woensdag 22 juli 2009

Under construction

Zoals jullie zien is de layout van de site enigszins gewijzigd. De berichtenkolom is breder geworden zodat de verhalen wat prettiger lezen en er bovendien nu ruimte is voor het nieuwe schaakbordje + notatie (zie vorige bericht). Dit bordje is geprogrammeerd in Sliverlight (het Microsoft alternatief voor Flash) door Martin Bennedik en wordt al een tijdje gebruikt bij bekende sites als The Week in Chess en Chess Vibes. Je kunt het bordje op allerlei manieren aanpassen en heel compact maken, met of zonder notatie erbij. Uit het dropdown menu bovenaan het bordje kun je een partij kiezen. Klik je eenmaal op het bordje dan kun je de partij ook naspelen met je cursortoetsen. Er zijn ook live-uitzendingen mee mogelijk. Mocht je het bordje niet zien dan heb je Silverlight voor je browser nog niet geinstalleerd. Ga dan naar deze site van Microsoft. De installatie is zo gepiept en is eenmalig. We hebben een licentie genomen, wat ook recht geeft op toekomstige updates en als het bevalt breiden we de licentie uit en maken we er ook gebruik van voor de jeugdsite. Het gaat natuurlijk pas echt bevallen als jullie ook regelmatig partijen insturen (wil je je opening niet verraden stuur dan een fragment)!

De subpagina’s (interne,externe,clubblad,info, enz) van de site worden momenteel uniform gemaakt aan de hoofdpagina, een voorbeeld hiervan is de nieuwe indeling van de externe. Zodra dit allemaal klaar is wordt er bovenaan deze pagina een navigatiebalk toegevoegd, zodat het browsen door de site ook wat soepeler gaat. De meeste links in de rechterkolom verdwijnen dan en daar komen wat andere zaken. Tot die tijd zijn de interne links in de rechterkolom even wat primitief opgezet. Waarschijnlijk zal alles klaar zijn bij aanvang van de ledenvergadering. Suggesties voor verbeteringen zijn uiteraard welkom.

PK

11 opmerkingen:

Ruud zei

Misschien de berichten uitlijnen als dat uberhaupt mogelijk is?

PeterK zei

Kan ik proberen, maar vind ik persoonlijk niet zo belangrijk en bovendien is dat in html en CSS ook niet zo fraai uitgevoerd als in tekstverwerkers. Uitgevulde tekstblokken resulteren niet altijd in een mooie verdeling van de woorden over de regels, veel grote witruimtes en zo.

PeterK zei

Het valt mee zo te zien. Laat maar weten of je dit mooier of beter vindt...

Arjen zei

Bij Chess Vibes wordt nu een ander schaakbordje getest. Het voordeel hiervan is dat je niet iets op je PC hoeft te installeren zoals bij Silverlight.

PeterK zei

Ik hou het in de gaten! Ik heb vele bordjes bekeken, ze hebben allemaal voor en nadelen. Silverlight en Flash heb ik nooit zo'n moeite mee, javascript (nieuwe bordje Chessvibes) wordt al wat lastiger om dat allemaal te configureren, zeker bij Blogger. Ik hoor ook graag ervaringen van bezoekers van onze site met het bordje uiteraard.

Adri zei

De elolijst mis ik die zou m.i. er in mogen mede voor diegene die de website bezoeken om een indruk te krijgen hoe de opbouw in sterkte is.

Tevens geeft de jeugdsite wat meer cachet als deze onder de rubriek externe comp. geplaatst wordt met die lettergrootte.

PeterK zei

De elolijst staat er weer bij onder info, de link naar de jeugdsite komt in het nieuwe menu dat aan het begin van het seizoen bovenaan erbij zal komen.

Anoniem zei

Wanneer komt het nieuwe clubblad, dat tijdens het CE zomertoernooi, waar ik niet aan heb kunnen deelnemen, is uitgereikt, digitaal 'uit'?

PeterK zei

Z.s.m., maar i.v.m. computerproblemen voorlopig niet vrees ik.

Gerrit Boer zei

Leuk idee, dat installeren van Silverlight. Maarre... onder Windows 98 gaat dat helemaal niet. Voortaan rekening houden met conservatieve computergebruikers?

Adri zei

Een suggestie van mij zou zijn om bijzondere,leuke of beroemde partijen onder te brengen in een aparte rubriek bv "schaak vernuft"
De achtergrond is dat partijen in het clubblad of weblog mogelijk in de vergetelheid raken doordat je telkens moet bladeren om een leuke partij te vinden of te zoeken in de weblog wat tijd kost.