aan de hand van de foto's van Marcel. Zo zie je nog eens wat je teamgenoten allemaal hebben uitgevroten. Bekijk gerust ook de foto met de stelling van Kresna, om even de spotlight bij Jaap weg te halen...