zaterdag 18 juli 2009

Ronde 7 LCT: CE'ers vervolgen grandioos

Aan de onderstaande verslagen zal de chauvinistische clubgenoot ongetwijfeld een bevredigend gevoel hebben overgehouden, maar misschien ook de notie dat genoemde prestaties niet tot in lengte van dagen kunnen worden volgehouden.

Goed: de jeugd boekt progressie en ieder jaar zal het plafond weer beduidend hoger liggen dan het huidige, maar in ronde 7 liepen onze clubgenoten, zie onderstaande indeling, een reëel risico dat dit jaar het plafond hier zou blijken te liggen. Met tegenstand die varieerde van 2000 tot 2233 (ik tel mezelf even mee) werd door de CE'ers in groep A echter 3,5 uit 5 gescoord!

Julian was al snel tevreden met zijn stelling tegen Oscar van Veen (FM) en wist hem in het vervolg middels een geleidelijke vergroting van zijn voordeel een vol punt afhandig te maken. Interresant wordt nu het PK van de RSB, waarvan Oscar tweevoudig winnaar is. Julian heeft nu 4,5 uit 7 (TPR 2211). Mogelijk doet Julian mee en naast hem in ieder geval een goed aantal reeds aangemelde clubgenoten. John Leer en Cor de Wit overwegen eveneens sterk om zich aan te melden en Dick en Lendert hebben in het recente verleden meegedaan; hopelijk dit jaar weer. Aldus kan CE na lange tijd weer eens pogen de PK-titel naar de club te halen: we zijn het aan onze stand verplicht!

Jan jr, Onze eigen Kleine Lasker, speelde sterk tegen Marcel Schroër en eindigde met een eindspel van toren, paard en b-pion tegen toren en b-pion. Marcel had de actievere koning, dus hij hield lang stand, maar uiteindelijk wist Jan het volle punt binnen te halen. Jan heeft eveneens 4,5 uit 7 en zijn TPR is 2238. Naar deze week bleek heeft Marcel (met enige jaren verschil) op dezelfde middelbare school gezeten als ik en klaarblijkelijk heeft hij van deze wetenschap een mentale dreun gekregen. Nog een geluk voor hem dat Herman van Malde en John van de Laar in een compleet andere regio woonden, anders waren de gevolgen voor hem in potentie desastreus geweest.

Marco speelde remise tegen de sterke Galjé en hij heeft nu 4 uit 7; TPR 2202. Van deze partij heb ik niet veel gezien, maar marco kennende zal hij naar behoren hebben gespeeld. En: met het resultaat zal hij nog immer tevreden zijn.

Zelf boekte ik wederom een regelmatige winst tegen ditmaal Erwich sr (2000). Ik had even spijt dat ik plezierige druk tegen f7 te vroeg losliet in ruil voor materieel voordeel, maar in de resulterende ongebalanceerde stelling vond ik, naar ook later bij computeranalyse bleek, goed mijn weg en een gewonnen eindspel was het gevolg. Net als Marco sta ik nu op 4 uit 7, TPR 2136.
In een PDF-file zal naast de electronische versie van het clubblad mijn artikel over mijn spel in het toernooicircuit van 2008 worden gepubliceerd. In dat artikel is goed te zien hoe mijn stijl zich heeft ontwikkeld en hoe de vooruitgang van speelsterkte is.

Inmiddels heeft een verdere ontwikkeling plaatsgevonden en heeft mijn trainer (Jop Delemarre) me geprobeerd te wijzen op een recidiverend probleem in mijn spel. Ik zal hier binnenkort iets meer over uitleggen (nu geen tijd), maar zijn pogingen lijken nu al effectief. Ik merk dat ik sinds zijn aanwijzingen veel makkelijker tot de juiste zetten kom en het is zeker dat een en ander heeft bijgedragen tot het volle punt tegen de 2000-spelers in de laatste twee ronden. Ik heb een Excelbestandje aangelegd met mijn officiële partijen: niet veel werk en het geeft belangrijke informatie (hoe zijn mijn resultaten met wit? Hoe met zwart? Hoe tegen iets sterkere of iets zwakkere spelers? Etc). Ook is eenvoudig uit te rekenen hoe de prestaties waren over de afgelopen 10 of 25 partijen. In mijn geval is de TPR 2030 over de laatste 25 partijen en 2117 over de laatste 10. Dit zal nog niet tot uitdrukking komen in de ratinglijst van augustus a.s., omdat daar wel de tegenvallende resultaten van Bussum zijn verwerkt, maar nog niet de goede resultaten van de 2 toernooien nadien. Overigens is ook eenvoudig bij te houden wat de virtuele rating is (zie regelgeving KNSB), deze is heden in mijn geval 1999.

Sophia kwam ditmaal tekort en wel tegen de eveneens in de lift zittende Glimmerveen. Ze zal echter nog immer tevreden zijn met 3 uit 7 en een TPR van 2063. Haar pogressie is indrukwekkend en dit toernooi is een goede voorbereiding op het EK in Italië waar ze binnenkort aan zal gaan deelnemen. Ook staat het open NK in Dieren voor haar op het programma; men zal zien dat ze hier vormbehoud gaat tonen.

Nancy Kirana speelt nog iets onder haar kunnen; ditmaal moest ze remise toestaan en staat ze op een TPR die iets lager is dan haar eigen rating. Je zult zien dat ze dit weekend resultaat gaat halen, maar ik blijf zeggen dat het het belangrijkst is dat ze zichtbaar plezier in het spel heeft.

Angelique kwam op gelijke hoogte met Nancy: 3,5 uit 7 met een TPR van 1680. Ze vertelde me dat ze zeer tevreden is momenteel.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hm, ik ben benieuwd of die virtuele rating van Filip nog een rol gaat spelen in de samenstelling van de bondsteams...

PeterK zei

Mooie verhalen Filip en niet alleen vanwege de goede berichten die r in staan! Ga zo door.

Arjen zei

Ik ben gisteren gaan kijken. Mooie ambiance. Mooie partijen. Jammer genoeg maar 0,5 uit 5.

Anoniem zei

Aan virtuele ratings hebben we niks, virtueel in het geel rijden levert ook niets op.

Desalniettemin zijn de prestaties van Filip opmerkelijk, en lijkt het mij toch wel zinvol om serieus eens na te denken over een plekje voor hem in het vierde :)
Gijs

Si Tumbuk zei

Gijs,

Virtueel in het geel rijden lijkt me anders wél een heerlijk gevoel...

Filip